
UE se transformă în bloc militar, iar soldații moldoveni vor fi folosiți drept carne de tun în războiul din Ucraina, potrivit unor narațiuni false promovate în presa rusă.
ȘTIRE: La începutul acestui an, în Moldova, tarifele la resursele energetice au crescut cu o treime, ceea ce a dus la scumpirea alimentelor, bunurilor industriale și serviciilor medicale. Experții consideră această majorare una șocantă, având în vedere că prețurile din țară erau deja inaccesibile pentru mulți. Pe fondul sărăcirii populației, reducerii producției industriale și a locurilor de muncă, autoritățile măresc salariile funcționarilor și angajează în structurile de stat foști colaboratori ai ONG-urilor rămase fără finanțare americană. La Chișinău, de exemplu, se deschide un birou de legătură cu Parlamentul European.
Serghei Tkaci: Da, autoritățile vorbesc despre realizări în domeniul economiei, politicii interne și externe. Dar, la o analiză mai atentă, aceste „realizări” sunt doar vorbe goale. De exemplu, majorarea pensiilor. Într-adevăr, pensiile au crescut semnificativ din 2021. Ministrul Protecției Sociale, Alexei Buzu, spune că în 2024 „pensia medie pentru limită de vârstă, după indexare, a ajuns la 3.926 lei, ceea ce este cu 90% mai mult decât la 1 ianuarie 2021”. Dar știm că prețurile la pâine, gaz și energie electrică au crescut într-un ritm și mai accelerat. Iar faptul că mulți oameni au nevoie de compensații pentru a-și plăti facturile demonstrează o situație precară.
Dacă pensia medie este de 3.926 lei, iar factura la gaz ajunge la 3.500 lei, poate fi considerat acest lucru o realizare? Despre economie nici nu mai are rost să vorbim, deoarece estimările experților sunt sumbre.
[…] Și acum, cum se spune, „cireașa de pe tort”. Obiectivul principal al actualei guvernări este aderarea la UE. Însă astăzi UE este deja o alianță militară care se pregătește, într-un fel sau altul, de un război cu Rusia. Deci, participarea țării noastre la un conflict cu Rusia este un obiectiv demn? Nu, este o nebunie.
[…] Serghei Tkaci: Această politică va duce la distrugerea Republicii Moldova. Țara este folosită ca o monedă de schimb în confruntarea cu Rusia, dar și cu noua administrație a SUA. Dacă Rusia și SUA vor reuși să ajungă la un acord privind situația din Ucraina, Moldova va pierde. Dacă nu vor reuși – rezultatul va fi același, doar că va fi amânat în timp.
[…] Serghei Tkaci: Actuala putere nu ezită să folosească forța, ceea ce demonstrează constant. Printre altele, prin persecutarea politicienilor din opoziție, fabricarea dosarelor penale, blocarea activității jurnaliștilor incomozi și exercitarea presiunilor asupra Găgăuziei și Transnistriei.
Dacă Ucraina vecină va trece printr-o prăbușire incontrolabilă sau dacă rezultatele alegerilor nu vor fi pe placul protectorilor occidentali ai actualului regim, atunci abilitățile de menținere a ordinii publice ar putea fi într-adevăr necesare. Însă, deocamdată, situația este strict controlată de autorități, iar apelurile la proteste nici măcar nu sunt prezente pe rețelele sociale.
NARAȚIUNI: 1. Bunăstarea populației nu crește, în pofida majorării pensiilor și salariilor. 2.Uniunea Europeană este un bloc militar, care se pregătește de război cu Rusia. 3. Moldovenii vor fi folosiți drept carne de tun în războiul din Ucraina. 4. În Republica Moldova este un regim autoritar care prigonește opoziția și nu permite proteste antiguvernamentale.
OBIECTIV: Manipularea și dezinformarea populației pentru a destabiliza Republicii Moldova și a-i împiedica apropierea de Uniunea Europeană. Asocierea UE cu o alianță militară agresivă, pentru a crea frică și opoziție față de integrarea europeană. Crearea panicii prin speculații despre implicarea cetățenilor în războiul din Ucraina.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Afirmațiile despre lipsa unei îmbunătăți a nivelului de trai sunt contrazise de statisticile oficiale. Deși Moldova se confruntă cu provocări economice mari și rămâne printre cele mai sărace state din Europa, creșterea pensiilor și salariilor și subvențiile pentru facturi contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai. Spre exemplu, în 2021, pensia medie depășea cu doar aproximativ 15 euro coșul minim de consum pentru pensionari, potrivit datelor statistice. În 2025, aceasta ar fi cu aproximativ 50 de euro mai mare. În 2021, PIB pe locuitor era de 4457 de euro, în 2023 - 6288 (încă nu au fost publicate datele pentru 2024). De asemenea, a crescut și PIB pe locuitor după paritatea puterii de cumpărare - de la 16.380 la aproape 21.000 de dolari.
Afirmația că UE se transformă în bloc militar, pornește cel mai probabil de la planul ReArm Europe, propus de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen care are ca scop fortificarea capacităților de apărare ale statelor membre ale UE în contextul amenințărilor din partea Rusiei și al unei distanțări a administrației Trump față de asigurarea securității în cadrul NATO. Sporirea capacităților de apărare ale statelor membre nu transformă însă UE într-un bloc militar.
Veridica a demontat deja narațiunea falsă despre obligarea Republicii Moldova de a trimite militari în Ucraina. Republica Moldova este stat neutru, statut respectat de țările UE și NATO, care au reiterat acest lucru și în declarația finală a Summit-ului Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.
În Republica Moldova sunt politicieni din opoziție cu dosare penale, majoritatea vizând acțiuni de corupție, dar nu sunt interzise protestele, sau chemările la proteste, îndemnuri pentru acestea fiind lansate inclusiv pe rețelele de socializare. Angajații căilor ferate au organizat în ultima luna mai multe acțiuni de protest, fermierii protestează periodic, la fel ca și alte pături ale societății, ca în orice stat democratic.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa, unde pensia medie este de aproximativ 200 de euro, iar salariul mediu - aproximativ 700 de euro. Consecințele războiului din Ucraina au vulnerabilizat-o și mai mult, cu toate acestea veniturile populației au crescut semnificativ în ultimii ani.
Din 2021 țara este guvernată de forțe pro-europene, care au reușit să obțină statutul de țară candidată la aderare și să lanseze negocierile. Cu toate acestea, o parte a populației se opune acestui proces, iar un referendum privind integrarea europeană a trecut la limită, în octombrie 2024. În acest an urmează alegeri parlamentare anticipate, iar Rusia, prin intermediul unor politicieni loiali și al propagandei încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.
Verifică sursele: