PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
© EPA-EFE/ANNA SZILAGYI   |   Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, vorbește la cea de-a 60-a Conferință de Securitate de la München, la München, Germania, 18 februarie 2024.

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Propagandă: Borrell crede că Rusia va câștiga războiul în trei luni

ȘTIRE: Operațiunea specială a Rusiei pe teritoriul Ucrainei se va încheia în viitoarele trei luni, a declarat șeful diplomației UE Josep Borrell în timpul Conferinței de securitate de la München, solicitând creșterea ajutorului militar pentru Kiev. 

„În trei luni situația va fi deja decisă pe câmpul de luptă. Nu mai putem să așteptăm alegerile din Uniunea Europeană sau să solicităm mai multe detalii”, spus Borrell. El a subliniat că Occidentul trebuie să acționeze mult mai repede și să fie mai decis pentru că nu mai este timp.

În ianuarie armata rusă a preluat controlul asupra localității Tabaevka din direcția Kupiansk. Corespondentul de război Ukraina.ru, Vasili Tkaici a declarat pentru URA.RU că urmează o spargere a frontului ucrainean. Câteva zile mai târziu, armata Rusiei a intrat în Avdiivka.

NARAȚIUNE: Șeful diplomației UE prognozează încheierea „operațiunii militare speciale” a Rusiei în trei luni.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Josep Borrell a participat, în februarie, la Conferința de Securitate de la München, unul dintre cele mai importante forumuri globale pe securitate și politică externă. În cadrul conferinței a fost analizată o problematică amplă, de la conflictele mai mult sau mai puțin intense care afectează în prezent diferite regiuni ale lumii (Europa de Est, Orientul Mijlociu, Sahel) la provocările și riscurile de securitate generate de schimbările climatice și cursa pentru inovații tehnologice.

Războiul din Ucraina și amenințările ruse la adresa securității au reprezentat, la fel ca și la ediția precedentă a Conferinței, o temă importantă de dezbatere, mai ales că printre invitații la conferință s-au aflat președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția fostului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi; Iulia Navalnîia a luat cuvântul la scurt timp după ce s-a aflat că soțul său a murit în circumstanțe suspecte în colonia penală arctică în care execută o sentință de 19 ani de închisoare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat la München mai multă asistență de securitate din partea aliaților Ucrainei; intervenția lui a avut loc la câteva ore după ce fusese anunțată retragerea armatei ucrainene din Avdiivka, pierderea bătăliei fiind atribuită și lipsei de muniție de artilerie pentru forțele Kievului. Liderul de la Kiev a precizat că Ucraina ar putea fi învinsă de Rusia dacă va fi lăsată singură.

La Conferința de Securitate de la München  fost prezent și Înaltul comisar al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a ținut un discurs despre noua agendă geopolitică, impusă de evenimentele ultimilor ani. Potrivit lui Borrell, agenda este influențată de evoluțiile din trei zone geografice – Ucraina, Gaza și Sudul Global – și de necesitatea de a acorda o mai mare importanță securității.

Cu privire la provocările legate de prima dintre zonele geografice de interes, Ucraina, Josep Borrell a notat trei provocări pentru Uniunea Europeană: nevoia de sprijini în continuare Kievul atât economic cât și militar, continuarea procesului de integrare europeană a Ucrainei (statutul de membru fiind văzut drept o garanție de securitate pentru Kiev) și, în sfârșit, necesitatea de a pregăti Uniunea pentru tensiuni pe termen lung cu Rusia.

La partea de întrebări și răspunsuri care a urmat, Josep Borrell a rostit și propoziția „în trei luni, situația va fi decisă pe câmpul de luptă”, pe care propaganda rusă a scos-o din context și a „îmbogățit-o”, afirmând că șeful diplomației europene a zis că războiul din Ucraina se va încheia în trei luni cu victoria Rusiei – în presa rusă au apărut titluri de știri precum „Borrell: Federația Rusă va încheia operațiunea specială pe cale militară în trei luni” sau  „Borrell a anunțat că au mai rămas trei luni pentru finalizarea operațiunii militare speciale” – lucru departe însă de adevăr.

De notat și că, în acest moment, ofensiva rusă din teren este dublată și de o intensificare a propagandei. Aceasta încearcă să exploateze atât dificultățile pe care forțele ucrainene le întâmpină în teren, cât și problemele apărute în susținerea Ucrainei, de la blocarea ajutorului american pe fondul disputelor politice din Statele Unite, la creșterea popularității unor politicieni care s-au pronunțat împotriva susținerii Ucrainei în contextul așa-numitului „an superlectoral”. Narațiunea Rusiei pe care încearcă să o promoveze Rusia este că victoria sa în război este sigură și iminentă iar Occidentul știe și admite deschis acest lucru.

OBIECTIV: Descurajarea rezistenței ucrainene în război, consolidarea sprijinului societății rusești pentru „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin. Propaganda încearcă, totodată, să-i convingă pe cititori că liderii europeni numesc războiul din Ucraina drept „operațiune specială” și sunt neputincioși în fața potențialului armat al Rusiei.

Realitate: Borrell nici măcar nu a menționat războiul din Ucraina

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Șeful diplomației europene nu a zis că Ucraina va fi învinsă sau că Rusia va câștiga războiul; singurul lucru adevărat din ceea ce a scris presa rusă este că, într-adevăr, a fost folosită sintagma de „trei luni”.

Josep Borrell a fost întrebat dacă Uniunea Europeană va avea capacitățile și voința politică necesare pentru a putea fi credibilă. A fost prima întrebare care i-a fost pusă șefului diplomației europene, imediat după ce acesta și-a încheiat discursul și în condițiile în care ultima parte a acestuia a fost dedicată eforturilor pe care Europa le face pentru a-și consolida securitatea, de la mărirea capacității de producție a industriei militare la misiunile civile și militare lansate în cadrul politicii comune de apărare și securitate.

Josep Borrell a răspuns că este necesar ca statele membre să acționeze împreună, mai repede și mai bine. El a pledat pentru simplificarea birocrației și a subliniat că oficialii europeni trebuie să renunțe la replici sau răspunsuri de genul „să vedem la următorul Consiliu de Afaceri Externe”. El a adăugat că „în trei luni lucrurile se vor decide pe câmpul de luptă” și că „nu putem aștepta să vedem ce se întâmplă la alegerile europene, să mai vedem, încă n-am ajuns acolo, vrem să aflăm mai multe detalii” întrucât o astfel de abordare ține de o altă dimensiune a politicii. Europa are numeroase strategii, a mai spus Borrell, dar nu acționează prea mult.

Așadar răspunsul lui Borrell a fost unul despre modul în care Europa poate gestiona o situație de criză și cum, în contextul provocărilor de securitate actuale, metoda europeană de a rezolva problemele treptat, prin abordări pe termen mai lung, este ineficientă. Șeful diplomației europene nu a folosit sintagme precum „încheierea operațiunii militare speciale a Rusiei” sau „salvarea Ucrainei de către UE”, după cum a scris presa guvernamentală rusă, creând impresia mediatică a unei victorii iminente a armatei ruse pe câmpul de luptă; el nici măcar nu a rostit, în răspunsul său, numele Ucrainei, iar sintagma „operațiune specială” este una specifică propagandei rusești, oficialii europeni recurgând la cuvântul care reflectă realitatea – „război”.

Propoziția „în trei luni lucrurile se vor decide pe câmpul de luptă” are aici un rol retoric, sensul fiind că în timp ce deciziile sunt trenate de modul birocratic de funcționare a Europei, situația într-o zonă de criză poate să evolueze mult mai rapid, astfel încât deciziile luate la Bruxelles să se dovedească a fi tardive. Realitatea din teren și numeroase crize care au avut loc de-a lungul timpul susțin, de altfel, această teză: războaiele recente din Nagorno Karabakh, de pildă, s-au încheiat mai repede de trei luni; criza Covid-19 devenise deja globală atunci când s-au luat măsuri pentru oprirea acesteia. La împlinirea a trei luni de la debutul războiului din Gaza, acesta se soldase deja cu un număr uriaș de morți, distrugeri la scară amplă și o criză umanitară masivă, iar exemplele pot continua. Chiar și în cazul Ucrainei, în prima etapă a războiului, în 2014, Crimeea a fost invadată și capturată mult mai rapid decât în trei luni. Evident că, și în contextul actual, cu forțele ucrainene sub presiune, trei luni ar putea să însemne mult (dacă, de exemplu, s-ar tăia complet ajutorul pentru Kiev), dar acest lucru este universal valabil într-o situație de criză.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Există anumite îngrijorări în Occident privind preluarea de către Rusia a inițiativei în războiul din Ucraina, retragerea armatei ucrainene din Avdiivka fiind un exemplu în acest sens. Pe fondul tergiversării războiului cu Rusia, Rada Supremă de la Kiev a aprobat în primă lectură, proiectul de lege privind serviciul militar, mobilizarea și evidența militară. Documentul, care a stârnit dezbateri aprinse în societatea ucraineană, prevede o serie de măsuri drastice pentru mobilizarea mai multor bărbați în armată. Presa rusă a folosit acest subiect în cadrul propagandei de război.

  • Publicație / Media:
    URA.RU
  • Data publicării:
    18/02/2024
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    RIA NOVOSTI, GAZETA.RU, RBK, LENTA.RU, posturi guvernamentale de televiziune, canale de Telegram ale presei din Rusia
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Șeful diplomației UE prognozează încheierea „operațiunii militare speciale” a Rusiei în trei luni
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
DEZINFORMARE: SUA solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață

DEZINFORMARE: SUA solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață

Societatea americană solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață pentru declanșarea războiului din Ucraina și uciderea civililor, potrivit presei pro-Kremlin.

FAKE NEWS: NATO vrea ca România și Moldova să dea carne de tun pentru un război cu Rusia

FAKE NEWS: NATO vrea ca România și Moldova să dea carne de tun pentru un război cu Rusia

SUA și NATO le atribuie României și Moldovei rolul de avanpost anti-rusesc și furnizoare de carne de tun într-un război cu Rusia, afirmă propaganda rusă pornind de la un banal exercițiu militar.

FAKE NEWS: Ucraina are pretenții teritoriale față de Belarus

FAKE NEWS: Ucraina are pretenții teritoriale față de Belarus

Kievul revendică anumite teritorii din Belarus care i-au fost luate de către regele polon acum cinci secole, potrivit presei pro-Kremlin, care îl citează pe fostul șef al diplomației ucrainene.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
FAKE NEWS: Cancerul poate fi vindecat cu ivermectină
FAKE NEWS: Cancerul poate fi vindecat cu ivermectină

„Turbocancerele” provocate de vaccinarea anti-Covid pot fi vindecate cu ivermectină, dar Big Pharma ascunde acest lucru și vrea să-i elimine pe cei care spun adevărul.

Cezar Manu
21 ian. 2025
FAKE NEWS: Șeful NATO este de acord cu cedarea Groenlandei către SUA
FAKE NEWS: Șeful NATO este de acord cu cedarea Groenlandei către SUA

Mark Rutte crede că pentru că UE are nevoie de protecția SUA, trebuie să cedeze Groenlanda, scrie presa rusă, care citează declarații pe care secretarul-general NATO nu le-a făcut vreodată. O altă invenție e că Rutte ar fi spus că NATO este mult mai slabă economic și militar decât Rusia și nu este preocupată de soarta Ucrainei.

Marin Gherman
20 ian. 2025
FAKE NEWS: Republica Moldova a blocat livrările de gaze rusești spre Transnistria
FAKE NEWS: Republica Moldova a blocat livrările de gaze rusești spre Transnistria

Chișinăul a blocat livrările de gaz rusesc către Transnistria, o regiune cu o economie stabilă, pe care Kievul și Chișinăul încearcă să o sugrume, potrivit unui comentariu publicat de sitelul rusesc dzen.ru

Veridica
17 ian. 2025
DEZINFORMARE: Ucraina adoptă un model educațional impus de naziști
DEZINFORMARE: Ucraina adoptă un model educațional impus de naziști

Politicile educaționale ale Ucrainei le continuă pe cele impuse de naziști în teritoriile pe care le-au ocupat, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
16 ian. 2025
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina

Occidentul sprijină corupția și criminalitatea din Ucraina, spălând bani în detrimentelor interesului cetățenilor, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
15 ian. 2025
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

Președintele Rusiei a atacat Ucraina pentru că suferea de sindromul Havana, indus energetic prin sistemul HAARP de pe teritoriul acesteia, susține Cozmin Gușă.

Cezar Manu
13 ian. 2025