PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va continua să asasineze ruși în baza unei liste publicate online

Un bărbat depune flori la un memorial improvizat pentru bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, care a fost ucis în explozia unei bombe pe 2 aprilie într-o cafenea din Sankt Petersburg, Rusia, 3 aprilie 2023.
© EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV   |   Un bărbat depune flori la un memorial improvizat pentru bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, care a fost ucis în explozia unei bombe pe 2 aprilie într-o cafenea din Sankt Petersburg, Rusia, 3 aprilie 2023.

Ucraina va asasina tot mai multe persoane menționate pe site-ul Mirotvoreț, care ar arăta cine sunt următoarele ținte ale regimului de la Kiev, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. În realitate, site-ul respectiv e un proiect privat care încearcă să atragă atenția asupra persoanelor care sprijină, într-un fel sau altul, interesele Rusiei, indiferent de țara din care provin.

Propagandă: Ucraina va organiza tot mai multe asasinate, iar lista viitoarelor victime este publică

ȘTIRE: „Site-ul ucrainean Mirotvoreț este un plan de ucidere a oamenilor de către regimul de la Kiev, a declarat în timpul unei emisiuni la Radio Sputnik, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentând uciderea  la Sankt-Petersburg a corespondentului de război Vladlen Tatarski.

Diplomatul a atras atenția asupra faptului că Tatarski era inclus în baza de date a site-ului Mirotvoreț, fiind amenințat periodic cu moartea.

„Site-ul Mirotvoreț nu are un an sau doi ani. Toate aceste personalități publice din Occident și de aici, care tocmai au sosit, nu au ascultat în trecut explicația noastră despre ceea ce este site-ul respectiv, iar acum nu au nicio scuză și nu pot să spună că nu au știut. Pur și simplu nu au vrut să asculte explicațiile noastre. Site-ul Mirotvoreț este chiar acea hartă, chiar acel plan, chiar acel program de exterminare a oamenilor de către regimul de la Kiev și complicii acestuia",  a spus Maria Zaharova”.

NARAȚIUNE: Autoritățile ucrainene vor continua să asasineze persoane apropiate de Kremlin în baza unei liste publicate pe un site

Realitate: Site-ul ucrainean Mirotvoreț nu este o „listă neagră”, ci o bază de informații despre persoanele care amenință securitatea Ucrainei

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a folosit subiectul uciderii bloggerului pro-Kremlin, Vladlen Tatarski, pentru a da din nou vina pe Kiev de comiterea unor atentate, menționând că pe site-ul ucrainean Mirotvoreț este publicată o „listă neagră” a oamenilor care vor fi uciși de serviciile ucrainene.  Ea susține că Vladlen Tatarski figura pe acel site, de aceea a fost ucis. Nu este pentru prima dată când Kremlinul se plânge că Ucraina permite publicarea informațiilor despre oamenii care colaborează cu armata rusă sau față de care există anumite suspiciuni.

În martie, după ce pe site a apărut numele premierului ungar Viktor Orban, acuzat de colaborarea cu Rusia în timpul războiului din Ucraina,  Ministerul de Externe al Rusiei a menționat că site-ul este o „adevărată listă cu oameni care trebuie împușcați, împotriva cărora naționaliștii au luat măsuri absolut agresive și monstruoase”. În același timp, nici OSCE, nici UNESCO, nici organizațiile internaționale de jurnalism nu au acordat atenție acestui site ucrainean, a subliniat Ministerul de Externe al Rusiei.

De fapt, Moscovei nu-i place că rețelele mai puțin cunoscute de persoane, din diverse state, cu care colaborează Rusia, devin vizibile și mult mai transparente în urma publicării unor informații pe acest site ucrainean. Propaganda rusă susține că persoanele amintite pe acest site vor fi asasinate. În realitate, site-ul conține numele a zeci și sute de ucraineni, alături de ruși și alte naționalități, suspectați de facilitarea agresiunii ruse. În ianuarie 2023, Oleksii Arestovici, fostul consilier al președintelui Ucrainei, a fost inclus în această listă după o declarație privind o serie de explozii în orașul Dnipro, care a devenit un subiect de discuții anti-ucrainene la posturile rusești de televiziune. Arestovici și-a dat demisia, dar locuiește la Kiev și chiar a anunțat lansarea unui nou proiect politic, fără să se teamă că va fi asasinat de cineva. Însăși site-ul se poziționează ca un „centru de studii a semnelor de crime împotriva securității naționale a Ucrainei, păcii, stabilității, legii și ordinii internaționale”. Fiind înființat de un fost consilier al Ministerului de Interne, Anton Gherașcenko, activist civic și expert, site-ul Mirotvoreț a devenit o rețea de schimb de informații între jurnaliști, politicieni și cercetători, care analizează războiul hibrid ruso-ucrainean și susținătorii narațiunilor false ale Rusiei.

De exemplu, după ce senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a depus în Parlamentul României un proiect de lege pentru anexarea de teritorii ucrainene, Centrul Mirotvoreț le-a solicitat organelor de drept să examineze această informație ca pe „o declarație despre comiterea de către acest cetățean a unor acte deliberate împotriva securității naționale a Ucrainei, a păcii, a securității omenirii și a legii și ordinii internaționale, precum și a altor infracțiuni”.

Deoarece din 2014 site-ul a publicat informații despre mii de colaboratori ai Rusiei, uciderea unora dintre ei era folosită de Kremlin ca un temei de a acuza Kievul de nazism și terorism. Unica problemă care a stârnit mari discuții în Ucraina în legătură cu funcționarea acestui site este publicarea unor date cu caracter personal. Potrivit lui Anton Gherașcenko, site-ul are dreptul să publice orice informație despre persoanele suspectate de trădarea intereselor naționale a Ucrainei în temeiul art. 17 al Constituției privind apărarea suveranității teritoriale a țării. Site-ul nu are vreo legătură directă cu autoritățile ucrainene și nu poate fi catalogat ca „o listă neagră”.

Referitor la uciderea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, cazul este investigat drept o „crimă de mare interes”, potrivit autorităților ruse. În același timp, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a pus explozia pe seama unei „lupte politice interne” din Rusia, scriind pe Twitter că „păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind acțiunile autorităților ucrainene. Potrivit propagandei ruse, Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste,  în timp ce acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman. Presa rusă a mai scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. De asemenea, potrivit propagandei ruse jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război, iar  Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  RADIO SPUTNIK
 • Data publicării:
  05/04/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LIVE.RU, PITER.TV, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina va continua să asasineze ruși în baza unei liste publicate online
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal conţine elemente de nanotehnologie, care vor controla fiinţa umană, afirmă un medic ginecolog, cunoscut conspiraţionist şi antivaccinist.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Oct 2023
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei

Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Veridica News
Veridica News
30 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson

Ucraina își bombardează propriile localități, își deportează civilii și îi trece prin lagăre de filtrare, potrivit unei narațiuni false. În realitate, Rusia este responsabilă de astfel de acte.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Sep 2023
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Sep 2023