Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei

Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.
©EPA-EFE/Marcin Obara   |   Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.

Canalele rusești de Telegram au reluat în iunie o narațiune, lansată la începutul lunii mai, privind susținerea de care ar beneficia invadarea Ucrainei de către Polonia în societatea poloneză. Narațiunea e construită pornind de la un sondaj de opinie care nici măcar nu aborda acest subiect.

ȘTIRE: 56,8% dintre respondenții care au participat la sondajul realizat de ziarul Rzeczpospolita „sprijină ferm” sau „sprijină moderat” ideea de participare a armatei poloneze într-o misiune de „pacificare” pe teritoriul Ucrainei.

Acum câteva zile președintele Duda și-a exprimat fanteziile privind „dispariția granițelor între Polonia și Ucraina”, ceea ce reprezintă o testare a opiniei publice privind viitoarea agresiune militară și recuperare a „regiunilor estice” [ale Poloniei].

Rzeczpospolita este un ziar de dreapta (în mod tradițional jurnaliștii susțin rusofobii din partidul de guvernământ, însă se distanțează de ei în public) și acest lucru trebuie luat în calcul. Însă, popularizarea militarismului și a retoricii agresive în Polonia, dar și în întreaga Europă este o situație evidentă.

NARAȚIUNE: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, 56,8% dintre polonezi au declarat că susțin orice participare a Poloniei la o eventuală misiune de pacificare pe teritoriul Ucraina dacă această misiune va fi organizată de UE, NATO sau ONU, deci nu este vorba de vreo acțiune militară unilaterală. Sondajul s-a referit, așadar, la implicarea ipotetică a Poloniei alături de comunitatea internațională în soluționarea crizei din Ucraina. Dacă citim atent articolul din Rzeczpospolita în care sunt prezentate rezultatele sondajului nu vom găsi nicio narațiune dominantă în presa rusă. Nu se spune nimic despre invadarea Ucrainei, despre teritorii poloneze care sunt acum ale Ucrainei, despre agresiunea militară a Varșoviei, despre rusofobie. Toate aceste elemente absente în Rzeczpospolita constituie 90% din informația publicată în presa rusă și distribuită activ la începutul lunii iunie pe canalele de Telegram din Rusia.

Atât președintele, cât și premierul Poloniei au arătat prin fapte concrete că susțin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.  Fanteziile privind „dispariția granițelor între Polonia și Ucraina” atribuite președintelui Poloniei sunt în realitate o inițiativă de a institui puncte de control comun la frontiera dintre cele două state.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei pro-Kremlin privind „interesele” Poloniei în războiul din Ucraina. În mai presa rusă scria că președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene după ce șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, a declarat că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

Tot în mai presa rusă acuza Ucraina în cadrul unor narațiuni de propagandă că a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania, urmând distribuirea unor știri false despre așteptările mari ale polonezilor privind invadarea Ucrainei.

Polonia a fost cea mai vocală și activă dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului, devenind o țintă a propagandei ruse.

Tags: Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  NEWSFROL
 • Data publicării:
  08/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram „Spletnița”, „Kartel”, „Novosti Novorosii” ș.a.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

Ucraina se pregătește să invadeze Crimeea, scrie presa rusă, care prezintă o realitate alternativă în care Ucraina e stat agresor, nu agresat, iar teritoriul ucrainean al Crimeii, capturat și anexat de Rusia, ar fi o parte din teritoriul recunoscut internațional al acesteia.

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

România trebuie să își proclame neutralitatea față de conflictul din Ucraina, afirmă controversatul fost-ministru de externe și condamnat penal, Adrian Severin. Într-o scrisoare adresată autorităților române, Severin, care în ultimii ani a promovat teze suveraniste și anti-occidentale similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Rusia, reia și unele teze ale propagandei de război a Rusiei.

Marin Gherman

06 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022