Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei

Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.
©EPA-EFE/Marcin Obara   |   Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.

Canalele rusești de Telegram au reluat în iunie o narațiune, lansată la începutul lunii mai, privind susținerea de care ar beneficia invadarea Ucrainei de către Polonia în societatea poloneză. Narațiunea e construită pornind de la un sondaj de opinie care nici măcar nu aborda acest subiect.

ȘTIRE: 56,8% dintre respondenții care au participat la sondajul realizat de ziarul Rzeczpospolita „sprijină ferm” sau „sprijină moderat” ideea de participare a armatei poloneze într-o misiune de „pacificare” pe teritoriul Ucrainei.

Acum câteva zile președintele Duda și-a exprimat fanteziile privind „dispariția granițelor între Polonia și Ucraina”, ceea ce reprezintă o testare a opiniei publice privind viitoarea agresiune militară și recuperare a „regiunilor estice” [ale Poloniei].

Rzeczpospolita este un ziar de dreapta (în mod tradițional jurnaliștii susțin rusofobii din partidul de guvernământ, însă se distanțează de ei în public) și acest lucru trebuie luat în calcul. Însă, popularizarea militarismului și a retoricii agresive în Polonia, dar și în întreaga Europă este o situație evidentă.

NARAȚIUNE: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, 56,8% dintre polonezi au declarat că susțin orice participare a Poloniei la o eventuală misiune de pacificare pe teritoriul Ucraina dacă această misiune va fi organizată de UE, NATO sau ONU, deci nu este vorba de vreo acțiune militară unilaterală. Sondajul s-a referit, așadar, la implicarea ipotetică a Poloniei alături de comunitatea internațională în soluționarea crizei din Ucraina. Dacă citim atent articolul din Rzeczpospolita în care sunt prezentate rezultatele sondajului nu vom găsi nicio narațiune dominantă în presa rusă. Nu se spune nimic despre invadarea Ucrainei, despre teritorii poloneze care sunt acum ale Ucrainei, despre agresiunea militară a Varșoviei, despre rusofobie. Toate aceste elemente absente în Rzeczpospolita constituie 90% din informația publicată în presa rusă și distribuită activ la începutul lunii iunie pe canalele de Telegram din Rusia.

Atât președintele, cât și premierul Poloniei au arătat prin fapte concrete că susțin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.  Fanteziile privind „dispariția granițelor între Polonia și Ucraina” atribuite președintelui Poloniei sunt în realitate o inițiativă de a institui puncte de control comun la frontiera dintre cele două state.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei pro-Kremlin privind „interesele” Poloniei în războiul din Ucraina. În mai presa rusă scria că președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene după ce șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, a declarat că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

Tot în mai presa rusă acuza Ucraina în cadrul unor narațiuni de propagandă că a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania, urmând distribuirea unor știri false despre așteptările mari ale polonezilor privind invadarea Ucrainei.

Polonia a fost cea mai vocală și activă dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului, devenind o țintă a propagandei ruse.

Tags: Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  NEWSFROL
 • Data publicării:
  08/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram „Spletnița”, „Kartel”, „Novosti Novorosii” ș.a.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Tătarii din Crimeea susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, numit de Kremlin „operațiune specială”, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, tătarii s-au opus agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: România va ajuta Ucraina să recupereze Hersonul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: România va ajuta Ucraina să recupereze Hersonul

România va ajuta Ucraina să recupereze Hersonul cu ajutorul avioanelor ucrainene care sunt pe teritoriul său, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene și Bucureștiul nu a dat vreun semnal că ar lua în calcul o implicare în război.

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

Marea Britanie a cerut ca NATO să admită responsabilitatea pentru criza din Ucraina și a admis acțiunile destabilizatoare ale Occidentului, afirmă presa guvernamentală rusă. Narațiunea falsă pleacă de la o publicație britanică obscură, fără vreo legătură cu surse guvernamentale.

Marin Gherman

06 Jun 2022

Actualizat la: 06 Jun 2022 16:11:48
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023