Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

Ucraina
©By Yalagch - https://en.wikipedia.org/wiki/File:Federal_States_of_New_Russia_in_Ukraine.png, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34135980  |   Novorossia
Fals
Adevărat

Narațiunile privind destrămarea „inevitabilă” a Ucrainei, bazate pe conceptul de „stat artificial” (false state), sunt promovate de Rusia începând cu evenimentele de la Euromaidan din 2014. După anexarea Crimeii și ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și cea din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej și context media pentru a reaminti publicului că statul ucrainean este „unul artificial” care oricând se poate destrăma. Deseori informațiile sunt trucate, iar declarațiile unor experți / politicieni sunt scoase din context.    

 Știre: Un general prognozează că Ucraina va pierde încă șase regiuni

Proiectul „Novorossia” nu a fost finalizat, iar Ucraina ar putea să piardă încă șase regiuni. Despre aceasta a comunicat generalul ucrainean din MAI în rezervă Henadi Moskal în direct pentru canalul de Youtube „Apostrof” […] Proiectul „Novorossia” a inclus regiunile Harkov, Dnepropetrovsk, Odessa, Zaporojie, Nikolaev, Herson. Este proiectul lui Surkov și Kozak. Cu cine atunci negociem?”, a spus Moskal criticând politica președintelui Volodimir Zelenski privind conflictul militar din Donbass […] Moskal a fost președinte al Administrației regionale de stat Lugansk în perioada 18 septembrie 2014 – 15 iulie 2015.

În 2014 pe teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk au fost proclamate republici nerecunoscute, a căror conducere a anunțat crearea statului confederal Novorossia. Aceste planuri au fost suspendate ulterior. Fostul șef al Miliției Populare din Donbass Pavel Gubarev a declarat atunci că alte șase regiuni din Ucraina ar trebui să intre în Novorossia: Dnepropetrovsk, Zaporojie, Odessa, Nikolaev, Harkov și Herson.

[…] Relațiile dintre Ucraina și Rusia nu sunt stabile și balansează între dragoste frățească cu o istorie comună și naționalism agresiv față de Moscova.

Articole asemănătoare:

Fostul guvernator al Transcarpatiei prognozează destrămarea Ucrainei

Novorossia va avea continuare: în Ucraina au frică de destrămare

O prognoză despre o nouă pierdere teritorială a Ucrainei 

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat artificial. 2. Regiunile separatiste au apărut ca urmare a naturii artificiale a Ucrainei, nu din cauza unei intervenții externe. 3. Separatismul pro-rus este un rezultat al creșterii naționalismului. 4. Războiul din Donbas a marcat începutul unui proces de disoluție care va continua prin separarea altor șase regiuni de Ucraina. 5. Proiectul Novorossia [lansat de Vladimir Putin] va fi reactivat.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  După răsturnarea regimului Ianukovici, Federația Rusă a intervenit în Ucraina invadând și anexând Crimeea și susținând o mișcare separatistă în estul rusofon. Forțele separatiste au obținut ajutor direct oferit de Moscova, atât prin tehnică militară cât și  prin forțe propriu-zise. Rusia încearcă să legitimeze la nivel internațional autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. În acest context, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej pentru a acredita ideea că statul ucrainean ar fi „unul artificial” care se poate destrăma. Pe acest fundal general, mass-media din Rusia a publicat la finele anului 2020 și la începutul anului 2021 o serie de articole privind „continuarea destrămării Ucrainei”, susținând că un general ucrainean a prezis pierderea de către Kiev în viitor a încă șase regiuni. Publicațiile pro-Kremlin îl citează pe fostul șef al Administrațiilor Transcarpatice și Lugansk și fostul șef al departamentului Ministerului de Interne al Ucrainei în Crimeea, Henadi Moskal, dar cuvintele acestuia sunt scoase din context. Unele organe de presă au explicat că proiectul Novorossia va reînvia în Ucraina din cauza „creșterii naționalismului”. Lui Moskal i-au fost atribuite cuvintele că „regiunile se pot separa” de Ucraina, așa cum s-a întâmplat în 2014.

OBIECTIV: Promovarea imaginii unui stat ucrainean care se destramă. Are loc aplicarea conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. În acest mod, se urmărește descurajarea eforturilor de susținere a poziției Kievului care cere respectarea a dreptului internațional. Totodată, Rusia poate prezenta acțiunile sale în Donbas și Crimeea ca fiind determinate de „necesitate politică” și „adevăr istoric”.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Un citat a fost scos din contextiar lui Moskal i-au fost atribuite declarații. De exemplu, frazele despre „naționalismul” din Ucraina sau despre „separarea” regiunilor nu pot fi găsite în interviul acordat publicației „Apostrof”. Politicianul ucrainean analiza, de fapt, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din 2014, și nu separatismul actual din regiunile ucrainene. Interviul poate fi vizionat integral aici (în limba ucraineană).

SÂMBURE DE ADEVĂR: În interviu, politicianul ucrainean nu a exclus posibilitatea unui atac al Moscovei asupra altor regiuni din Ucraina, dar despre Novorossia a vorbit doar din perspectiva anului 2014. Moskal, care a fost președinte al Administrațiilor de stat Transcarpatia și Lugansk și cunoaște situația reală din estul Ucrainei, a subliniat că în urma agresiunii pe teritoriul ucrainean, președintele rus Vladimir Putin își consolidează ratingul politic. Analizând scenariul unei escaladări în viitor a conflictului ruso-ucrainean, Moskal a spus că Putin are nevoie să-și restabilească ratingul, neexcluzând acțiuni militare din partea Rusiei pentru a „rupe o parte a teritoriului Ucrainei”. Henadi Moskal nu a făcut nicio declarație cu privire la „separarea” sau „autodeterminarea” regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk. De asemenea, politicianul nu a vorbit despre „naționalismul” din Ucraina.  

Tags: Ucraina, Donbass, Rusia

 • Publicație / Media:
  tvrain.ru, gazeta.ru, regnum.ru, ren.tv
 • Data publicării:
  28/12/2020
 • Limba / Public țintă:
  Cititori din Ucraina, Rusia, Republica Moldova și din fostele statele CSI
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se va destrăma în curând
Alte articole
FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

Maia Sandu și Occidentul vor ca moldovenii să fie cetățeni români de rangul doi, potrivit unui politician din Găgăuzia care cere ca, pentru salvarea țării, forțele „pro-moldovenești” să formeze un bloc. Este una dintre narațiunile false reactivate în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

Instituții media afiliate socialiștilor au acuzat-o pe Maia Sandu că i-a ținut pe unioniști departe de Klaus Iohannis printr-un gard pe care promisese să-l dărâme.

Fals
Adevărat
Marin Gherman

05 Jan 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021