În februarie a.c. Ucraina și UE și-au reconfirmat disponibilitatea de a continua cooperarea în cadrul Acordului de asociere, în special vizând integrarea economică și politică a Ucrainei. În același timp, părțile au discutat despre unele modificări ale prevederilor Acordului de asociere, ceea ce a fost un prilej pentru o nouă campanie de dezinformare lansată de presa rusă împotriva Ucrainei și UE, care a făcut comentarii gen „o catastrofă care durează deja cinci ani în toate sferele”, „o opțiune externă greșită a Ucrainei”. Au fost amintite, printre altele, elemente ale unor narațiuni tipice: „stat fals”, „lovitură de stat”, „rusofobie”, „sărăcie” ș.a.
ȘTIRE: „[…] Experții apreciază rezultatele Acordului, a cărui parte economică a intrat în vigoare acum cinci ani, în 2016, ca o adevărată „catastrofă” în toate sferele vieții […] Acordul de asociere a fost semnat de Kiev în 2014 după o lovitură de stat, care a fost provocată de țările occidentale din cauza refuzului președintelui Viktor Ianukovici de a semna documentul în condiții nefavorabile Ucrainei […]
„Călătoriile fără viză s-au transformat într-o depopulare colosală și o migrație a populației către țările vecine - Polonia sau Germania. De fapt, Ucraina a fost depopulată, iar aceasta nu poate fi numită în niciun caz o consecință pozitivă a acordului”, a declarat Larisa Șesler, șefa Uniunii Emigranților Politici și Deținuților Politici din Ucraina.
Ucraina și-a asumat, de asemenea, obligații suplimentare în sfera umanitară, ceea ce, totuși, nu va îndeplini. „De exemplu, țara a adoptat o lege complet nedemocratică, non-europeană, care interzice comunicarea la locul de muncă și educația în orice altă limbă decât ucraineană. Această decizie discriminează în mod direct toate celelalte grupuri lingvistice din Ucraina și reprezintă o încălcare directă a drepturilor omului. Parlamentul European a atras atenția Kievului asupra acestei situații în ultima sa rezoluție, punând sub semnul întrebării planurile de aderare ale Ucrainei cu UE în viitorul apropiat ”, a declarat interlocutorul. […]
„Situația economică este deplorabilă, doar anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut cu 30%. Aceasta este o altă consecință a faptului că Ucraina s-a îndepărtat de piața estică, și-a înrăutățit brusc relațiile cu Rusia și, în același timp, nu a dobândit nimic în Occident ”, a declarat Șesler […]”