Letonia se mobilizează: serviciul militar va fi obligatoriu

Letonia se mobilizează: serviciul militar va fi obligatoriu
© EPA-EFE/TOMS KALNINS   |   Militari ai armatei letone participă la parada militară tradițională a Forțelor Armate Naționale, a unităților Ministerului de Interne și a unităților străine dedicată sărbătoririi Zilei Independenței Letoniei la Riga, Letonia, 18 noiembrie 2022.

Letonia face obligatorie participarea la serviciul de apărare a statului (SAS), în cadrul unor eforturi mai ample de consolidare a securității sale.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat Letonia să-și consolideze securitatea

Discuțiile despre capacitatea Letoniei de a se apăra în cazul unei invazii au devenit mai relevante în 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început războiul în regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei. Înainte de asta, sectorul de apărare al Letoniei era subfinanțat, parțial din cauza crizei economice severe care s-a declanșat în 2008. Riga nu a reușit să aloce 2% din PIB-ul său pentru apărare, conform cerințelor NATO. La începutul crizei, în 2008, Letonia a alocat 1,6% din PIB pentru apărare, dar asta includea cheltuieli  pentru restaurarea monumentelor, publicarea de cărți și chiar sprijinirea cluburilor sportive profesioniste. În timpul crizei – din 2008 până în 2012 – cheltuielile de apărare au fost reduse cu aproximativ 40%. Din 2014, situația s-a schimbat: finanțarea a crescut și aliații NATO au ajuns în Letonia. După 24 februarie 2022, când Rusia a invadat la scară largă Ucraina, Riga a decis să-și mărească cheltuielile pentru apărare cu până la 3% din PIB și arme noi, moderne, au ajuns în arsenalele Letoniei.

Un alt pas pentru consolidarea securității este introducerea SAS. „Sigur, aceasta este reacția la agresiunea Rusiei și la schimbările geopolitice”, a declarat pentru Veridica secretarul general al Organizației Transatlantice din Letonia (LATO), Sigita Struberga. Până în 2014, părea că provocările la adresa politicii europene de securitate erau imposibile, iar până în 2022 s-a crezut că războaiele convenționale la scară largă între națiuni deveniseră istorie. Dar invazia rusă a arătat contrariul. Prin urmare, Letonia trebuie să reacționeze în consecință – SAS, care înseamnă pregătire militară pentru grupuri extinse de populație, este unul dintre răspunsuri, explică Struberga.

SAS: mai mult decât o rezervă pentru armată

„SAS [întărește] capacitățile de apărare ale Letoniei prin atragerea și instruirea cât mai multor cetățeni letoni”, spune Toms Rostoks, cercetător principal la Centrul pentru Securitate și Cercetare Strategică din cadrul Academiei Naționale de Apărare din Letonia. Înseamnă să descurajeze, să reziste și să învingă adversarul și să protejeze granița. În cazul Letoniei, atenția se concentrează asupra Rusiei, în speranța că Riga își va putea apăra și singură frontierele, nu doar bazându-se pe ajutorul NATO, a declarat Rostoks pentru Veridica.

Struberga notează câteva alte funcții ale SAS. În primul rând, oamenii care ar fi instruiți în acest program ar putea ajuta și în operațiuni civile din Letonia; în al doilea rând, programul poate servi ca instrument de integrare. Cu alte cuvinte, trăind în condiții similare și îndeplinind sarcini similare în SAS, letoni de diferite etnii ar putea deveni mai apropiați. „Posibilitatea ca atitudinea față de romi să se schimbe este mai mare decât a pretinde că ei nu există [cum se întâmplă acum]”, a spus Struberga.

SAS se adresează  cetățenilor letoni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani și este opțional pentru femei. Letonia s-ar alătura astfel altor țări NATO și/sau UE în care  SAS este obligatoriu: Estonia, Lituania și Finlanda, precum și Austria, Cipru, Danemarca, Grecia și Suedia.

Un antidot pentru amenințarea Wagner?

Întrebarea dacă armata de mercenari Wagner a Rusiei amenință Letonia, precum și Lituania și Polonia, a devenit relevantă de când grupul și-a mutat între 2000 și 4.000 de luptători în Belarus, după revolta de la sfârșitul lunii iunie.

Scopul și obiectivele lui Wagner în Belarus sunt neclare. S-a speculat că grupul ar putea organiza o invazie în nordul Ucrainei, să-și trimită luptătorii în Africa, unde este activ în mai multe țări, sau să conducă unele operațiuni speciale, care să aibă ca obiective direcționarea migranților către granițe sau chiar trimiterea de grupuri de sabotori spre Letonia, Lituania și Polonia. Liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukashenko, a spus provocator că este dificil să-i ții calmi pe luptătorii Wagner,  pentru că aceștia vor să viziteze Polonia.

Reacțiile instituțiilor letone au fost diferite. În timp ce noul președinte Edgars Rinkēvičs a avertizat că prezența lui Wagner sporește tensiunea și amenințările unui război hibrid, Ministerul Apărării  și Serviciul de securitate al statului  au afirmat contrariul, și anume că situația de securitate nu s-a înrăutățit. Unii experți  spun chiar că Lukașenko a devenit un fel de comic care nu ar trebui luat în serios.

Aici s-ar putea dovedi utilitatea SAS. Atât Struberga cât și Rostoks cred că oamenii instruiți în SAS trebuie să fie suficient de capabili să protejeze țara chiar și în cazul războiului hibrid, în care se amestecă elementele militare cu cele cibernetice și informaționale. Cu toate acestea, dureză ceva înainte ca această capacitate să fie atinsă. Struberga a subliniat că înrolarea a început abia la 1 iulie, iar recruții încă învață cum să țină o armă, așa că în mod clar nu sunt pregătiți să înfrunte mercenarii Wagner cu experiență de luptă. De asemenea, nu este clar care ar fi dimensiunea SAS, deoarece nici măcar la prima recrutare nu a putut fi atinsă ținta de 300 de persoane – doar 254 și-au început pregătirea. Cu toate acestea, Rostoks recunoaște că, având în vedere modul în care Rusia a început invazia în Ucraina, atât în ​​2014, cât și în 2022, forțele speciale ar fi mai potrivite pentru a proteja Letonia, deoarece ar fi pe măsură adversarilor ruși. Totodată, Rostoks subliniază că și SAS-ul va trebui să fie pregătit să se implice în momentele critice.

Fără verigi slabe pe flancul estic al NATO

Rostoks își amintește că, în urmă cu mulți ani, Estonia, pentru care apărarea era o prioritate, a recunoscut deschis că era mai preocupată de granița letono-rusă, mai puțin protejată decât propria sa graniță cu Rusia. Îngrijorarea era justificată, spune cercetătorul, care a remarcat că Letonia rămâne în continuare în urma Estoniei, de exemplu în ceea ce privește numărul de rezerviști. Rostocks a spus că estonienii se confruntă cu propriile provocări, fără să dea prea multe detalii despre acestea. În ceea ce privește Lituania, datorită faptului că are o populație mai numeroasă (2,7 milioane de oameni, comparativ cu mai puțin de 1,9 milioane Letonia), înființarea unei forțe de apărare este mai ușoară. Prin urmare, în ciuda tuturor problemelor de securitate pe care le are Letonia, ar fi simplist să spunem că această țară este cea mai slabă verigă de pe flancul estic al NATO.

„Au fost mai multe motive pentru decizia de a scoate serviciul militar obligatoriu [în 2006]”, a spus Struberga pentru Veridica. „Numărul militarilor noștri din serviciul profesional îndeplinea cerințele pentru situația geopolitică de la acea vreme. Nu au existat studii sau articole care să ateste că unitățile noastre profesioniste sunt mai puțin capabile decât cele lituaniene sau estoniene. Dimpotrivă, au existat uneori discuții despre faptul că ale noastre pot fi mai eficiente. Chiar în acest moment, având în vedere situația geopolitică, o decizie rezonabilă este reinstaurarea SAS”, explică ea. În plus, numărul de militari nu este singura modalitate de a determina capacitatea unui stat de a se proteja. În cazul Letoniei, foarte importante sunt menținerea și îmbunătățirea infrastructurii militare, unde s-au realizat multe lucruri, dar mai sunt încă multe altele de făcut.  

Armata letonă are în prezent în rândurile sale aproximativ 6600-6700 de militari profesioniști. Există, de asemenea, peste 8000 de persoane în Garda Națională și aproximativ 6000 de rezerviști din armată. Cu alte cuvinte, în acest moment, aproximativ 20 000 de oameni ar putea proteja Letonia în cazul unui atac militar sau hibrid. Există, de asemenea, planuri de sporire în următorii ani atât a dimensiunii armatei, cât și a Gărzii Naționale.

De asemenea, aproximativ 1700 de militari NATO au fost desfășurați în Letonia.  Urmează să sosească mai mulți după  ce poligonul militar de la Senia, aflat în prezent în construcție în centrul Letoniei, va fi finalizat.

Și toate aceste forțe combinate sunt acolo doar pentru un răspuns inițial. În caz de nevoie, NATO ar fi gata să sprijine Letonia cu întreaga sa capacitate.

 

Alte opinii
O lună de la ofensiva din Kursk. Cum a schimbat aceasta percepția războiului în Rusia și în Ucraina

O lună de la ofensiva din Kursk. Cum a schimbat aceasta percepția războiului în Rusia și în Ucraina

Ofensiva din Kursk a reușit să le ridice moralul ucrainenilor, atât pe front cât și acasă; mai mult, i-a făcut pe mulți ruși să se întrebe dacă războiul chiar merge așa de bine cum li se spune.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Miza materialelor critice și strategice în războiul hibrid dus de China

Miza materialelor critice și strategice în războiul hibrid dus de China

China caută să își realizeze ambițiile economice și geostrategice prin controlul pieței mineralelor critice și sporirea producției de energie.

Estonia: discuții privind repatrierea refugiaților ucraineni apți de luptă

Estonia: discuții privind repatrierea refugiaților ucraineni apți de luptă

Pe măsură ce fondurile Estoniei pentru refugiați scad și Ucraina încearcă să recruteze cetățeni ai săi din afara țării, în Talinn se discută dacă refugiații ar trebui trimiși acasă.

Mai multe
Visul european al Bulgariei se transformă treptat într-un coșmar rusesc
Visul european al Bulgariei se transformă treptat într-un coșmar rusesc

După ce Parlamentul Bulgariei a aprobat o lege controversată care interzice „propagand LGBTQ+” în școli, atât partidele pro-ruse, cât și partidele populiste pro-europene, iau în calcul adoptarea unei legi a „agenților străini”, de tipul celei introduse de Rusia.

Orientul Mijlociu a evitat un război major, dar extremiștii încă alimentează conflictul
Orientul Mijlociu a evitat un război major, dar extremiștii încă alimentează conflictul

Amenințarea unui război major în Orient s-a redus după ultimul schimb de tiruri Israel – Hezbollah. Extremiști musulmani și israelieni blochează însă pacea în Gaza și soluționarea pe termen lung a disputelor din regiune.

În căutarea Gretei Thunberg a Poloniei
În căutarea Gretei Thunberg a Poloniei

O fetiță acreditată ca jurnalistă în parlamentul Poloniei a dat naștere la discuții despre limitele libertății de exprimare, implicarea copiilor în politică și manipularea lor de către adulți, inclusiv proprii părinți.

Michal Kukawski
26 aug. 2024
23 august 1944, un eveniment interpretat permanent prin prisma politicii. Cât de important a fost?
23 august 1944, un eveniment interpretat permanent prin prisma politicii. Cât de important a fost?

Arestarea lui Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste au fost interpretate permanent prin prisma politicii, în dauna unei analize critice, libere de orice constrângere ideologică.

Cosmin Popa
23 aug. 2024
A fost sau n-a fost eminența cenuștie a Georgiei ținta unei tentative de asasinat?
A fost sau n-a fost eminența cenuștie a Georgiei ținta unei tentative de asasinat?

Tbilisi susține că oligarhul Bidzina Ivanișvili a fost ținta unei tentative de asasinat, pusă la cale de o ocultă globală care ar fi încercat să-i omoare și pe Donald Trump și Robert Fico. Opoziția din Georgia spune că toată povestea este o născocire.

Diana Şanava
21 aug. 2024
Chiaburi buhăiți și americani malefici: propagandă prin satiră în România comunistă
Chiaburi buhăiți și americani malefici: propagandă prin satiră în România comunistă

Grafica sau satira militantă (politică) a reprezentat unul dintre principalele mijloace de înfierare a dușmanului ideologic în lumea comunistă.