PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei

Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.
© EPA-EFE/Marcin Obara   |   Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.

Daruieste Viata

Canalele rusești de Telegram au reluat în iunie o narațiune, lansată la începutul lunii mai, privind susținerea de care ar beneficia invadarea Ucrainei de către Polonia în societatea poloneză. Narațiunea e construită pornind de la un sondaj de opinie care nici măcar nu aborda acest subiect.

ȘTIRE: 56,8% dintre respondenții care au participat la sondajul realizat de ziarul Rzeczpospolita „sprijină ferm” sau „sprijină moderat” ideea de participare a armatei poloneze într-o misiune de „pacificare” pe teritoriul Ucrainei.

Acum câteva zile președintele Duda și-a exprimat fanteziile privind „dispariția granițelor între Polonia și Ucraina”, ceea ce reprezintă o testare a opiniei publice privind viitoarea agresiune militară și recuperare a „regiunilor estice” [ale Poloniei].

Rzeczpospolita este un ziar de dreapta (în mod tradițional jurnaliștii susțin rusofobii din partidul de guvernământ, însă se distanțează de ei în public) și acest lucru trebuie luat în calcul. Însă, popularizarea militarismului și a retoricii agresive în Polonia, dar și în întreaga Europă este o situație evidentă.

NARAȚIUNE: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, 56,8% dintre polonezi au declarat că susțin orice participare a Poloniei la o eventuală misiune de pacificare pe teritoriul Ucraina dacă această misiune va fi organizată de UE, NATO sau ONU, deci nu este vorba de vreo acțiune militară unilaterală. Sondajul s-a referit, așadar, la implicarea ipotetică a Poloniei alături de comunitatea internațională în soluționarea crizei din Ucraina. Dacă citim atent articolul din Rzeczpospolita în care sunt prezentate rezultatele sondajului nu vom găsi nicio narațiune dominantă în presa rusă. Nu se spune nimic despre invadarea Ucrainei, despre teritorii poloneze care sunt acum ale Ucrainei, despre agresiunea militară a Varșoviei, despre rusofobie. Toate aceste elemente absente în Rzeczpospolita constituie 90% din informația publicată în presa rusă și distribuită activ la începutul lunii iunie pe canalele de Telegram din Rusia.

Atât președintele, cât și premierul Poloniei au arătat prin fapte concrete că susțin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.  Fanteziile privind „dispariția granițelor între Polonia și Ucraina” atribuite președintelui Poloniei sunt în realitate o inițiativă de a institui puncte de control comun la frontiera dintre cele două state.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei pro-Kremlin privind „interesele” Poloniei în războiul din Ucraina. În mai presa rusă scria că președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene după ce șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, a declarat că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

Tot în mai presa rusă acuza Ucraina în cadrul unor narațiuni de propagandă că a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania, urmând distribuirea unor știri false despre așteptările mari ale polonezilor privind invadarea Ucrainei.

Polonia a fost cea mai vocală și activă dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului, devenind o țintă a propagandei ruse.

 • Publicație / Media:
  NEWSFROL
 • Data publicării:
  08/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram „Spletnița”, „Kartel”, „Novosti Novorosii” ș.a.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023