FAKE NEWS: România își concentrează forțele militare la granițele cu Republica Moldova și Ucraina

FAKE NEWS: România își concentrează forțele militare la granițele cu Republica Moldova și Ucraina
© EPA-EFE/RONALD WITTEK   |   Vehicule de luptă ale Regimentului 2 de cavalerie al SUA de la baza aeriană din Vilseck, Germania, 09 februarie 2022.

O coloană de tehnică militară românească a fost surprinsă în timp ce se deplasa spre granițele cu Republica Moldova și Ucraina, scrie presa rusă făcând trimitere la o înregistrare video efectuată de un amator din propriul automobil. Filmarea – folosită și pentru alte dezinformări – e pretext pentru reluarea tezelor privind intenția României de a ocupa Republica Moldova și a ataca regiunea separatistă transnistreană.

ȘTIRI: „Mai multe instituții de presă ucrainene au publicat un video în care, se menționează că este fixată deplasarea unităților de tehnică militară română spre hotarele cu Republica Moldova și Ucraina.

Directorul Institutului de cercetări social-politice Igor Șornicov a presupus anterior că în urma atacurilor teroriste din Transnistria, la Consiliul Suprem de Securitate [al Republicii Moldova] s-ar decide trimiterea armatei române în Republica Moldova”, a scris gazeta.ru.

În aceeași zi, topwar.ru publică o imagine cu o coloană de tehnică militară, menționând că ar putea fi vorba de armata română care se îndreaptă spre Republica Moldova. Publicația sugerează că scopul armatei române, dar și al celei ucrainene, este să atace regiunea separatistă transnistreană și să ocupe Republica Moldova.

„Dacă să vorbim despre România, ea are propriile interese în regiune și se referă nu doar la Transnistria, dar la toată Moldova”.

NARAȚIUNI: 1. România (stat NATO) se implică în războiul dus de Rusia în Ucraina. 2. România este gata să încalce statutul de neutralitate al Republicii Moldova. 3. România se pregătește să atace Transnistria (unde sunt militari și tehnică militară ruse).

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Republica Moldova este cel mai vulnerabil stat din Sud-estul Europei în fața unei potențiale agresiuni militare ruse. Pe lângă capacitățile militare infime, Republica Moldova are în partea sa estică o enclavă separatistă controlată de Rusia, unde staționează trupe militare ruse care, oficial, păzesc un depozit cu peste 20.000 de tone de muniție rămasă din perioada sovietică.

Chișinăul, care a condamnat intervenția militară rusă în Ucraina, a anunțat că-și va păstra statutul de neutralitate. Și autoritățile din regiunea separatistă transnistreană, care s-a autoproclamat republică la începutul anilor 1990, au anunțat că nu vor interveni în război. Kievul a făcut referire în mai multe rânduri la pericolele și provocările asociate cu regimul separatist de la Tiraspol în contextul războiului.

În ultima săptămână în regiune au fost înregistrate câteva atacuri armate.

Tiraspolul a declarat cod roșu de alertă teroristă și a instalat blocuri de beton la intrarea în orașe.

Între timp, au fost lansate declarații, preluate de presa rusă, despre intenția României de a ataca militar/ocupa Republica Moldova.

OBIECTIV: Să prezinte România ca un stat agresor. Să alimenteze îngrijorările unei părți a populației Republicii Moldova și a regiunii transnistrene în privința pericolului unei ocupații române. Să justifice o eventuală intervenție militară rusă în Transnistria (inclusiv în Republica Moldova) pentru a elimina pericolului ocupației române.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Teza despre tehnica militară a României care se îndreaptă spre hotarele cu Republica Moldova și Ucraina pornește de la o înregistrare video făcută de cineva care se deplasa cu automobilul și întâlnește pe drum o coloană militară. Nu există niciun indiciu cu privire la locul sau destinația coloanei.

Deși presa rusă scrie că imaginile sunt publicate de presa ucraineană, acestea au apărut pe un canal de telegram din Transnistria, întitulat PMR_History, la 27 aprilie, iar a doua zi au fost preluate de canale de telegram și presa din Ucraina și din Rusia.

Coloana care apare în înregistrare nici măcar nu aparține armatei române – este formată din vehicule ale forțelor americane detașate în România.

De altfel, în paralel cu narațiunile privind mișcarea forțelor române către graniță, a apărut o alta, potrivit căreia americanii ar fi cei care s-ar deplasa către granița cu Republica Moldova. Ministerul român al Apărării a anunțat că unitățile de tehnică militară din imaginile video se îndreptau, de fapt, spre poligonul Babadag.

„Vă semnalăm o nouă știre falsă, postată pe diferite platforme online în România și în alte țări, care acreditează ideea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina.

În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogălniceanu, la începutul acestui an”, se arată într-o dezmințire publicată de minister pe pagina sa de Facebook. Potrivit acesteia „miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați.

Activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și facilitățile de instruire în comun”.

Ambele variante ale narațiunii se înscriu într-o adevărată campanie de dezinformări, începută înaintea invaziei ruse la scară largă și continuată după debutul acesteia, potrivit căreia s-ar încerca atragerea Moldovei în NATO sau implicarea sa într-un conflict cu Rusia.

Timp citire: 4 min