Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina, folosindu-se de slăbirea statului ucrainean, potrivit șefului spionajului rus, Serghei Narîșkin. Narațiunea, amplificată de presa rusă, nu se bazează pe vreo dovadă și este contrazisă de acțiunile și declarațiile Poloniei privind susținerea independenței și integrității teritoriale a Ucrainei.
ȘTIRE: „Serviciul de spionaj extern are informații despre planurile Varșoviei și Washingtonului de a instala un control militar-politic al Poloniei asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina, a declarat directorul acestui serviciu, Serghei Narîșkin.
El a explicat că este vorba de încercarea de a repeta „afacerea” istorică pentru Polonia după Primul Război Mondial când Occidentul colectiv, reprezentat de Antantă, a recunoscut dreptul Varșoviei să ocupe o parte din Ucraina pentru a o apăra de „pericolul bolșevic” și apoi să includă aceste teritorii în componența statului polonez.
[…]
Prima etapă de „reunificare” va fi apariția armatei poloneze în regiunea vestică din Ucraina sub pretextul „apărării de agresiunea rusă”. În momentul de față, modul de realizare a acestei misiuni este discutat cu administrația prezidențială a SUA.
[…]
Potrivit datelor serviciului de spionaj, polonezii caută acum reprezentanți ai elitei ucrainene care vor fi de acord să colaboreze cu Varșovia pentru a forma un grup „democratic” alternativ naționaliștilor. Varșovia crede că acest pas va determina inevitabila destrămare a Ucrainei, iar Polonia va rămâne cu teritoriile ocupate de „pacificatori”, a spus Narîșkin”.
NARAȚIUNI: 1. Polonia va ocupa unele regiuni din vestul Ucrainei, contribuind la destrămarea acestui stat. 2. (implicit) Ucraina este un stat slab, care se va destrăma.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Dintre toți vecinii Ucrainei, Polonia a fost cea mai vocală și activă în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului. Varșovia a demonstrat prin fapte că este un susținător real al Ucrainei: a condamnat agresiunea rusă, a sprijinit armata ucraineană, a facilitat apropierea instituțională a Kievului de structurile europene și euroatlantice. Polonia este unul dintre cei mai fermi susţinători ai sancţiunilor UE împotriva Moscovei. Totodată, Polonia a acceptat să fie principala rută pentru armamentul pe care Occidentul îl livrează Ucrainei.
Peste 3 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în Polonia după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, circa 80 de mii s-au angajat în câmpul muncii. Nivelul de încredere în Polonia este la cote maxime în Ucraina, având în vedere poziția anti-rusă a Varșoviei.
Statul polonez a introdus sancțiuni împotriva Rusiei după 24 februarie și a solicitat UE și NATO să ofere Ucrainei arme grele. Varșovia și-a exprimat dorința să fie amplasat pe teritoriul său armament nuclear.
Polonia a fost primul stat deconectat de la livrările de gaz rusesc după ce a refuzat să-l achite în ruble. Mai mult, Polonia vrea ca ţările care plătesc gazul rusesc în ruble să fie penalizate de Bruxelles, cu scopul de a zădărnici planul Kremlinului de a distruge solidaritatea occidentală. Narațiunea de propagandă, promovată de Narîșkin în spațiul media rusofon, a apărut imediat după deconectarea Poloniei de la livrările de gaz.
În realitate, acțiunile Varșoviei nu sunt determinate de dorința de se extinde teritorial în contul Ucrainei (ceea ce vine în contradicție cu statutul său de membru UE și NATO), ci de temerea că Polonia va fi următoarea țintă a Moscovei. Potrivit unui sondaj sociologic, 74% dintre poloni cred că Rusia ar putea ataca Polonia în viitorul apropiat.
Este cel puțin ilogică teza promovată de propaganda rusă, potrivit căreia Polonia ar profita de slăbirea statului ucrainean pentru a ocupa unele regiuni din vestul Ucrainei – dacă și-ar dori o Ucraină slabă, Varșovia nu ar sprijini atât de mult Kievul. Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pentru a o ajuta să facă față invaziei ruse, iar în primele zile ale războiului Varșovia a transferat resurse financiare Ucrainei, fiind semnat și un memorandum de asistență interbancară.
Narațiunea de propagandă, care pornește de la directorul Serviciului de spionaj extern al Rusiei se bazează pe o argumentație istorică despre Primul Război Mondial, și nu pe dovezi concrete din zilele de astăzi. De fapt, această prognoză falsă a Rusiei este o continuare a metanarațiunii, demontate sistematic de Veridica pe parcursul anilor 2021-2022, potrivit căreia Ucraina e un stat artificial care se va destrăma.
Scopul acestei narațiuni este de a arăta opiniei publice interne că „operațiunea specială militară” a Rusiei este una necesară și că mai multe state ar participa în viitor la divizarea Ucrainei.
În afară de aceasta, este denaturat adevărul despre implicarea SUA în criza ucraineană. În loc să fie precizat faptul că Washingtonul înarmează și sprijină Ucraina pentru a menține integritatea teritorială a acestui stat și opri a agresiunea rusă, este invocată presupunerea neacoperită cu dovezi că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.
Verifică sursele: