Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) Serghei Narișkin participă la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei la Moscova, Rusia, 31 ianuarie 2020
©EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL  |   Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) Serghei Narișkin participă la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei la Moscova, Rusia, 31 ianuarie 2020

Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina, folosindu-se de slăbirea statului ucrainean, potrivit șefului spionajului rus, Serghei Narîșkin. Narațiunea, amplificată de presa rusă, nu se bazează pe vreo dovadă și este contrazisă de acțiunile și declarațiile Poloniei privind susținerea independenței și integrității teritoriale a Ucrainei.

ȘTIRE: „Serviciul de spionaj extern are informații despre planurile Varșoviei și Washingtonului de a instala un control militar-politic al Poloniei asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina, a declarat directorul acestui serviciu, Serghei Narîșkin.

El a explicat că este vorba de încercarea de a repeta „afacerea” istorică pentru Polonia după Primul Război Mondial când Occidentul colectiv, reprezentat de Antantă, a recunoscut dreptul Varșoviei să ocupe o parte din Ucraina pentru a o apăra de „pericolul bolșevic” și apoi să includă aceste teritorii în componența statului polonez.

[…]

Prima etapă de „reunificare” va fi apariția armatei poloneze în regiunea vestică din Ucraina sub pretextul „apărării de agresiunea rusă”. În momentul de față, modul de realizare a acestei misiuni este discutat cu administrația prezidențială a SUA.

[…]

Potrivit datelor serviciului de spionaj, polonezii caută acum reprezentanți ai elitei ucrainene care vor fi de acord să colaboreze cu Varșovia pentru a forma un grup „democratic” alternativ naționaliștilor. Varșovia crede că acest pas va determina inevitabila destrămare a Ucrainei, iar Polonia va rămâne cu teritoriile ocupate de „pacificatori”, a spus Narîșkin”.

NARAȚIUNI: 1. Polonia va ocupa unele regiuni din vestul Ucrainei, contribuind la destrămarea acestui stat. 2. (implicit) Ucraina este un stat slab, care se va destrăma.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Dintre toți vecinii Ucrainei, Polonia a fost cea mai vocală și activă în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului. Varșovia a demonstrat prin fapte că este un susținător real al Ucrainei: a condamnat agresiunea rusă, a sprijinit armata ucraineană, a facilitat apropierea instituțională a Kievului de  structurile europene și euroatlantice. Polonia este unul dintre cei mai fermi susţinători ai sancţiunilor UE împotriva Moscovei. Totodată, Polonia a acceptat să fie principala rută pentru armamentul pe care Occidentul îl livrează Ucrainei.

Peste 3 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în Polonia după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, circa 80 de mii s-au angajat în câmpul muncii. Nivelul de încredere în Polonia este la cote maxime în Ucraina, având în vedere poziția anti-rusă a Varșoviei.

Statul polonez a introdus sancțiuni împotriva Rusiei după 24 februarie și a solicitat UE și NATO să ofere Ucrainei arme grele. Varșovia și-a exprimat dorința să fie amplasat pe teritoriul său armament nuclear.

Polonia a fost primul stat deconectat de la livrările de gaz rusesc după ce a refuzat să-l achite în ruble. Mai mult, Polonia vrea ca ţările care plătesc gazul rusesc în ruble să fie penalizate de Bruxelles, cu scopul de a zădărnici planul Kremlinului de a distruge solidaritatea occidentală.  Narațiunea de propagandă, promovată de Narîșkin în spațiul media rusofon, a apărut imediat după deconectarea Poloniei de la livrările de gaz.

În realitate, acțiunile Varșoviei nu sunt determinate de dorința de se extinde teritorial în contul Ucrainei (ceea ce vine în contradicție cu statutul său de membru UE și NATO), ci de temerea că Polonia va fi următoarea țintă a Moscovei. Potrivit unui sondaj sociologic, 74% dintre poloni cred că Rusia ar putea ataca Polonia în viitorul apropiat.

Este cel puțin ilogică teza promovată de propaganda rusă, potrivit căreia Polonia ar profita de slăbirea statului ucrainean pentru a ocupa unele regiuni din vestul Ucrainei – dacă și-ar dori o Ucraină slabă, Varșovia nu ar sprijini atât de mult Kievul. Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pentru a o ajuta să facă față invaziei ruse, iar în primele zile ale războiului Varșovia a transferat resurse financiare Ucrainei, fiind semnat și un memorandum de asistență interbancară.

Narațiunea de propagandă, care pornește de la directorul Serviciului de spionaj extern al Rusiei se bazează pe o argumentație istorică despre Primul Război Mondial, și nu pe dovezi concrete din zilele de astăzi. De fapt, această prognoză falsă a Rusiei este o continuare a metanarațiunii, demontate sistematic de Veridica pe parcursul anilor 2021-2022, potrivit căreia Ucraina e un stat artificial care se va destrăma.

Scopul acestei narațiuni este de a arăta opiniei publice interne că „operațiunea specială militară” a Rusiei este una necesară și că mai multe state ar participa în viitor la divizarea Ucrainei.

În afară de aceasta, este denaturat adevărul despre implicarea SUA în criza ucraineană. În loc să fie precizat faptul că Washingtonul înarmează și sprijină Ucraina pentru a menține integritatea teritorială a acestui stat și opri a agresiunea rusă, este invocată presupunerea neacoperită cu dovezi că  Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA Novosti
 • Data publicării:
  28/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Sputnik, BEL.RU, Itodey.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA
Alte articole
FAKE NEWS: Autoritățile de la Chișinău amenință autonomia Găgăuziei

FAKE NEWS: Autoritățile de la Chișinău amenință autonomia Găgăuziei

Autoritățile de la Chișinău amenință că vor lăsa Găgăuzia fără autonomie, potrivit unei narațiuni false publicate de publicația rusă Trud.ru. Aceasta este însoțită de teze specifice propagandei ruse cu privire la Republica Moldova – controlul Occidentului asupra țării, „pericolul” unirii cu România și lupta „falsă” împotriva corupției.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul pregătea o agresiune împotriva Donbass-ului în martie, iar Rusia a fost nevoită să intervină pentru a o opri

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul pregătea o agresiune împotriva Donbass-ului în martie, iar Rusia a fost nevoită să intervină pentru a o opri

Presa guvernamentală rusă a publicat o serie de documente care ar demonstra că Ucraina pregătea o invazie asupra Donbass-ului în martie a.c. Narațiunea a fost lansată cu scopul de a justifica acțiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în localități din regiunea Harkov, scrie presa pro-guvernamentală rusă. În realitate, localitățile amintite sunt demult ocupate de Rusia, iar consiliul local reclamă crime de război comise de militarii ruși.

Marin Gherman

29 Apr 2022

Actualizat la: 29 Apr 2022 12:25:52
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023