Rusia nu a câștigat până acum războiul pentru că, spre deosebire de Israel, care ucide civili în Gaza, bombardează doar obiective militare în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin.
Lioșa și Sașa, cercetași ruși: „totul va fi bine pentru că binele învinge răul”
ȘTIRE: Doi militari, doi cercetași, Mihail și Kot, sau cum le zic camarazii – Lioșa și Sașa – sunt doi prieteni care au devenit o unitate de luptă în cadrul războiului. Cercetașul Kot a povestit publicului Ukraina.ru despre prietenia lor. El a explicat de ce armata rusă nu bombardează orașele și satele din Ucraina, amintind și de atitudinea pozitivă a civililor față de militarii noștri.
[…] Totul va fi bine pentru că binele învinge răul. Nu sunt de acord cu afirmația că purtăm vreun război acum. Operațiunea specială nu se aseamănă deloc cu ceea ce observăm în Orientul Apropiat. Să privim doar la modul cum Israelul bombardează Fâșia Gaza și câți oameni a ucis. Tacticile de acolo nu pot fi comparate cu metodele noastre de luptă.
[…] Noi ne propunem să distrugem doar industria și infrastructura militară. Nu ne putem permite să incendiem sate, să tragem asupra unor orașe în care sunt civili, nu putem bombarda fără vreun calcul. Ne este interzis așa ceva. Dacă am fi aplicat tactica pământului pârjolit, totul s-ar fi terminat demult. Nu vom face asta. Din acest motiv, nu este vorba de război, ci de o operațiune specială.
NARAȚIUNE: Rusia nu folosește pe teritoriul Ucrainei tacticile brutale ale Israelului din Fâșia Gaza pentru că ține cont de anumite principii morale.
Realitate: Rusia a comis crime de război ale căror victime au fost civili ucraineni
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, chiar faptele din teren contrazic narațiunea preluată de presa de propagandă. Rusia a lansat numeroase atacuri împotriva unor obiectivelor civile (locuințe, școli, spitale etc.), fiind desemnată stat terorist mai întâi de Parlamentul European și apoi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Doar în Herson cel puțin 20 de camere de tortură au fost operate direct de FSB-ul rusesc. Potrivit ONU, anul trecut militarii rușii au ucis în medie șase civili ucraineni pe zi. Rapoartele Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, consemnează un bilanţ de peste 10.000 de civili ucişi în război, dar în realitate acesta ar putea fi mai mare.
Rusia este acuzată de comiterea unor crime de război în regiunile Kiev, Harkov și Herson. În orașul Bucea armata rusă a lăsat în primăvara anului 2022 cadavre de civili împrăștiate pe străzi. Această localitate din regiunea Kiev a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești care au șocat lumea. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, la un an de la masacru, că Ucraina „nu va ierta niciodată” ceea ce s-a întâmplat acolo.
În aprilie 2022 Rusia a bombardat cu muniție interzisă de legea internațională gara Kramatorsk din Donbas, în urma căruia și-au pierdut viața peste 50 de persoane care încercau să fugă din calea conflictului. Asediul brutal al Mariupolului, distrus în mare măsură și cu mii de civili uciși arată că Rusia nu ține cont de ținte civile. De asemenea, campania aeriană împotriva infrastructurii civile din iarna 2022 – 2023 a lăsat milioane de ucraineni în frig și în întuneric pentru perioade îndelungate; campania a fost reluată, cu mai puțin succes pentru Moscova, și în această iarnă.
Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, misiunii ONU, jurnaliștilor și experților independenți, Rusia a atacat ținte civile, a recurs la bombe cu fragmentare, a bombardat spitale și unități de îngrijire medicală, a încercat să distrugă sistemul electric al Ucrainei, a deportat copii. Rusia mai este acuzată de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, care a luat viața a mii de civili. Aruncarea barajului în aer a avut ca scop de a bloca ofensiva ucraineană în direcția sudică și câștigarea de timp pentru ridicarea unor fortificații de apărare și săparea de tranșee, cunoscute ca linia Surovikin.
În afară de organele competente ucrainene, care colaborează cu diverși experți internaționali, de documentarea crimelor de război ale Rusiei se ocupă Institutul Ucrainean al Memoriei Naționale, care atrage atenția asupra necesității realizării unei expertize juridice a tuturor acțiunilor ale Rusiei îndreptate împotriva civililor ucraineni.
În martie 2023 , Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. În document se arată că președintele rus nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis acte criminale sau a permis săvârșirea acestora. În acest context, orice comparație cu Israelul nu își are locul.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse care prezentau acțiunile militare ale Moscovei ca fiind acte de salvare a civililor. Potrivit propagandei de război a Rusiei, principiile morale împiedică Moscova să încheie războiul. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Organizații internaționale și numeroase state au criticat Israelul pentru modul în care poartă campania din Fâșia Gaza, unde au avut loc distrugeri la scară largă, numeroși civili au fost uciși iar majoritatea populației a fost dislocată intern. Armata statului evreu desfășoară însă o acțiune antiteroristă pe teritoriul Fâșiei Gaza după ce a fost atacată, iar extremiștii Hamas, care nu formează o armată convențională, sunt amestecați cu civilii, ceea ce sporește riscurile la care sunt expuși aceștia din urmă. Rusia, pe de altă parte, a agresat, fără a fi provocată, un stat independent și suveran, încălcând principiile de bază ale dreptului internațional.
Verifică sursele: