Kievul nu mai poate să-i convingă pe ucraineni că războiul trebuie continuat, potrivit presei de la Moscova, care scoate din context cuvintele unor politologi din trei interviuri diferite.
ȘTIRE: Propaganda de la Kiev funcționează cu probleme, iar militarilor le vine foarte greu să răspundă la întrebarea de ce trebuie să continue războiul, consideră politologul ucrainean Andrei Ermolaev. Această propagandă se bazează pe construirea unei realități în alb-negru, fiind discreditați cei care au o altă părere [...]. El a mai spus că acest război nu are loc pentru teritoriu, ci pentru capital social și identitate. De aceea, victoria Rusiei în război va fi obținută cu ajutorul oamenilor.
Politologul ucrainean Kosti Bondarenko consideră că eforturile propagandistice ale Kievului nu sunt eficiente. Din cauza eșecului contraofensivei, în societate apare o oarecare dezamăgire. „Ei au creat o realitate virtuală și unii au început să creadă că în curând vom ajunge la frontierele anului 1991”, a spus Bondarenko. „Și iată că au trecut nouă luni și nimic nu s-a schimbat: Rusia continuă să bombardeze Ucraina, Kievul are probleme și nu înregistrează succese pe câmpul de luptă”, arată expertul.
[...] Fostul consilier al președintelui ucrainean Leonid Kucima, politologul și economistul Oleg Soskin solicită „oprirea omuciderii”, deoarece Kievul nu mai are resurse pentru continuarea războiului.
NARAȚIUNE: Ucrainenii nu înțeleg pentru ce luptă și nu mai pot fi manipulați de propaganda Kievului
CONTEXT/ETOS SOCIAL: După o serie de operațiuni militare defensive după declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina a reușit să elibereze pe parcursul anului trecut o serie de localități, regiuni și raioane. Într-o etapă inițială, forțele ruse au fost forțate să se retragă din zona Kiev. Ulterior, au avut loc contraofensive s-au produs în estul și sudul țării, fiind eliberate unele raioane din regiunile Herson și Harkov. După modelul celor două contraofensive de succes, ucrainenii au sperat că urmează eliberarea rapidă a altor teritorii ocupate de armata rusă. Din cauza întârzierii armamentului din Occident și construirii unor linii de apărare de către militarii ruși, contraofensiva ucraineană lansată în vara anului curent are loc foarte lent, generând o oarecare dezamăgire în Occident, dar și în Ucraina. În același timp, liderii de la Kiev susțin că vor continua să lupte pentru eliberarea tuturor teritoriilor, menționând că vor realiza operațiuni militare cu implicarea unor grupuri mici de persoane pentru a nu risca cu viața luptătorilor ucraineni. Liderii, statele și organizațiile internaționale din Occident promit că vor continua să sprijine Ucraina în acest război cât va fi nevoie.
OBIECTIV: Descurajarea rezistenței ucrainenilor și creșterea sprijinului cetățenilor ruși pentru invazia la scară largă a Ucrainei.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa de propagandă de la Moscova a scos din context cuvintele a trei politologi ucraineni, dintre care unul a fost consilier al președintelui ucrainean Leonid Kucima, construind din trei interviuri diferite o narațiune falsă, care încearcă să convingă opinia publică că ucrainenii nu înțeleg pentru ce luptă și nu mai pot fi manipulați de propaganda Kievului.
În interviul de o oră și jumătate, acordat de politologul ucrainean Kosti Bondarenko în data de 2 octombrie 2023 canalului de YouTube al jurnalistului Oleksandr Șelest, analistul politic critică Kremlinul pentru crimele de război comise în Ucraina, lucru omis de presa rusă. Politologul menționează o oarecare oboseală de război în Ucraina și încearcă să sugereze unele soluții pentru decidenții politici de la Kiev care trebuie să încurajeze mai eficient rezistența socială față de agresiunea militară rusă. Analistul nu folosește sintagma „propagandă a Kievului” și nu consideră că Ucraina trebuie să capituleze în fața Rusiei. Dimpotrivă, Bondarenko crede că autoritățile trebuie să găsească noi abordări pentru consolidarea societății ucrainene. În caz contrar, Ucraina riscă să fie divizată din interior cu ajutorul propagandei ruse, care „bombardează zilnic mințile oamenilor”.
Presa rusă îl mai citează și pe politologul ucrainean Andrii Ermolaev, care pe 25 octombrie a declarat la o emisiune de YouTube, în cadrul unui interviu de o oră, că se observă o oboseală de război în Ucraina, de aceea Kievul trebuie să găsească metode noi de încurajare a rezistenței. Ermolaev le sugerează autorităților să analizeze resursele de care dispune Ucraina pentru a înțelege modul în care să continue războiul împotriva agresiunii Federației Ruse. În interviu Ermolaev nu spune că Rusia va învinge în război, după cum scrie presa rusă. Acesta amintește de prietenii săi care luptă împotriva armatei ruse pe front și arată că există o oarecare distanță între declarațiile politice de la Kiev și modul cum funcționează și este organizată armata. În acest context, este absolut necesară o reformă a forțelor armate în plin război cu Rusia. Ca și în cazul lui Kosti Bondarenko, propaganda rusă a scos din context cuvintele lui Andrii Ermolaev, susținând că ucrainenii nu mai vor război și ar dori să încheie o pace cu Federația Rusă.
De notat că în articolul publicat în presa rusă nu au fost înserate linkuri către cele două interviuri citate. Cititorul nu are posibilitatea să verifice dacă declarațiile politologilor au fost modificate. Mai mult decât atât, între cele două interviuri este o distanță de 23 de zile, situația de pe front și conjunctura internațională schimbându-se după atacurile grupării Hamas asupra Israelului. Presa rusă a selectat ce a considerat de cuviință din aceste emisiuni diferite pentru a manipula opinia publică.
Un alt analist politic citat de presa rusă este Oleg Soskin, o persoană în vârstă care nu își ascunde simpatiile pentru Rusia și nostalgia față de URSS. Fostul consilier al președintelui Leonid Kucima, în perioada căruia sistemele de securitate ale Ucrainei și Rusiei erau practic integrate, solicită deschis ca ucrainenii să nu mai reziste. Soskin este o voce neluată în serios în spațiul informațional ucrainean, însă care ilustrează narațiunile de propagandă din presa rusă pe parcursul mai multor ani, alături de fostul premier ucrainean Mykola Azarov, care s-a refugiat în Rusia în 2014.
Sondajele sociologice constată o oboseală de război în Ucraina, însă și o dorință a ucrainenilor de ieși învingători din acest război. Potrivit unui studiu realizat de Gallup, 60 la sută dintre ucraineni doresc continuarea operațiunilor de eliberare a teritoriului până la victoria Ucrainei asupra Rusiei, în timp ce 31 la sută susțin un format de negocieri care să pună capăt ostilităților.
Potrivit unui sondaj desfășurat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, 73% dintre ucraineni resping ideea unor cedări teritoriale, recunoscând în același timp că resursele Rusiei sunt mai mari în acest război. Rusia este considerată de majoritatea respondenților un inamic, iar războiul este văzut ca unul necesar pentru a păstra statul ucrainean și a nu permite dispariția națiunii ucrainene.
Sondajele realizate pe teritoriul Ucrainei și rezistența cetățenilor în război demonstrează că dorința cetățenilor de nu mai continua războiul și de a capitula în fața Rusiei este o invenție a presei de propagandă de la Moscova. Mai mult decât atât, narațiunea falsă omite un factor important: pacea în Ucraina nu depinde de capitularea Kievului, ci de renunțarea Rusiei la planul său de a ocupa statul ucrainean. Comunitatea internațională a condamnat în repetate rânduri agresiunea militară a Rusiei, solicitându-i retragerea trupelor de pe teritoriul Ucrainei. Narațiunea falsă, construită în urma compilării unor fragmente din interviurile acordate de unii analiști politici ucraineni, lasă impresia unei rupturi între decidenții politici de la Kiev și cetățeni, Rusia de parcă nu ar fi vinovată de nimic și nu ar fi agresat Ucraina. Majoritatea știrilor false din perioada războiului lasă între paranteze acțiunile Rusiei și crimele de război comise de aceasta pe teritoriul unui stat suveran.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei privind natura războiului din Ucraina. Potrivit presei ruse, ucrainenii așteaptă salvarea de la Rusia și sunt dezamăgiți de statul lor. Potrivit propagandei pro-Kremlin, ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin, dar nu îl au. Presa rusă a mai scris că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, iar Moscova îi salvează pe ucraineni de la autodistrugere.
Verifică sursele: