PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război

Voluntari străini participă la un miting al naționaliștilor ucraineni și al susținătorilor acestora în fața clădirii parlamentului din Kiev, Ucraina, 6 iunie 2019.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Voluntari străini participă la un miting al naționaliștilor ucraineni și al susținătorilor acestora în fața clădirii parlamentului din Kiev, Ucraina, 6 iunie 2019.

Daruieste Viata

În scurt timp, peste jumătate din militarii armatei ucrainene vor fi străini ceea ce înseamnă că NATO se implică direct în războiul din Ucraina, potrivit unei narațiuni lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, Legiunea Internațională din cadrul armatei ucrainene are efective reduse, iar conducerea NATO a declarat în repetate rânduri că nu va interveni pe cale militară în război.

ȘTIRE: „Când reprezentarea contingentului străin în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei va fi mai mare de 50%, implicarea NATO în conflictul din Ucraina va trece de la statutul de facto la cel de jure, a declarat în direct la Soloviov Live veteranul spionajului militar, Eroul Rusiei, Rustem Klupov, potrivit corespondentului „PolitNavigator”.

[…]

„Potrivit datelor spionajului rus, armata ucraineană se compune în proporție de 30% din mercenari străini, însă, în cel mai scurt timp numărul străinilor va fi mai mare de 50%. Nu suntem departe de a vedea în viitorul apropiat cum ei își vor schimba uniforma în cea națională și ne vor fi prezentați ca trupe regulate NATO”, a spus Klupov.

Prezentatorul Vladimir Soloviov a amintit că sunt deja câteva mii de polonezi în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Deocamdată ni se spune că nu sunt trupe NATO, ci forțe militare naționale din Polonia. Ei se distanțează declarativ de apartenența la NATO. Trupele NATO sunt formațiuni militare care se subordonează direct Alianței”, a explicat expertul”.

NARAȚIUNE: Jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Numărul militarilor străini din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei nu este de 30% sau 50%. În contextul contraofensivei de succes a Ucrainei în estul și nordul țării, propaganda rusă a reluat o serie de narațiuni false privind batalioanele numeroase de englezi, francezi, polonezi și reprezentanți ai altor state care luptă în Ucraina. La emisiunea jurnalistului rus Vladimir Soloviov eșecurile armatei ruse pe câmpul de luptă sunt explicate, de cele mai multe ori, prin prezența de facto a trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei.

În realitate, trupele NATO nu luptă pe teritoriul Ucrainei. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg a declarat în repetate rânduri că NATO nu are trupe regulate pe teritoriul ucrainean. „Noi avem responsabilitatea de a preveni ca acest conflict să se extindă dincolo de granițele Ucrainei și să devină un război deschis între Rusia și NATO”, a spus Stoltenberg. Pe de altă parte, o serie de state din Occident oferă Ucrainei armament, echipamente, muniții, necesare pentru apărarea de către Kiev a teritoriului său de agresiunea Federației Ruse.

Presa rusă dezinformează opinia publică când relatează despre militarii străini care constituie 30-50% din efectivul Forțelor Armate ale Ucrainei. În mai a.c. președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este apărată de agresiunea rusă de un număr de 700 de mii de militari. El a spus că Ucraina are militari bine instruiți, iar statele NATO dispun de armament modern care trebuie oferit Ucrainei și care ar putea schimba situația pe câmpul de luptă.

În martie 2022 peste 20 de mii de voluntari din țări ca SUA, Norvegia, Danemarca, dar și din Republica Moldova și Belarus au depus cereri de înscriere în Legiunea Internațională. Așadar numărul celor care s-au înscris în Legiunea Internațională până în momentul de față nicidecum nu poate fi de 350 de mii, adică 50%  din efectivul armatei. Mai mult, din Legiunea Internațională fac parte și cetățeni ai statelor post-sovietice care nu au vreo legătură cu NATO. De exemplu, pe teritoriul Ucrainei luptă 4 batalioane de militari ceceni, care se opun agresiunii Federației Ruse și îl susțin pe liderul lor din exil, Ahmed Zakaev.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au ca scop să prezinte NATO ca un participant activ la războiul din Ucraina. În iunie presa rusă scria că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În mai propaganda rusă distribuia informația despre frica UE de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina. În aprilie presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia.

 • Publicație / Media:
  POLITNAVIGATOR
 • Data publicării:
  04/10/2022
 • Public țintă:
  Cititorii și telespectatorii din Rusia, populația rusofonă din fostele state sovietice și din teritoriile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  SOLOVIOV LIVE, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023