Rusia trebuie să desemneze Ucraina drept stat terorist întrucât a atacat Kremlinul și alte ținte, cum ar fi crucișătorul Maskva, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, Kievul a răspuns la o invazie lovind ținte militare, iar atacul asupra Kremlinului ridică semne de întrebare cu privire la autor. Mai mult, Rusia e cea care a fost declarată stat terorist de organisme internaționale.
Propagandă: Ucraina este un stat terorist și nazist care atacă Rusia
ȘTIRE: „Arestarea teroriștilor diversioniști care urmau să-i lichideze pe liderii din Crimeea și Ialta și două atacuri cu drone asupra Kremlinului cu scopul de a-l asasina pe președintele Rusiei Vladimir Putin pe fundalul bombardării permanente a orașelor pașnice din Donbass sunt semne clare ale caracterului neonazist al Ucrainei.
Foarte mulți consideră că Ucraina este un stat terorist, însă nici măcar Rusia nu are curajul să o desemneze în acest mod. Posibil că acest lucru se explică prin faptul că prin Ucraina trece gazul rusesc în direcția Europei, potrivit contractelor internaționale semnate.
Acum, după incident, Rusia poate desemna Ucraina drept stat terorist sau stat care folosește metode teroriste de război. Apoi trebuie să răspundem în mod adecvat. […]
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram că, după atacul asupra Kremlinului, nu au mai rămas opțiuni în afară de eliminarea fizică a șefului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, și a echipei acestuia. […]
După scufundarea crucișătorului „Maskva” pentru care nu ne-am răzbunat, după loviturile teroriste ale neonaziștilor ucraineni asupra teritoriului rus în regiunile Kursk, Breansk și Belgorod, după bombardarea aerodromului din Crimeea și Enghels din regiunea Saratov, oamenii se întreabă câte linii roșii mai trebuie să fie trecute de ucraineni pentru ca Rusia să răspundă pe măsură?”
NARAȚIUNE: Ucraina este un stat terorist și trebuie pedepsit de Rusia.
Realitate: Rusia a fost desemnată stat terorist de membrii comunității internaționale și acuzată de crime de război pe teritoriul Ucrainei
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După ce a atacat neprovocat Ucraina și a lansat numeroase atacuri împotriva obiectivelor civile (locuințe, școli, spitale etc., infrastructură) Rusia a fost desemnată stat terorist mai întâi de Parlamentul European și apoi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Potrivit investigațiilor internaționale, cel puțin 20 de camere de tortură din Herson au fost operate direct de FSB-ul rusesc, devenind probe pentru desemnarea Rusiei drept stat terorist. Mai mult, Curtea Internațională de la Haga a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina. În document se arată că Putin nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis acte criminale sau a permis săvârșirea acestora. Agresiunea Rusiei în Ucraina a fost condamnată de repetate ori și de ONU.
În acest context, presa rusă a depus eforturi mari pentru a deculpabiliza Kremlinul și a o arăta pe Ucraina ca un stat terorist și nazist, fiind amintite o serie de evenimente din cadrul războiului ruso-ucrainean, inclusiv scufundarea crucișătorului „Maskva” în Marea Neagră. Presa rusă nu amintește nimic despre crimele de război comise de militarii ruși la Bucea, Irpin, Borodianka, Izium, Herson și alte localități.
Acțiuni militare ale Ucrainei reprezintă un răspuns la atacarea neprovocată a țării de către Federația Rusă. Potrivit Cartei ONU, Ucraina are dreptul să se apere; de altfel Kievul a decretat stare de război, spre deosebire de Rusia care încă își denumește agresiunea „o operațiune militară specială”. În linii mari, un stat terorist este cel care folosește acte de violență asupra unor populații neimplicate în mod direct în conflict, dar cu potențial de presiune asupra conducerii. Crucișătorul Maskva a reprezentat o țintă militară legitimă, acesta fiind folosit de Rusia pentru a ataca Ucraina; la fel, depozitele de muniții și bazele militare, cu atât mai mult cele din Crimeea și Donbass, care sunt părți ale Ucrainei ocupate de Rusia. Nu există, așadar, vreun temei juridic pentru a desemna Ucraina drept stat terorist.
Un atac ucrainean cu drone asupra Kremlinului ar fi un răspuns la zecile de bombardamente rusești asupra Kievului (ca să nu mai vorbim de celelalte orașe ucrainene bombardate, în unele cazuri până când au fost transformate în ruine); nu trebuie uitat nici faptul că, atunci când a atacat Ucraina în februarie 2023, Rusia a fost cea care a încercat să elimine conducerea Ucrainei, iar Volodimir Zelenski personal a fost ținta unor tentative multiple de asasinat.
Nu este foarte clar însă că Ucraina s-a aflat în spatele atacării Kremlinului. Kievul a negat responsabilitatea pentru acest incident. „Noi nu îl atacăm pe Putin, sau Moscova, noi luptăm pe teritoriul nostru”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o conferință de presă la Helsinki. Este adevărat că și în trecut Ucraina a evitat să își asume responsabilitatea pentru acțiuni în spatele frontului, dar în unele din acele ocazii oficiali de la Kiev au lăsat de înțeles că n-ar fi străini de operațiunile respective. Unii analiști occidentali au declarat că este posibil ca Rusia să fi înscenat ea însăși incidentul pentru a arunca vina asupra Kievului și a justifica un răspuns zdrobitor.
Narațiunile presei pro-Kremlin indică o pregătire a opiniei publice pentru o nouă fază a războiului, fiind folosite argumente precum „câte linii roșii mai trebuie să fie trecute de ucraineni pentru ca Rusia să răspundă pe măsură?” Modul cum este interpretat evenimentul arată Rusia ca pe un stat răbdător, atent și foarte tolerant, care va fi nevoit la un moment dat să devină mai dur în această confruntare.
În realitate, Rusia nu a arătat niciodată reținere de la începutul războiului, dar a tot încercat să-și convingă cetățenii că salvează rusofonii din Ucraina de nazism și că a lansat „operațiunea militară specială” pentru a proteja populația ucraineană pașnică. De fapt, încă de la începutul războiului, civilii au fost în repetate rânduri ținta atacurilor ruse, printre cazurile notabile numărându-se bombardarea teatrului din Mariupol, a gării din Kramatorsk, a convoiului din apropiere de Zaporojie, uciderea civililor la Kiev, Liov, Dnipro sau alte orașe. Reținerea Rusiei în acest război a devenit un subiect tradițional al propagandei ruse.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev. Potrivit presei guvernamentale ruse, Ucraina va continua să asasineze ruși în baza unei liste publicate online, în timp ce jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război.
Verifică sursele: