Republica Moldova se află din nou la răscruce, între Est și Vest. Mâine au loc alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Despre miză, dar și despre dezinformarea care vine de la Moscova, într-un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în România, dl. Victor Chirilă.
Scrutin crucial pentru Republica Moldova
VERIDICA: Mâine au loc alegeri prezidențiale și un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ca de fiecare dată de când Republica Moldova a devenit independentă, moldovenii par a alege între Est și Vest și se vorbește de un scrutin crucial. Ce este nou de data asta?
Victor Chirilă: Este un scrutin foarte important pentru Republica Moldova, pentru cetățenii ei. Uniunea Europeană ne-a deschis porțile pentru a adera cât mai curând posibil. Am început negocierile de aderare și evident că se așteaptă din partea noastră un răspuns clar: vrem să trecem pragul? Suntem noi gata să facem acele reforme care ne vor permite să aderăm la Uniunea Europeană în următorii șase ani? Pentru unii, este un termen de domeniul fantasticului. Pentru a fi realist, este nevoie să avem la guvernare un președinte pro-european și o majoritate parlamentară pro-europeană, care va fi aleasă la anul viitor.
Primul scenariu: referendumul este validat și majoritatea votează „da”
VERIDICA: Referendumul de mâine va fi validat dacă la vot vor participa cel puțin o treime din alegători, adică din 3,3 milioane de alegători. Asta înseamnă 1,1 milioane de alegători, pragul minim. Și pentru a avea succes, ar trebui ca 550.000 de moldoveni să pună ștampila „Votat”. Vă propun să discutăm cele trei scenarii. Primul: ce se va întâmpla dacă referendumul este validat și majoritatea votează Da?
Victor Chirilă: Dacă referendumul este validat și majoritatea votează „Da”, atunci în Constituția Republicii Moldova va apărea un nou capitol dedicat integrării europene, iar obiectivul de aderare la Uniunea Europeană va deveni unul constituțional. În momentul în care vom semna acordul de aderare la Uniunea Europeană, nu va mai fi nevoie de un alt referendum pentru a aproba acel acel acord, pentru că automat Republica Moldova va fi membră a Uniunii Europene.
Al doilea scenariu: referendumul este validat și majoritatea votează „nu”
VERIDICA: Scenariul numărul 2: referendumul este validat, dar majoritatea votează „nu”. Ce se va întâmpla?
Victor Chirilă: Dacă majoritatea va vota „nu”, evident că semnalul trimis partenerilor noștri europeni va fi unul foarte negativ. Neîncrederea față de parcursul nostru european va fi foarte mare în toate capitalele europene. Susținerea politică va scădea treptat din partea statelor importante ale Uniunii Europene și din partea Bruxelles-ului. Evident că scăderea susținerii politice va fi urmată și de revizuirea susținerii economice, financiare, tehnice din partea Uniunii Europene.
VERIDICA: Dar demersurile de integrare pot continua?
Victor Chirilă: Dar dacă vom spune „nu” la acest referendum, va fi pus sub semnul întrebării însuși vectorul de integrare europeană a Republicii Moldova.
VERIDICA: În aceste condiții, mai poate fi organizat un alt referendum peste doi-trei ani?
Victor Chirilă: Evident că va putea fi organizat un alt referendum, dar acest referendum va depinde foarte mult de când vom ajunge noi la momentul în care să semnăm acordul de aderare. Eu cred că vom intra într-o perioadă lungă de negocieri interminabile și vom intra de asemenea, într-o perioadă de instabilitate politică la Chișinău, pentru că votul înseamnă neîncredere din partea societății pentru actuala guvernare. Automat, atitudinea societății față de actuala guvernare va fi alta. Mesajele trimise de autorități vor fi puse mereu la îndoială și anul viitor am putea avea un Parlament foarte divizat, incapabil să implementeze legile pe care le vom negocia cu Uniunea Europeană.
Al treilea scenariu: referendumul nu este validat
VERIDICA: Al treilea scenariu: referendumul nu este validat. Ce se va întâmpla?
Victor Chirilă: Acest lucru ne va costa foarte mult, nu doar în termeni politici, dar, repet, în termeni de prosperitate, pentru că la fel, și investitorii europeni străini, care ne urmăresc atent și doresc să vină în Republica Moldova să investească, să ne ajute să dezvoltăm o economie modernă, își vor pune întrebarea „Mai merită să venim în Republica Moldova, dacă nimic nu este sigur?”.
Și acest lucru înseamnă o pradă foarte ușoară pentru pentru politicile revizioniste ale Federației Ruse, care nu dă nicio importanță vieții umane. Vedem acest lucru în fiecare zi, în războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Nu dă nici o importanță libertăților noastre și, mai mult decât atât, nu permite propriilor cetățeni să vorbească liberi, să se exprime liber, să gândească liber. Ne dorim noi acest viitor? Eu nu cred.
Interferența Rusiei în alegerile din Republica Moldova
VERIDICA: Parlamentul European a condamnat recent amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova, a condamnat „activitățile malițioase și interferențele Rusiei” în special prin propagandă, prin dezinformare, prin fake news. Cel mai recent eveniment este cel al transferului din Rusia, în luna septembrie 2024, a 15 milioane de dolari pentru coruperea electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova, au anunțat Poliția și Procuratura din Republica Moldova. Au fost și două investigații ale colegilor de la Ziarul de Gardă și de la Rise Moldova. În spatele acestei operațiuni ar fi oligarhul fugar Ilan Șor. Îl puteți prezenta publicului din România, pe scurt, pe acest Ilan Șor? Cine este în spatele lui?
Victor Chirilă: Sunt Federația Rusă și serviciile de informații secrete ale Federației Ruse, care îl susțin în războiul declanșat de Kremlin împotriva nu doar a Ucrainei, ci și împotriva Republicii Moldova. Doar că acest război se duce prin metode hibride. Cine este Șor? Este un un oligarh, de fapt este un hoț ordinar care a furat din sistemul bancar al Republicii Moldova peste un miliard de euro.
Acum, ei vor să repete scenariul din timpul alegerilor locale de anul trecut, când au cumpărat voturi masiv în regiunea găgăuză pentru a susține un anumit candidat din această regiune și, în cele din urmă a fost aleasă Evghenia Guțul, care a fost pusă pe lista neagră a sancțiunilor de către Uniunea Europeană, împreună cu persoane din această regiune.
Dezvăluire: candidatul socialiștilor proruși are cetățenie română
VERIDICA: Cum comentați recenta dezvăluire în ceea ce îl privește pe unul din candidați, Alexandr Stoianoglo? Un candidat al unui partid sau ale unor forțe antieuropene, susținut de fostul președinte Dodon, despre care s-a aflat recent că are cetățenie română, el având un discurs antiromânesc. Cum comentați acest lucru?
Victor Chirilă: Eu cred că legislația din România trebuie să prevadă și situații când unor cetățeni ai săi, care au reședința în alte state, inclusiv în Republica Moldova, care prin activitatea lor încalcă jurământul depus la obținerea cetățeniei, să li se retragă această cetățenie. Eu cred că este o chestiune de respect față de România, față de valorile sale, față de tradițiile, față de tot ce ne reprezintă pe noi ca români. Deci este o batjocură atunci când cineva cu cetățenia României, de exemplu, rupe harta României în văzul publicului sau cineva denigrează România având pașaport românesc.
Narațiunile dezinformării promovate de Rusia în Republica Moldova
VERIDICA: Vă invit să comentați câteva din narațiunile dezinformării care au ca sursă Kremlinul. Asta documentăm aici, la Breaking Fake News și Veridica. Se spune că Uniunea Europeană condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex. Se mai spune că, dacă va adera la Uniunea Europeană, Republica Moldova va deveni destinația migranților din Orient, își va pierde statalitatea, va fi anexată de către România, va fi nevoită să adere la NATO și așa mai departe. Credeți că aceste narațiuni ale dezinformării au priză la electoratul din Republica Moldova?
Victor Chirilă: Fără îndoială că au priză, pentru că există o predispoziție pentru aceste știri false. Există o parte a societății care nu s-a împăcat cu ideea că Republica Moldova este liberă și independentă, că în Republica Moldova se vorbește limba română. Visează la revenirea „Marii Rusii” la frontiera pe Prut. Și pe ei nu-i interesează cât de veridică este sursa, cât de veridic este conținutul ei. Pur și simplu doresc ca acest lucru să fie adevărat și doar în ideea că într-o bună zi, Republica Moldova se va reorienta spre Est, așa cum au fost ei obișnuiți în anii sovietici.
VERIDICA: Și de ce credeți că propaganda rusă are o atât de mare influență în aceste minorități de care vorbeați?
Victor Chirilă: Repet, o predispoziție nostalgică. În același timp, mentalitatea acestei majorități este de sorginte sovietică, rusă. Cu regret, trebuie să recunoaștem că majoritatea minorității găgăuze nu vorbește limba găgăuză. Ei sunt vorbitori de limbă rusă, la fel și minoritatea bulgară. Când vorbești și te informezi în limba rusă, ai acces doar la anumite anumite canale de informații.
Transnistria vrea referendum, dar e un „cal troian”
VERIDICA: să încheiem cu Transnistria. Tiraspolul a anunțat recent că este interesat de acest referendum și solicită Chișinăului să deschidă secții de votare pe teritoriul său, nu doar cele 30 din perimetrul de securitate.
Victor Chirilă: Găgăuzia de astăzi e dominată de actuala conducere, în persoana doamnei Evghenia Guțul și a clicii Șor din jurul ei. Este un cal troian în sistemul instituțional și democratic al Republicii Moldova. Și Transnistria și-ar dori acest lucru, dar nu este, pentru că este o regiune separatistă. Și acum și regiunea transnistreană ar vrea să fie un alt cal troian în sistemul nostru instituțional, să ne boicoteze și torpileze toate reformele, să pună un veto pe vectorul nostru european de dezvoltare a țării. Dar, în același timp, ne cer să deschidem secții de votare pe acest teritoriu. Evident că noi nu vom face acest lucru. În schimb, în zona de securitate a conflictului, în localitățile controlate de Chișinău, vor fi deschise 30 de secții de votare și cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană vor avea posibilitatea să vină la aceste secții și să voteze, dar evident că noi nu vom nu vom accepta, vom fi foarte vigilenți și nu vom accepta ca cetățenii din regiunea transnistreană să fie aduși la vot colectiv, organizat, de anumite partide și mișcări,
VERIDICA: Așa cum s-a mai făcut…
Victor Chirilă: Vom fi foarte vigilenți. Deci cetățenii pot veni, dar nicidecum organizați de cineva din spate și plătiți, mai ales de oamenii lui Șor, pentru că ei sunt cei care îi mituiesc pe cetățenii noștri.
Chișinăul închide trei secții de votare în Rusia
VERIDICA: Iar în privința secțiilor de votare din Rusia, de ce a decis CEC-ul să reducă numărul de la cinci la două?
Victor Chirilă: La fel, pentru că nu suntem siguri că aceste alegeri vor fi libere în Federația Rusă. De asemenea, avem informații că și acolo cetățenii noștri sunt corupți, sunt mobilizați să participe organizat la alegeri pentru pentru a vota un candidat ales de Kremlin.
20 octombrie, „o altă zi de independență pentru Republica Moldova”
VERIDICA: Vă invit, la final, să adresați un mesaj cetățenilor moldoveni care se vor prezenta mâine la vot. Înțeleg că sunt 16 secții pe teritoriul României. Ce le spuneți?
Victor Chirilă: Da, sunt 16 secții. Adresele acestor secții le puteți găsi pe pagina de Facebook a Ambasadei Republicii Moldova. Îi rog foarte mult să se prezinte la alegerile prezidențiale și la referendum. Pentru aceasta nu este necesar să fiți înregistrați în prealabil. Este nevoie să vă prezentați cu un buletin valabil sau cu un pașaport al Republicii Moldova valabil sau expirat. Și să țineți minte că ziua de 20 octombrie este o altă zi de independență a Republicii Moldova. Este o zi care ne va ne va marca destinul pentru foarte multe decenii de acum încolo.
Interviu realizat pentru Breaking Fake News