FAKE NEWS: Republica Moldova, atrasă în coaliția europeană anti-Trump

FAKE NEWS: Republica Moldova, atrasă în coaliția europeană anti-Trump
© EPA-EFE/YOAN VALAT   |   Președintele Franței Emmanuel Macron cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la sosirea ei la Palatul Elysee din Paris, Franța, 10 martie 2025.

Europa se militarizează și creează o coaliție anti-Trump în care este atrasă și Republica Moldova, în schimbul promisiunii de aderare la UE, potrivit politnavigator.net

ȘTIRE:  Pe fondul refuzului președintelui SUA, Donald Trump, de a purta război cu Rusia, Europa se militarizează și creează o coaliție anti-Trump, la care se alătură și Moldova. UE alocă Chișinăului noi tranșe financiare și promite să ajute la „avansarea pe calea europeană și consolidarea democrației”. Iar astfel, partidul de guvernământ din Moldova, PAS, începe deja campania electorală pentru alegerile parlamentare, intensificând „lupta împotriva dezinformării” sub steagul UE. Oare Chișinăul face pariul corect și are el, de fapt, vreo alegere?

Situația este comentată în cadrul unui interviu pentru „PolitNavigator” de către directorul Institutului de Cercetări Socio-Politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol, conferențiar universitar la Universitatea Financiară pe lângă Guvernul Federației Ruse, Igor Șornikov.

PolitNavigator: Președinta Moldovei, Maia Sandu, are relații prietenoase cu omologul său francez, Emmanuel Macron – de doi ani deja își face cadou o călătorie la Paris de 8 Martie. Recent, Sandu s-a întors din această vizită cu un „dar” – s-a decis că UE va aloca 1,9 miliarde de euro pentru susținerea țării. Un acord separat de 30 de milioane de euro prevede sporirea „securității energetice” a Moldovei. Uniunea Europeană a dat, de asemenea, de înțeles că va sprijini ambițiile partidului PAS la alegerile parlamentare. De ce UE menține Moldova în sfera sa de influență? Ce rol le este atribuit moldovenilor în actuala configurație geopolitică?

Igor Șornikov: Uniunea Europeană a fost construită din start pe o bază inegală. Deși reunește aproape treizeci de state, deciziile-cheie în această structură sunt luate de un cerc foarte restrâns de elite. Țările care au aderat în a doua și a treia etapă de extindere trebuie să susțină politica generală a UE sub amenințarea pierderii finanțării. Merită menționat faptul că, înainte de a adera la UE, noii veniți au fost nevoiți să-și cedeze economia marilor corporații din Germania, Franța, Italia, Olanda. Adică, încă de la început aceștia au fost reduși la statutul de „rude sărace”, iar după acceptarea în „familie”, li se impun condiții dintr-o poziție de forță.

Și mai gravă este situația celor care încă așteaptă să adere. Hrănindu-se cu speranța unei prosperități viitoare, aceste țări sunt obligate să accepte orice condiții impuse de Bruxelles. De exemplu, Moldova tocmai a renunțat la singurul său avantaj competitiv – accesul la resursele energetice rusești ieftine. Ucraina a fost nevoită să devină un berbec de asalt militar împotriva Rusiei.

NARAȚIUNI:  1. Europa se militarizează și creează o coaliție anti-Trump, la care aderă și Moldova. 2. Uniunea Europeană este o structură a elitelor, în care țările mai sărace sunt „reduse la statutul de rude sărace” și forțate să accepte condițiile impuse de marile puteri.

OBIECTIV: Discreditarea relațiilor dintre Moldova și Uniunea Europeană, prezentând sprijinul financiar și politic al UE ca pe o formă de subjugare sau dependență; alimentarea sentimentului eurosceptic în Moldova, inducând ideea că integrarea europeană nu aduce beneficii reale, ci doar pierderi economice și suveranitate limitată; slăbirea încrederii în partenerii occidentali și promovarea narațiunii că UE ar fi un proiect dominat de câteva mari state care exploatează țările mai mici; crearea unei imagini distorsionate despre UE, sugerând că aceasta devine o alianță militaristă cu o agendă ideologică anti-Trump, în care este atrasă și Republica Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Pachetul de sprijin pentru Moldova a fost aprobat de Comisia Europeană încă în octombrie 2024, deci nu este o reacție la schimbarea administrației de la Casa Albă. Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, a mai fost ținta unor dezinformări pe care Veridica le-a demontat.

Europa nu a creat niciun fel de coaliție anti-Trump. Narațiunea este similară cu alta recentă, demontată de Veridica, potrivit căreia UE s-ar transforma în bloc militar. Aceasta pornește de la planul ReArm Europe, propus de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen care are ca scop fortificarea capacităților de apărare ale statelor membre ale UE în contextul amenințărilor din partea Rusiei și al unei distanțări a administrației Trump față de asigurarea securității în cadrul NATO. Sporirea capacităților de apărare ale statelor membre nu transformă însă UE într-un bloc militar.

Este falsă și afirmația că în UE statele membre noi nu se bucură de aceleași drepturi cu cele ale fondatorilor. UE a cunoscut cea mai mare extindere la începutul anilor 2000 când au aderat 12 state, marea majoritate din fostul bloc socialist. Toate statele membre se bucură de aceleași drepturi, inclusiv de dreptul la veto pe anumite chestiuni, de care, în ultimul timp, s-a folosit în mod repetat Ungaria, spre exemplu.

Integrarea europeană presupune liberalizarea comerțului și accesul la cea mai bogată piață comună din lume. Statele ex-comuniste care au fost primite în Uniunea Europeană au avut câștiguri clare în urma integrării în UE și s-a văzut rapid nu doar o creștere a standardelor de viață și a veniturilor populației, ci și o distanțare clară, în termeni de prosperitate, de statele ex-socialiste care nu au făcut acest pas. Spre exemplu, în primii 15 ani după aderare, PIB-ul României a crescut de la 178 de miliarde de dolari la 248 de miliarde, PIB pe cap de locuitor a crescut de trei ori, salariul mediu net - de peste trei ori, rata sărăciei a scăzut de la 29 la 11%, iar nivelul de satisfacție a vieții a crescut de la 49 la 65%.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este în așteptarea lansării, de facto, a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, după un proces care a decurs rapid de la depunerea cererii de aderare, în martie 2022, în aceeași perioadă cu Ucraina și Georgia, până la obținerea statutului de candidată, în iunie același an.

S-a întâmplat atât în contextul războiului provocat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și datorită unei guvernări vădit pro-europene, care s-a instaurat în 2021 la Chișinău. Situația din Georgia din 2024 a demonstrat că procesul de aderare la UE nu este ireversibil, iar Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o situație similară dacă în urma alegerilor parlamentare, care vor avea loc, cel mai probabil în toamnă, la guvernare va veni o coaliție anti-europeană sau care va mima doar reformele.

Un referendum privind integrarea europeană a Republicii Moldova a trecut la limită în toamna anului 2024, narațiunile antieuropene fiind alimentate de actori politici pro-ruși și propaganda Moscovei.

Timp citire: 5 min