
Americanii au pledat la Munchen pentru extremiști, inclusiv cei din România, iar propagandiștii lui Putin au devenit fani Trump.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Lecţia americană despre „libertatea” de a minţi
Aşteptată de europeni ca un prim test al viitoarei relaţii cu noua administraţie de la Washington, Conferinţa de Securitate desfăşurată în 14 – 16 februarie la Munchen i-a lăsat un gust amar lui Christoph Heusgen, preşedintele reuniunii, care a izbucnit în lacrimi la finalul reuniunii.
Amb. Cristoph Heusgen, preşedintele Conferinţei de Securitate de la München:
„După discursul de vineri al vicepreşedintelui american JD Vance, trebuie să ne temem că nu mai împărtăşim aceleaşi valori fundamentale. Le sunt recunoscător tuturor politicienilor europeni care s-au pronunţat deschis şi au reafirmat valorile şi principiile pe care le apără. Nimeni nu a făcut-o mai bine decât preşedintele Zelenski. Daţi-mi voie să închei…Îmi este foarte greu…”
Cauza amărăciunii nedisimulate a diplomatului german a fost discursul vicepreşedintelui american, care a surprins audienţa susţinând că din punctul de vedere al Statelor Unite, inamicii democraţiei nu sunt atât Rusia şi China, ci chiar ţările europene care dau dovadă de intransigenţă faţă de ceea ce ele consideră a fi extremism politic.
„Situaţia s-a înrăutăţit într-atât încât în decembrie România a anulat rezultatele alegerilor prezidenţiale pe baza suspiciunilor şubrede ale unui serviciu de informaţii şi la presiunea vecinilor săi de pe continent. Din ce am înţeles, argumentul a fost că dezinformarea rusească a virusat alegerile din România. (…) Vestea bună este că eu cred că democraţiile voastre nu sunt atât de fragile precum par să se teamă unii. (…) Ceea ce ne aduce din nou la München, unde organizatorii acestei conferinţe nu le-au permis parlamentarilor partidelor populiste de stânga şi de dreapta să participe la discuţii.
Replica oficialităţilor române la comentariile lui JD Vance a venit în 18 februarie, prin vocea preşedintelui interimar Ilie Bolojan. El s-a limitat să le spună şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti că anularea alegerilor de către Curtea Constituţională a fost „o situaţie excepţională, gestionată cu instrumente democratice”.
Politicienii germani au reacţionat mult mai dur la criticile vicepreşedintelui american. Ministrul Apărării Boris Pistorius a descris ca „inacceptabile” criticile americane privind lipsa unei reale democraţii în Germania. O poziţie la fel de fermă a avut şi cancelarul Olaf Scholz, care a afirmat că Germania este hotărâtă să se opună oricărui partid care glorifică sau justifică nazismul, aşa cu o face Alianţa pentru Germania, partidul susţinut frenetic de Elon Musk şi cu conducerea căruia vicepreşedintele Vance s-a întâlnit în scurta sa vizită la Munchen.
Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei:
„Respingem categoric ideea colaborării altor partide cu aceste partide de extremă dreapta. Cred că există un consens între toate partidele relevante din Germania că nu vor face aşa ceva. Sper că acesta va continua şi va dura, dar este cât se poate de clar şi necesar să spun că nu primim sfaturi de la alţii privind colaborarea cu aceste partide cu care noi nu conlucrăm din motive întemeiate, mai ales dacă ne uităm la istoria ţării noastre.”
Poziţia fără echivoc a cancelarului Olaf Scholz a fost împărtăşită şi de Friedrich Merz, liderul creştin-democraţilor germani care, cel mai probabil, va prelua funcţia de cancelar după câştigarea alegerilor din 23 februarie de către CDU.
Friedrich Merz, preşedintele CDU:
„Nu este treaba guvernului american să ne predice nouă aici, în Germania, cum ar trebui să ne protejăm instituţiile democratice. Vom continua să o facem aşa cum ştim noi.”
Iritarea cu care oficialii germani au respins criticile vicepreşedintelui american privind presupusul deficit de democraţie din ţara lor pare de înţeles şi din altă perspectivă: ca populaţie, Statele Unite ale Americii sunt, după India, cea mai mare democraţie de pe glob, dar departe de a fi cea mai democratică ţară a lumii. Potrivit celui mai recent clasament anual realizat de The Economist Intelligence Unit în funcţie de Indicele Democraţiei, care ţine cont şi de respectarea libertăţilor civile, SUA ocupă locul 29, fiind încadrată în categoria „democraţiilor viciate”, alături de Israel şi România. Americanii sunt devansaţi de mai multe ţări europene cu democraţii robuste, între care şi Germania, clasată a 12-a. Diferenţa este şi mai clară în ierarhia Global States Democracy, unde Statele Unite se află pe locul 46 din 176 de ţări, în timp ce Germania ocupă primul loc.
Dar atacurile provocatoare de la Munchen ale lui JD Vance la adresa liderilor europeni n-au vizat doar intoleranţa faţă de extremism, ci şi presupuse încălcări ale libertăţii de conştiinţă şi a dreptului la liberă exprimare. Guvernul britanic - a spus vicepreşedintele american - l-a condamnat pe fizioterapeutul Adam Smith-Conner pentru că s-ar fi rugat în tăcere, timp de trei minute, la 50 de metri de o clinică destinată avorturilor. În realitate, Smith-Conner a fost sancţionat în noiembrie anul trecut pentru încălcarea zonei de siguranţă a clinicii din Bournemouth, stabilită pentru a împiedica intimidarea şi hărţuirea femeilor de către activiştii anti-avort. Un poliţist a încercat, inutil, aproape două ore să-l convingă să respecte legea. A primit o amendă de 100 de lire, pe care nu a plătit-o, declanşându-se astfel un proces judiciar. În cele din urmă, a fost condamnat la doi ani cu suspendare şi plata cheltuielilor de judecată.
O altă dezinformare promovată în discursul său de JD Vance în discursul său de la Munchen priveşte restricţiile stabilite de autorităţile din Scoţia în zonele de acces la clinicile pentru avort, care se referă şi la cei care recurg la aşa-numitele rugăciuni tăcute, după modelul activiştilor anti-avort americani. Oficialul american a pretins, preluând o postare de pe TikTok, că legea scoţiană permite inclusiv arestarea celor care se roagă în locuinţele lor, posibilitate negată vehement de autorităţile scoţiene.
La fel de înşelătoare este şi afirmaţia vicepreşedintelui american privind intenţia Comisiei Europene de a închide reţelele de socializare în cazul tulburărilor civile, dacă sunt constatate presupuse mesaje instigatoare la ură. El a dat ca exemplu presupuse „raiduri ale poliţiei germane împotriva cetăţenilor suspectaţi că au postat comentarii antifeministe online, ca parte a combaterii misoginiei pe Internet”. De fapt, în conformitate cu Legea privind serviciile digitale, detestată de Elon Musk, Comisia poate cere coordonatorului unui astfel de serviciu dintr-un stat membru al UE să solicite în anumite condiţii unui judecător un ordin de restricţie temporară la o platformă online sau un motor de căutare. Restricţiile privind serviciile pot fi aplicate doar dacă există dovezi ale unor infracţiuni care implică ameninţarea vieţii sau a siguranţei oamenilor. În martie anul trecut, poliţia germană a efectuat raiduri la locuinţele unor persoane care au postat discursuri misogine instigatoare la ură, inclusiv pledoarii pentru viol şi agresiuni sexuale.
Acuzaţiile de cenzură formulate de vicepreşedintele JD Vance au primit o replică muşcătoare din parte liderului creştin-democraţilor germani, Friedrich Merz, care a evidenţiat, ironic, ipocrizia adjunctului lui Donald Trump.
Friedrich Merz, preşedintele CDU:
„Libertatea de exprimare va rămâne libertate de exprimare, şi va continua să fie o parte importantă a societăţii noastre deschise şi democratice. Dar ştirile false, instigările la ură şi ofensele vor continua să fie reglementate prin lege. Trebuie să mai spun, apropo de evenimentele din Washington DC de ieri, că noi nu vom da niciodată afară o agenţie de ştiri din sala de presă a Cancelariei.”
Friedrich Merz a făcut aluzie la decizia lui Donald Trump de a interzice accesul jurnaliştilor agenţiei Associated Press, una dintre cele mai prestigioase din lume, la sesiunile de întrebări din Biroul Oval şi la deplasările prezidenţiale cu Air Force One. Măsura vine după ce agenţia a decis să folosească în continuare în ştirile sale denumirea „Golful Mexico”, veche de 400 de ani, în locul celei de „Golful Americii”, decretate de Donald Trump în Statele Unite. Associated Press a explicat că, spre deosebire de revenirea la numele de Mc Kinley pentru vârful muntos din statul Alaska, pe care a adoptat-o, schimbarea denumirii apelor din sudul Statelor Unite este un act intern şi unilateral, neacceptat de celelalte ţări riverane sau de autorităţile geografice internaţionale. Or, agenţia este unul dintre principalii furnizori de ştiri la nivel global. În timp ce purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump i-a acuzat pe jurnaliştii Associated Press că nu respectă un ordin executiv al preşedintelui, Asociaţia Corespondenţilor la Casa Albă a calificat interdicţia ca fiind un atac la adresa independenţei presei şi o violare a Primului Amendament din Constituţia americană, care garantează libertatea presei. Între timp, Associated Press a dat în judecată trei oficiali ai Casei Albe responsabili cu comunicarea, considerând că interdicţia accesului agenţiei reprezintă o încălcare a dreptului la liberă exprimare.
Recunoştinţa propagandiştilor lui Putin pentru Donald Trump
Discursul de la Munchen al vicepreşedintelui american JD Vance i-a făcut euforici pe propagandiştii Kremlinului, bucuroşi totodată de excluderea europenilor de la iniţierea de la Riad a negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina. Pe un ton golănesc şi cu cinismul binecunoscut, Vladimir Soloviov s-a amuzat în emisiunea sa de la televiziunea de stat de felul în care europenii ar fi fost traşi pe sfoară de Donald Trump.
Vladimir Soloviov, jurnalist Rossia 1:
„Şi iată că vine cineva care pare un tip tânăr şi isteţ, pe nume JD Vance, despre care nu ştiu nimic (…), şi el le trage una peste bot porcilor de europeni bine-hrăniţi, de la stânga la dreapta şi înapoi. Nu mai prididesc cu guiţatul! Pe de altă parte, a spus Vance ceva ce reprezentanţii Rusiei nu spun de multă vreme? (…) Ce este important e că Trump nu-i vede (pe europeni) ca pe nişte parteneri în negocieri. Astăzi, Trump a publicat un citat foarte interesant din cugetările lui Napoleon: „Cel care-şi salvează ţara nu încalcă nicio lege.” Ce-i drept, Napoleon a zis asta înainte să fie încoronat. Dar cui îi pasă? Asta-i abordarea lui (Trump) de la început. Şi Trump vorbeşte cu Putin. Nici nu-i pasă ce cred ucrainenii despre asta. Ucrainenii sunt terminaţi! Li s-a propus o înţelegere. Şi dintr-odată au început să ţipe şi să se supere. Americanii vor înceta să-i mai ajute militar, dar Europa va începe să o facă. Cât de mult poţi să o tot ţii aşa? Mai ales după ce Secretarul american al Apărării spune „Nţ, nţ, nţ, Articolul 5 (din Tratatul NATO – n.n.) nu există!” „Vrei s-o mierleşti? Fă-o singur!” „Nu mai există umbrelă nucleară!”, aşa cum a spus (Emmanuel) Macron. Europeni, veniţi-vă în fire! Sau, mai bine, dispăreţi din istorie!”