NATO și americanii pregătesc ocuparea Moldovei, un scenariu posibil fiind prin anexarea la România, afirmă un deputat din legislativul separatist de la Tiraspol. Este un scenariu relativ nou după cele promovate până acum despre intenția Chișinăului de a adera la NATO sau despre împingerea Republicii Moldova în războiul din Ucraina.
ȘTIRE: La 31 octombrie, în nordul Moldovei, au avut loc exerciții militare comune moldo-americane. În cadrul manevrelor "Aurochs Partner – 2023", militarii din batalionul moldovean de forțe speciale "Fulger" și forțele speciale ale armatei SUA au efectuat sărituri cu parașuta și trageri cu arme de infanterie în centrele de instruire de la baza aeriană "Decebal" din orașul Mărăcușești și brigada de infanterie motorizată "Moldova" din Bălți.
Cu o lună înainte, în perioada 10-22 septembrie, militari moldoveni, români și americani au desfășurat exerciții comune pe poligoanele țării sub numele "Scutul de foc / Rapid Trident – 2023". Aproximativ 200 de militari moldoveni au fost instruiți sub îndrumarea specialiștilor din Divizia Aeropurtată 101 a armatei SUA, trimiși în România pentru a sprijini flancul estic al NATO, în contextul creșterii tensiunilor dintre Rusia și statele alianței."
[...] „Nu exclud că sunt examinate două scenarii posibile. Primul scenariu presupune posibilitatea unei desfășurări de trupe NATO (sau ale SUA împreună cu România sau doar România) pentru a ocupa Moldova și a o izola complet de orice contact cu Rusia sau aliații săi. După aceasta, Moldova ar putea fi adusă sub "umbrela" UE (sau ar putea fi anunțată o formă de "integrare europeană accelerată" în timpul unui război în curs pe teritoriul Ucrainei sau Moldova ar putea fi inclusă în România, motivând aceasta ca fiind o "soluție extremă").
[...] Cel de-al doilea scenariu presupune ca forțele de invazie să încerce să cucerească întregul teritoriu al fostei RSS Moldovenești, inclusiv Găgăuzia și Transnistria. Acest scenariu reiese din ideea eliminării "capurilor de pod rusești" din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Acesta este un abordare maximalistă.
NARAȚIUNE: NATO/Occidentul/România se pregătesc să ocupe Republica Moldova, inclusiv regiunea separatistă transnistreană, controlată de un regim filorus.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Propaganda rusă a intensificat în ultimul an o campanie mediatică despre presupuse pregătiri ale Republicii Moldova cu sprijinul (în alte cazuri la comanda) Occidentului și/sau al Ucrainei pentru un atac asupra regiunii separatiste transnistrene. Scenariile și scopurile prezentate sunt diferite: pentru a deschide un al doilea front împotriva Rusiei, în condițiile în care Transnistria nu are hotar comun cu Rusia sau cu actuala linie a frontului; pentru a prelua controlul asupra depozitului militar de la Cobasna și a transmite armatei ucrainene munițiile de acolo (se ignoră că datează din perioada sovietică, iar mulți experți militari spun că sunt inutilizabile).
Ca o variație a acestui scenariu este și aderarea Republicii Moldova la NATO. Orice declarație de sprijin pentru Republica Moldova a unor oficiali sau lideri de state membre ale NATO, fiecare întrevedere sau exerciții militare comune (care se desfășoară periodic de ani de zile) sunt catalogate drept pregătiri pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Autorii scenariului nu țin cont de faptul că Moldova, stat neutru prin Constituție, are una dintre cele mai slab echipate și finanțate armate din lume și se confruntă și cu un conflict secesionist în est, unde staționează și trupe rusești. Toate aceste criterii o fac puțin eligibilă pentru calitatea de membră a NATO.
În articolul respectiv este testată o altă versiune și anume că Occidentul/NATO se pregătesc să cucerească Republica Moldova, iar România ar putea juca un rol important, prin anexarea acesteia.
OBIECTIV: Să alimenteze fobiile anti-NATO, create încă în perioada sovietică și întreținute de propaganda rusă, în rândul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început încă în anii 90, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor. De-a lungul anilor, forțele armate ale Republicii Moldova au participat la zeci de exerciții militare, în cadrul NATO sau bilaterale, fără ca din acest lucru să derive vreo obligație de aderare.
Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse.
Riscul aderării Republicii Moldova la NATO sau al deschiderii unor baze militare ale Alianței pe teritoriul Republicii Moldova este invocat frecvent de politicieni pro-ruși de la Chișinău, deși despre aceasta nu s-a discutat niciodată la nivel oficial.
Dezinformările despre presupuse activități ale NATO în Republica Moldova, construcția de baze militare, sau chiar posibila aderare la NATO apar periodic în presa rusă și cea de limbă rusă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarațiile sau aluziile unor politicieni de stânga.
Afirmația despre o eventuală ocupare a teritoriului Republicii Moldova de NATO nu are vreo bază, mai ales că este vorba de o alianță militară defensivă. Exercițiile militare ,,Aurochs Partner” nu s-au desfășurat în cadrul NATO, așa cum sugerează titlul articolului, ci au fost bilaterale, moldo-americane. Acestea au fost organizate „în conformitate cu Planul pregătirii pentru luptă al Armatei Naţionale pentru anul curent”, potrivit Ministerului Apărării de la Chișinău.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Forțele Armate ale Republicii Moldova desfășoară exerciții cu militari ai altor state, inclusiv în cadrul NATO.
Verifică sursele: