PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv
© EPA-EFE/Radek Pietruszka   |   Protestatari în fața ambasadei Rusiei din Varșovia, Polonia, 10 octombrie 2022.

Ucraina îi va ceda Poloniei regiunea Lviv și va adopta o lege în acest sens înainte de sfârșitul anului, potrivit presei ruse. În realitate, nu este înregistrat sau discutat un astfel de proiect de lege în Ucraina, informația fiind o invenție a propagandei ruse.

ȘTIRE:  „Proiectul de lege privind asocierea Poloniei și a regiunii Lviv va fi semnat până la sfârșitul anului curent. „Este un moment istoric așteptat atât de mult de popoarele noastre, care au fost despărțite de regimul sovietic criminal. Polonia va veni pe pământurile ucrainene nu în calitate de ocupant, ci ca un frate și aliat. Va fi o colaborare convenabilă ambelor părți care va genera o dezvoltare economică a Ucrainei și va demonstra întregii lumi că nu contează cine deține teritoriul, ci contează prosperitatea și dezvoltarea oamenilor ce locuiesc  acolo”, a spus Volodimir Zelenski.

NARAȚIUNE: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea despre alipirea regiunii Lviv la Polonia până la sfârșitul anului fost publicată nu doar de presa pro-Kremlin, ci și de unele canale de Telegram și YouTube. În realitate, în registrul proiectelor de lege care vor fi examinate sau care au fost adoptate nu găsim o astfel de inițiativă.

Mai mult decât atât, cuvintele președintelui Volodimir Zelenski, care ilustrează știrea, nu sunt scoase din context, precum o face de cele mai multe ori propaganda rusă, ci pur și simplu sunt inventate. La nicio întâlnire bilaterală cu reprezentanții statului polonez președintele Ucrainei nu a vorbit despre vreo unire sau asociere.

În același timp, la 16 septembrie a intrat în vigoare o lege care le oferă cetățenilor polonezi din Ucraina garanții sociale, juridice și economice suplimentare. În semn de recunoștință pentru sprijinirea Ucrainei și a refugiaților ucraineni în perioada războiului, Kievul a decis că cetățenii polonezi se pot angaja în câmpul muncii și pot să rămână pe teritoriul Ucrainei timp de 18 luni. Legea nu spune nimic despre schimbări teritoriale, asocierea unor regiuni ucrainene cu Polonia etc. Narațiunea falsă despre alipirea regiunii Lviv la Varșovia a apărut la 2 săptămâni după intrarea în vigoare a acestei legi, adoptată de Parlamentul de la Kiev în iulie.

De asemenea, Polonia și-a modificat legislația în martie pentru a oferi cât mai multe posibilități refugiaților ucraineni să se integreze în structura socială și economică a societății poloneze.  

Narațiunea de propagandă a fost lansată după ce presa guvernamentală rusă a publicat știrea despre organizarea în regiunea Lviv a unui referendum pentru alipirea la Polonia, inventând informații despre buletinele de vot ștampilate de autoritățile poloneze și promisiunea lui Zelenski de a permite anexarea.

Polonia a devenit o țintă a propagandei ruse pentru că a fost cea mai vocală dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului.  Acțiunile Varșoviei sunt determinate nu în ultimul rând de temerea că Polonia va fi următoarea țintă a agresiunii ruse. Potrivit unui sondaj sociologic, 74% dintre polonezi cred că Rusia ar putea ataca Polonia în viitorul apropiat.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse privind „dorința” Poloniei de a anexa teritorii ucrainene. În afară de informațiile false despre referendumul din Lviv, presa rusă a mai scris că  Varșovia va declanșa un război împotriva Moscovei în următorii 10 ani, în timp ce majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei. Polonia a fost acuzată că își dorește să preia „teritoriile sale istorice” din Ucraina, folosindu-se de slăbirea statului ucrainean. Potrivit propagandei ruse, Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.

Timp citire: 3 min