Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.
Pericolul unei agresiuni ruseşti este o problemă de actualitate
ȘTIRE: „După adâncirea canalului Bâstroe de către ucraineni, un nou atac la adresa existenței Deltei Dunării este în plină desfășurare. De data aceasta, chiar autoritățile române participă la distrugerea rezervației, prin lărgirea portului militar din Tulcea, pe motiv că nu ar mai încăpea navele NATO. Printr-un proiect de lege, MApN rupe, efectiv, o bucată din rezervație, punând în pericol ecosistemul din zonă, și așa extrem de fragil.”
NARAȚIUNI: 1. NATO, cu complicitatea autorităţilor române, va distruge Delta Dunării. 2. Legile româneşti sunt călcate în picioare de Occident. 3. Ecosistemul deltaic este ameninţat de lucrările efectuate de Ucraina pe canalul Bâstroe.
CONTEXT: Efectele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se resimt din plin în întreaga lume, dar mai ales în zona limitrofă conflictului, în state precum România, Polonia sau ţările baltice. Pe lângă impactul emoţional şi consecinţele economice, acesta ridică şi o serie de probleme legate de securitate şi apărare a teritoriilor româneşti învecinate cu Ucraina, fapt accentuat de prezenţa în apele teritoriale româneşti a unor mine marine, sau a prăbuşirii unor fragmente de drone de provenienţă rusească în interiorul graniţelor României.
De aceea, în acord cu politica sa defensivă, NATO a decis să își sporească efectivele pe flancul estic și a trimis grupuri de luptă în România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. În acelaşi timp, în parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică, România a instituit mai multe măsuri care să ducă la creşterea capacităţilor sale defensive şi a vitezei de reacţie în eventualitatea unui atac armat extern. În acest registru se încadrează şi proiectul de amenajare a Portului Militar Tulcea, care urmăreşte „asigurarea condițiilor optime de acostare și staționare a navelor militare fluviale și de lucru a personalului navigant” al Flotilei Fluviale Române și al partenerilor din țările membre NATO participante la operațiuni militare comune.
Nu este pentru prima oară când national.ro promovează teorii false legate de prezenţa militară în zona Deltei Dunării, în decembrie 2022, site-ul publicând un articol în care autorul susținea că a intrat în posesia unor documente din care reiese că americanii vor înființa o nouă bază militară, pe brațul Chilia. În realitate, documentul prezentat era, de fapt, un fragment dintr-un decret ucrainean prin care se aproba lista apelor interioare clasificate drept navigabile, emis de guvernul de la Kiev în februarie. Naraţiunea a luat asemenea amploare, încât chiar și Ministerul Apărării de la București a simțit nevoia să intervină și să dezmintă știrea falsă.
OBIECTIV: Promovarea discursului antioccidental, amplificarea sentimentelor antiucrainene şi validarea teoriilor conspiraţioniste promovate anterior.
Interpretarea legilor după bunul plac, practica preferată a conspiraţioniştilor
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: O simplă privire aruncată pe harta Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării arată că, într-adevăr, în dreptul municipiului Tulcea, malul drept al Dunării face parte, teoretic, din rezervaţie, dar el este aproape în întregime amenajat antropic, fără a avea cu adevărat valoare în ansamblul ecosistemului deltaic. Prin urmare, amenajarea suplimentară a unei suprafeţe de 20.000 de metri pătraţi de teren neproductiv, inundabil în anumite perioade ale anului şi aflat deja în intravilanul municipiului Tulcea, nu poate influenţa flora şi fauna Deltei, practic inexistente în acest areal.
De asemenea, încălcarea prevederilor legii de constituire şi funcţionare a rezervaţiei Deltei Dunării este invocată în mod absurd, prin citare inexactă, dovedind doar dorinţa unei interpretări tendenţioase a paragrafelor aduse în discuţie. Într-adevăr, articolul 10 din Legea 82/1993 menţionează, în primul alineat, că „Suprafeţele terestre şi acvatice, inclusiv terenurile aflate permanent sub apă, care intră în componenţa Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, constituie patrimoniu natural, domeniu public de interes naţional”, dar nicăieri în respectivul articol nu se spune că acest fapt se traduce prin interzicerea dezmembrării și transferului acestora către alte instituții. Potrivit art. 136 din Constituţie, bunurile aflate în proprietate publică pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice, dar asta nu presupune că odată aflate în administrarea unei instituţii, dacă situaţia o impune, ele nu pot fi cedate alteia. În plus, prin proiectul depus, MApN se angajează să respecte toate prevederile legale cu privire la impactul asupra mediului. De altfel, naraţiunea se încadrează în linia celor care susţin că România este condusă de Occident, iar legile sunt aliniate intereselor acestuia, analizată în trecut în paginile Veridica.
Naraţiunea distrugerii Deltei Dunării de către Ucraina, prin amenajarea pentru navigaţie a canalului Bâstroe, a fost de asemenea demontată în paginile Veridica, readucerea ei în actualitate putând însemna ori o lipsă temporară de inspiraţie a propagandei de război moscovite, ori intenţia de a readuce în atenţie „pericolul ucrainean”, pus oarecum în umbră, în ultimele săptămâni, de conflictul Israel – Hamas.