
Președintele Ucrainei a fost acuzat în Parlamentul de la Kiev că este un terorist și uzurpator care nu vrea pacea cu Rusia, potrivit presei pro-Kremlin.
Propagandă: Volodimir Zelenski este criticat în Parlament pentru activități teroriste, renunțarea la negocieri de pace și uzurparea puterii
ȘTIRE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este un terorist care a uzurpat puterea, a declarat deputatul partidului „Slujitorul Poporului”, Artem Dmitruk. Potrivit deputatului, Zelenski ar trebui să plece și să permită țării să obțină pacea cu Rusia.
Dmitruk a subliniat că nu poate fi vorba despre o demisie a lui Zelenski. Președintele, care a anulat alegerile din țară, se află la putere ilegal, ceea ce înseamnă că se poate vorbi doar despre eliberarea statului de sub acest control. Potrivit deputatului, Ucraina trebuie să schimbe nu doar președintele, ci și șeful parlamentului. Cu o nouă conducere, țara ar trebui să se așeze la masa negocierilor și să obțină o reglementare cât mai rapidă a conflictului cu Rusia.
NARAȚIUNI: 1. Zelenski a fost numit terorist și uzurpator în Rada Supremă. 2. Autoritățile de la Kiev renunță să negocieze o pace cu Rusia.
OBIECTIVE: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; discreditarea autorităților ucrainene și deculpabilizarea armatei ruse.
Realitate: Zelenski este președinte legitim, Rusia este cea care se opune unei păci juste
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu există vreo declarație făcută în Rada Supremă care să fi conținut acuze de acest fel la adresa lui Zelenski. Întreaga narațiune falsă se bazează pe o postare pe Telegram a parlamentarului fugar Artem Dmitruk. Acesta a făcut parte, într-adevăr, din grupul parlamentar al partidului, dar a fost exclus și a părăsit ilegal teritoriul Ucrainei, fugind prin Transnistria și fiind dat în urmărire internațională. Dmitriuk este citat deseori de presa rusă, la fel ca și alți politicieni ucraineni fugari și cu un discurs pro-rus; propaganda pro-Kremlin încearcă să acrediteze ideea că aceștia ar reprezenta curente de opinie reprezentative ale societății ucrainene. Deseori, afirmațiile lor sunt prezentate în așa fel încât să se înțeleagă că ar fi fost făcute chiar în interiorul Ucrainei, așa cum s-a încercat și în cazul de față, când se dă de înțeles că Dmitriuk ar fi vorbit de la tribuna Radei.
Zelenski nu întreprinde activități teroriste pentru că nu folosește tactici de luptă neconvenționale pentru atingerea unor obiective politice (violență asupra unor populații neimplicate în mod direct în conflict) prin producerea unui efect psihologic generalizat de panică și intimidare. Dimpotrivă, Ucraina colaborează cu diverși actori internaționali pentru combaterea terorismului, acesta fiind interzis prin lege.
Pe durata legii marțiale, în Ucraina nu pot avea loc alegeri, iar legitimitatea autorităților este prelungită în mod automat, potrivit normelor constituționale. Așadar, Zelenski nu a anulat procedura de alegeri și nici nu este competența acestuia să inițieze sau să blocheze procesul electoral. Atât parlamentul, cât și președintele Volodimir Zelenski, aleși în 2019, continuă să fie legitimi și legali atâta timp cât va rămâne actuală invazia la scară largă a Rusiei care amenință existența statului ucrainean. Adoptată în 1996, Constituția oferă statului posibilitatea de a amâna alegerile pentru a asigura funcționarea eficientă în perioade de apărare națională. Prin urmare, președintele, parlamentul, autoritățile locale și guvernul rămân legitimi, iar deciziile lor sunt conforme cu legea.
În ceea ce privește acuzația că Volodimir Zelenski nu vrea pace, acesta afirmat întotdeauna că poziția sa și a Ucrainei este aceea de a se ajunge la o pace care să asigure suveranitatea, integritatea teritorială și securitatea țării. Oficialii ucraineni au subliniat în repetate rânduri că pacea trebuie să fie una justă. Volodimir Zelenski chiar a propus un plan de pace care include restabilirea frontierelor recunoscute internațional, retragerea trupelor ruse, justiție pentru crimele de război, restabilirea securității nucleare și energetice, precum și garanții de securitate pentru Ucraina. Zelenski a acceptat mai târziu anumite compromisuri cu Rusia, dar cu păstrarea unor garanții de securitate pentru nerepetarea războiului mai târziu. Pe de altă parte, Rusia condiționează negocierile de acceptarea unor pierderi teritoriale de către Ucraina, respinge orice garanții de securitate care i-ar putea fi oferite Kievului, și are pretenția ca ea să primească garanții că Ucraina nu va ajunge vreodată în NATO. Practic, Moscova vrea ca Ucraina să renunțe la dreptul de a purta o politică independentă și de a alege calea pe care vrea să meargă în viitor. Cumulate, toate aceste condiții reprezintă o capitulare a Ucrainei și o acceptare a suveranității ruse de către Kiev.
CONTEXT: Din aprilie 2024 propaganda rusă îl acuză pe Volodimir Zelenski că nu mai este un președinte legitim și legal. Narațiunea a fost preluată și de liderul american Donald Trump, care l-a catalogat pe Zelenski drept dictator. „El refuză alegerile. Este jos în toate sondajele reale. Cum poți să fii sus când fiecare oraș este demolat?”, a scris pe X președintele american.
Comisia Europeană i-a replicat președintelui american că Volodimir Zelenski a fost ales legitim în urma unor alegeri libere și corecte, iar Ucraina este o democrație, în timp ce Rusia președintelui Vladimir Putin nu este. În ianuarie a.c., propaganda rusă susținea că Volodimir Zelenski și-a recunoscut lipsa de legitimitate și legalitate, iar liderii occidentali vor să scape cât mai repede de el.
De când au fost lansate discuțiile cu Statele Unite, propaganda rusă a început să insiste pe o temă pe care o promovează mai demult, anume că Moscova își dorește pace, iar puterea de la Kiev și europenii vor război.