Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război

Voluntari străini participă la un miting al naționaliștilor ucraineni și al susținătorilor acestora în fața clădirii parlamentului din Kiev, Ucraina, 6 iunie 2019.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Voluntari străini participă la un miting al naționaliștilor ucraineni și al susținătorilor acestora în fața clădirii parlamentului din Kiev, Ucraina, 6 iunie 2019.

În scurt timp, peste jumătate din militarii armatei ucrainene vor fi străini ceea ce înseamnă că NATO se implică direct în războiul din Ucraina, potrivit unei narațiuni lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, Legiunea Internațională din cadrul armatei ucrainene are efective reduse, iar conducerea NATO a declarat în repetate rânduri că nu va interveni pe cale militară în război.

ȘTIRE: „Când reprezentarea contingentului străin în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei va fi mai mare de 50%, implicarea NATO în conflictul din Ucraina va trece de la statutul de facto la cel de jure, a declarat în direct la Soloviov Live veteranul spionajului militar, Eroul Rusiei, Rustem Klupov, potrivit corespondentului „PolitNavigator”.

[…]

„Potrivit datelor spionajului rus, armata ucraineană se compune în proporție de 30% din mercenari străini, însă, în cel mai scurt timp numărul străinilor va fi mai mare de 50%. Nu suntem departe de a vedea în viitorul apropiat cum ei își vor schimba uniforma în cea națională și ne vor fi prezentați ca trupe regulate NATO”, a spus Klupov.

Prezentatorul Vladimir Soloviov a amintit că sunt deja câteva mii de polonezi în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Deocamdată ni se spune că nu sunt trupe NATO, ci forțe militare naționale din Polonia. Ei se distanțează declarativ de apartenența la NATO. Trupele NATO sunt formațiuni militare care se subordonează direct Alianței”, a explicat expertul”.

NARAȚIUNE: Jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Numărul militarilor străini din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei nu este de 30% sau 50%. În contextul contraofensivei de succes a Ucrainei în estul și nordul țării, propaganda rusă a reluat o serie de narațiuni false privind batalioanele numeroase de englezi, francezi, polonezi și reprezentanți ai altor state care luptă în Ucraina. La emisiunea jurnalistului rus Vladimir Soloviov eșecurile armatei ruse pe câmpul de luptă sunt explicate, de cele mai multe ori, prin prezența de facto a trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei.

În realitate, trupele NATO nu luptă pe teritoriul Ucrainei. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg a declarat în repetate rânduri că NATO nu are trupe regulate pe teritoriul ucrainean. „Noi avem responsabilitatea de a preveni ca acest conflict să se extindă dincolo de granițele Ucrainei și să devină un război deschis între Rusia și NATO”, a spus Stoltenberg. Pe de altă parte, o serie de state din Occident oferă Ucrainei armament, echipamente, muniții, necesare pentru apărarea de către Kiev a teritoriului său de agresiunea Federației Ruse.

Presa rusă dezinformează opinia publică când relatează despre militarii străini care constituie 30-50% din efectivul Forțelor Armate ale Ucrainei. În mai a.c. președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este apărată de agresiunea rusă de un număr de 700 de mii de militari. El a spus că Ucraina are militari bine instruiți, iar statele NATO dispun de armament modern care trebuie oferit Ucrainei și care ar putea schimba situația pe câmpul de luptă.

În martie 2022 peste 20 de mii de voluntari din țări ca SUA, Norvegia, Danemarca, dar și din Republica Moldova și Belarus au depus cereri de înscriere în Legiunea Internațională. Așadar numărul celor care s-au înscris în Legiunea Internațională până în momentul de față nicidecum nu poate fi de 350 de mii, adică 50%  din efectivul armatei. Mai mult, din Legiunea Internațională fac parte și cetățeni ai statelor post-sovietice care nu au vreo legătură cu NATO. De exemplu, pe teritoriul Ucrainei luptă 4 batalioane de militari ceceni, care se opun agresiunii Federației Ruse și îl susțin pe liderul lor din exil, Ahmed Zakaev.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au ca scop să prezinte NATO ca un participant activ la războiul din Ucraina. În iunie presa rusă scria că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În mai propaganda rusă distribuia informația despre frica UE de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina. În aprilie presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  POLITNAVIGATOR
 • Data publicării:
  04/10/2022
 • Public țintă:
  Cititorii și telespectatorii din Rusia, populația rusofonă din fostele state sovietice și din teritoriile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  SOLOVIOV LIVE, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.

FAKE NEWS: Occidentul escaladează situația în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul escaladează situația în Ucraina

Occidentul escaladează situația în Ucraina, susțin în continuare principalii propagandiști ai Kremlinului, în timp ce Rusia și-a masat militari și echipamente în apropiere de frontiera sa cu această țară. Narațiunile au scopul de-a face Occidentul responsabil pentru situația din Ucraina și să justifice agresiunea rusească.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

UE va intra în recesiune din cauza Ucrainei și cu greu va trece de iernile grele, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei ruse, care o citează intenționat greșit pe șefa FMI Kristalina Georgieva. În realitate, ea a încurajat aspirația spre independența energetică a statelor occidentale, precizând că UE riscă să intre în recesiune din cauza agresiunii ruse, dar și a altor factori.

Marin Gherman

11 Oct 2022

Actualizat la: 12 Oct 2022 14:12:29
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023