Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Militari polonezi participă la exercițiul Defender Europe 2022 la poligonul militar Drawsko Pomorskie din Drawsko Pomorskie, Polonia, 06 mai 2022
©EPA-EFE/Marcin Bielecki  |   Militari polonezi participă la exercițiul Defender Europe 2022 la poligonul militar Drawsko Pomorskie din Drawsko Pomorskie, Polonia, 06 mai 2022

Kievul a permis  intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai  recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.  

ȘTIRE: „Conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei a ordonat serviciului frontierei de stat să permită intrarea pe teritoriul țării a 4 batalioane poloneze în data de 22 mai, potrivit canalului de Telegram al corespondentului militar Iuri Koteniuk, care citează un document trimis de departamentul militar către șeful vămilor ucrainene.

În document se spune că trebuie permisă intrarea din Polonia a unui contingent lituaniano-polonez de pacificare. În perioada 22-24 mai frontiera va fi trecută de 9500 de militari și 279 de unități de tehnică militară. „Încă o confirmare a elaborării planurilor de ocupare și împărțire a statului”, scrie jurnalistul rus.

În același timp, Koteniuk nu exclude că documentul poate fi fals, însă a precizat că un asemenea ordin oricum corespunde cu „planul occidental de ocupare și jefuire” a Ucrainei”.

NARAȚIUNI: 1. Kievul a permis  intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania. 2. Polonia urmează să anexeze o parte din Ucraina. 3. (indirect) Ucraina este un stat artificial.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea în cauză se bazează pe un document publicat pe canalul de Telegram al jurnalistului rus Iuri Koteniuk, în care este scris că circa 10 mii de militari din Polonia și Lituania, împreună cu echipamente și tehnică, au dreptul să intre în Ucraina în perioada 22-24 mai, urmând ocuparea unor teritorii ale statului ucrainean.

O simplă analiză a textului scris în limba ucraineană este suficientă pentru a observa o serie de greșeli gramaticale și de punctuație. De exemplu, cuvântul Ucraina este scris cu doi de „i” în timp ce în limba ucraineană este o altă literă care înlocuiește acest sunet de dublu „i”. Este scris greșit și numele vămii prin care,  chipurile, urmează să intre în Ucraina cele patru batalioane de pacifiști din Polonia și Lituania. Acest fapt ne sugerează că documentul este fals.

Nici jurnalistul rus nu insistă asupra faptului că documentul este neapărat veridic, spunând că nu contează acest lucru: „Un asemenea ordin oricum corespunde cu planul occidental de ocupare și jefuire a Ucrainei”.

Așadar, chiar dacă este un document fals și chiar dacă însuși autorul recunoaște că argumentația ar putea fi trucată, acest lucru nu înseamnă că trebuie modificată concluzia articolului de presă!

De fapt, narațiunea de propagandă este o continuare a altor mesaje de propagandă, distribuite de presa rusă sau rostite de oficialii de la Moscova. 

Veridica a scris deja despre 2 narațiuni false, potrivit cărora Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene după ce șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, a declarat că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

De asemenea, presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram, care sunt din ce în ce mai populare în spațiul post-sovietic, au publicat recent un document semnat de un general polonez privind anexarea vestului Ucrainei. Direcția Principală a Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat opinia publică că este vorba de o știre falsă și de un document trucat.

Presa și politicienii din Rusia încearcă să manipuleze opinia publică, demonstrând că eforturile Poloniei și ale Lituaniei de a susține acțiunile defensive ale Ucrainei au ca scop că anexeze teritorii ale statului ucrainean.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  NEWSUA.RU
 • Data publicării:
  11/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice, dar și cititori din alte state
 • Amplificare:
  Lenta.ru, Izvestia, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zaporojie a stabilit contacte cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zaporojie a stabilit contacte cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE

Regiunea ucraineană Zaporojie a stabilit contacte internaționale cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE, scrie presa guvernamentală rusă, citând un lider separatist din Ucraina. În realitate, statele UE nu recunosc organele de ocupație ale Rusiei din Ucraina ca fiind organe legitime de putere, iar față de colaboratorii rușilor în Zaporojie au fost introduse sancțiuni personale.

FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei.

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.

Marin Gherman

13 May 2022

Actualizat la: 13 May 2022 16:27:26
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023