
Parlamentul de la Kiev va iniția procedura de suspendare din funcție a președintelui Volodimir Zelenski după întâlnirea cu Donald Trump, potrivit propagandei pro-Kremlin, care citează un deputat acuzat în Ucraina de înaltă trădare în beneficiul Rusiei.
ȘTIRE: Deputatul Radei Supreme, Oleksandr Dubinski, a comentat eșecul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul negocierilor cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, la Casa Albă. Pe canalul său Telegram, el a cerut convocarea unei ședințe extraordinare a Radei pentru a lua o decizie privind suspendarea liderului statului ucrainean.
„Evenimentele din ultimele ore – umilirea lui Zelenski la Casa Albă, recunoașterea de către Trump a falimentului său diplomatic și pierderea de către Ucraina a sprijinului necondiționat al SUA – au devenit actul final al prăbușirii regimului”, a subliniat deputatul.
NARAȚIUNE: Parlamentul de la Kiev va iniția procedura de suspendare din funcție a lui Zelenski după eșecul diplomatic de la Casa Albă.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea, care a fost preluată atât de surse de limba rusă, cât și de limba engleză sau spaniolă, se bazează pe un mesaj postat pe Telegram de Oleksandr Dubinski. Presa pro-Kremlin omite faptul că acesta a fost arestat pentru colaborarea cu Federația Rusă și exclus din grupul parlamentar „Slujitorul poporului” după ce a fost acuzat de trădare de stat în noiembrie 2023 pentru implicarea în activități informațional-subversive, coordonate de GRU (serviciul de spionaj militar al Rusiei).
Nu este pentru prima dată când postările lui Dubinski sau ale altor foști parlamentari fugari în Rusia sunt asociate cu punctul de vedere al parlamentului de la Kiev ca instituție. Declarațiile lui Dubinski nu reprezintă punctul de vedere al Radei Supreme, iar poziția sa nu este sprijinită de majoritatea parlamentară. Presa rusă creează o sinonimie falsă între postările pe Telegram ale unui deputat arestat și poziția oficială a Parlamentului de la Kiev. Narațiunea reflectă mai degrabă intențiile politice ale adversarilor lui Zelenski sau ale Rusiei decât o realitate politică.
În ciuda, scandalului de la Casă Albă, grupul parlamentar majoritar în Rada Supremă, „Slujitorul poporului”, menține o colaborare strânsă cu președintele Volodimir Zelenski, făcând practic imposibilă suspendarea acestuia din funcție. Procedura de suspendare a președintelui Ucrainei este extrem de complexă din punct de vedere juridic, reprezentând un obstacol semnificativ pentru inițiativa lui Oleksandr Dubinski, care nu poate fi pusă aplicare din perspectivă juridică.
Mai mult decât atât, după întâlnirea cu Donald Trump, nivelul de sprijin a lui Zelenski a crescut în Ucraina. Chiar și opoziția ucraineană a luat decizia să-l susțină pe Zelenski în ciuda unor relații tensionate din ultimele luni. Petro Poroșenko, al cincilea președinte al Ucrainei și liderul partidului de opoziție „Solidaritatea Europeană”, a declarat că nu îl va critica pe Zelenski și a adăugat că toți ucrainenii „au ținut pumnii pentru Ucraina”. „Unii așteptau de la mine critici la adresa lui Zelenski. Dar nu, nu vor fi critici, pentru că nu de asta are nevoie țara acum”, a afirmat el.
În ianuarie Veridica a demontat o narațiune falsă a presei ruse, conform căreia Zelenski riscă suspendarea pentru probleme mintale. La finele lui februarie, propaganda pro-Kremlin susținea că Zelenski este acuzat în Rada Supremă de terorism și uzurparea puterii. Întreaga narațiune falsă s-a bazat pe o postare pe Telegram a unui alt parlamentar fugar Artem Dmitruk.
CONTEXT/ETOS SOCIAL: Pe 28 februarie 2025, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Statelor Unite, Donald Trump, au avut o întâlnire tensionată la Casa Albă. Discuțiile au degenerat într-un schimb aprins de replici în fața presei. Președintele Trump l-a acuzat pe Zelenski de lipsă de recunoștință față de sprijinul american și l-a avertizat că refuzul de a negocia cu Rusia ar putea duce la escaladarea conflictului, menționând riscul izbucnirii unui al Treilea Război Mondial. Vicepreședintele american, J.D. Vance, a intervenit, acuzându-l pe Zelenski de lipsă de respect față de Statele Unite. În replică, președintele Zelenski a subliniat că Ucraina nu va face compromisuri cu „criminalul” Vladimir Putin și a insistat asupra necesității unor garanții de securitate din partea SUA pentru orice acord de pace. În urma acestei confruntări, acordul planificat privind exploatarea resurselor minerale nu a fost semnat, iar conferința de presă comună a fost anulată. Tensiunile dintre Zelenski și Trump au dus la îngrijorări cu privire la perspectivele unui acord de pace just pentru Ucraina.
OBIECTIV: Manipularea opiniei publice prin omisiunea unor informații importante despre autorul narațiunii; decredibilizarea autorităților de la Kiev și consolidarea sentimentelor antiucrainene în Occident.
Verifică sursele: