2024: Anul „Marii resetări"?

Belarus, alegeri fără opoziție. Regimul mizează pe frică

O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă prezidențial din Belarus îl arată pe președintele Alexsander Lukașenko în timpul alegerilor parlamentare la o secție de votare din Minsk, Belarus, 25 februarie 2024.
© EPA-EFE/BELARUSIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT   |   O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă prezidențial din Belarus îl arată pe președintele Alexsander Lukașenko în timpul alegerilor parlamentare la o secție de votare din Minsk, Belarus, 25 februarie 2024.

Susține jurnalismul independent

Alegerile din Belarus au fost marcate de lipsa candidaților opoziției și a observatorilor independenți și de o campanie de dezinformare menită să insufle frică. Opoziția a reușit, totuși, să-și transmită mesajul către cel puțin o parte a electoratului și, în ciuda eforturilor autorităților, prezența la vot a fost sub așteptări.

Alegeri à la Lukașenko: arestări, falși sabotori și observatori pro-ruși

Înainte de alegeri, regimul Lukașenko dezlănțuie întotdeauna un val de represiune împotriva potențialilor protestatari. Această practică se numește „detenție preventivă”, adică o persoană este arestată din motive false pentru a fi ținută în închisoare în timpul unui eveniment important. Astfel de arestări au fost făcute chiar înaintea și în timpul Campionatului Mondial de hochei desfășurat la Minsk în 2014 – când a existat o ameliorare a relațiilor dintre regimul Lukașenko și Occident.

Așa că nu este de mirare că anul acesta represiunea a devenit și mai dură. La 23 ianuarie, agențiile de forță ale statului au percheziționat proprietățile unor persoane care ar fi avut sentimente anti-Lukașenko. Așa a început „campania electorală” în Belarus.

De notat și că regimul Lukașenko este renumit pentru felul în care forțează oamenii să ia parte la „alegeri”, pentru a crea imaginea unei națiuni fericite care își alege reprezentanții politici, totul pentru propagandă. Mulți – inclusiv angajați ai statului și studenți – sunt forțați să voteze anticipat sub amenințarea că vor fi concediați, dați afară din cămine sau expulzați din universități și colegii. În orașul Rahačoŭ, administrația spitalului public districtual  a amenințat că îi va da afară pe pacienții care nu votează. Sistemul de vot anticipat este folosit pentru a ușura fraudele electorale și de aceea toate raioanele sunt în competiție pentru numărul de alegători anticipați. În acest context, faptul că anul acesta numărul celor care au votat anticipat a depășit 41% nu este deloc surprinzător.

La 16 februarie 2024, propaganda regimului Lukașenko a relatat despre reținerea unui grup de „sabotori” în districtul Lelčycy – nu departe de granița cu Ucraina – în noaptea precedentă. Forțele speciale ale KGB au condus presupusa operațiune, iar 2 cetățeni ucraineni și un belarus au fost arestați. Potrivit propagandei, aceștia planificaseră acte teroriste împotriva regimului și acționau sub supravegherea directă a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Proiectul de investigație independent „Biełaruski Hajun” a aflat însă că  presupușii „sabotori” erau persoane implicate în trafic transfrontalier de droguri. .

Astfel de operațiuni false sunt tipice pentru regim înainte de alegeri – Lukașenko însuși vorbește de obicei despre „încercările serviciilor speciale străine de a destabiliza situația din Belarus” și de a „influența voința poporului belarus”. În anii precedenți, propaganda relata cum „teroriști își pregătesc armele în păduri”, „un SUV încărcat cu astfel de arme străpunge granița din Ucraina”, „agenți străini din serviciile speciale pregătesc revolte în masă” etc.

Niciun observator independent din partea OSCE nu a fost invitat să monitorizeze alegerile de anul acesta. Au existat „misiuni de observație” din partea CIS și SCO care, ca de obicei, au lăudat regimul Lukașenko pentru „alegeri transparente și pe deplin democratice”. Șeful Comisiei electorale centrale a regimului de la Minsk a anunțat și prezența a 23 de „observatori independenți” din statele membre UE. Aparatul de propaganda al regimului a prezentat până acum publicului doar doi dintre acești observatori.

Unul este Krzysztof Tołwiński – fost deputat polonez și șeful formațiunii politice „Front”. El își exprimă pe față opiniile pro-Putin pe site-ul său: „Complexul militar și financiar american este beneficiarul înarmării noastre. Gangsterii politici din SUA nu vor avea niciun scrupul în a se juca cu sângele nostru, ducându-ne la sărăcie și la crearea unui butoi cu pulbere slav pe teritoriul nostru... Calea de a scăpa de aceste amenințări este să întreprindem acțiuni politice pentru a crea o colaborare politică și economică bazată pe prietenie și parteneriat cu Federația Rusă și Republica Belarus. Întemeierea garanțiilor de securitate a granițelor instalate după 1945 pe o politică amicală cu Federația Rusă, în special în ceea ce privește așa-numitele granițe de Vest”.

Jurnaliștii de investigație din Belarus au găsit încă 13 „observatori independenți” din UE – majoritatea cunoscuți activiști pro-ruși și politicieni de duzină, unii dintre ei având probleme cu legea din țara lor natală.

Tacticile de intimidare ale regimului: ori Lukașenko, ori război

La 20 februarie 2024, Lukașenko a organizat o mare întâlnire cu comandamentul și înalții ofițeri ai tuturor agențiilor de aplicare a legii și armatei. S-a îmbrăcat în uniforma comandantului suprem (care a fost concepută special pentru el și are sigla regimului pe trese, deoarece Lukașenko a fost un simplu soldat în timpul serviciului militar, deci practic nu are niciun rang) și mai bine de trei ore a vorbit despre „amenințările venite dinspre Occidentul colectiv” și „importanța de a fi gata pentru ripostă”.

Ca de obicei, el a menționat două state pe care le consideră principalii dușmani. În primul rând, bineînțeles, SUA: „Poftele și activitatea Occidentului colectiv vor crește încontinuu. Washingtonul și aliații săi vor continua să extindă NATO. Situația este extrem de favorabilă pentru ei. Pentru a spune direct, fără prea multă diplomație, aproape toți liderii europeni au devenit supuși ai SUA. Nu există nicio îndoială despre a cui politică și ale cui interese domină Uniunea Europeană”. Al doilea „inamic” este Polonia : „Varșovia încearcă să recruteze oficiali belaruși de rang înalt care îi vor putea înlocui pe actualii noștri lideri de opoziție. Ei înțeleg că nu sunt capabili să influențeze Belarusul, să implementeze scenariul unei revoluții colorate și un marș militar aici, în Belarus. Nu vor putea efectua o invazie armată. Urmărim acest proces; vedem abordările lor față de liderii din Belarus atât în ​​sfera militară, cât și în cea civilă”.

În cele din urmă, a folosit din nou schema de manipulare „ori Lukașenko, ori război”, intimidând audiența și cetățenii din Belarus  „Vor să ne tragă în acest război prin orice mijloace posibile. Deținem câteva informații clasificate. Știm exact ce crede șeful Statului Major General al unui stat membru NATO important despre asta: nu am reușit să tragem Belarus în conflict. Participarea Minskului la război ar fi subminat regimul din Belarus și l-ar fi afectat pe A. Lukașenko. Această oportunitate încă există”

Acesta trebuie considerat drept acordul final al așa-numitei „campanii electorale”, care arată direct cine este principala audiență pe care se bazează Lukașenko. Aceste basme despre Occidentul agresiv pe care le spune agențiilor sale de securitate au un scop clar – să le facă să strângă rândurile în jurul dictatorului pentru a păstra actuala stare de lucruri și pentru a preveni înrăutățirea situației și mai mult pentru regim în ansamblu și militarii săi în special. Dacă în „campaniile electorale” anterioare regimul a încercat să se prezinte într-o lumină pozitivă și să propună unele beneficii diferitelor categorii ale populației, de data aceasta nici nu s-au mai prefăcut a le păsa de oameni. Tot ce pot oferi este represiune și intimidare. Mesajul este foarte clar: n-o să curgă miere, dar o să plouă cu lovituri.

Opoziția a trolat regimul cu un candidat AI și a piratat panouri publicitare

Pe fondul represiunii totale și al imposibilității de a lua parte în mod real măcar la o imitație de campanie electorală, forțele democratice din Belarus au trebuit să găsească o modalitate de a atrage atenția oamenilor dincolo de agenda regimului.

În primul rând, forțele democratice din Belarus, conduse de  Svetlana Tihanovskaia, au refuzat să numească procesul „alegeri”, optând în schimb pentru „biazvybary” (însemnând „fără alegeri”).

Nu că niște alegeri libere și corecte ar avea vreun impact asupra puterii lui Lukașenko: Adunarea Națională nu are, practic, nicio putere. Este esențial de menționat că, după 1996, politica din Belarus s-a concentrat în jurul unei singure persoane, de aceea personalitățile din „Adunarea Națională” le sunt complet necunoscute belarușilor, deoarece acești oameni îndeplinesc doar funcții reprezentative de formă, ca să nu mai vorbim despre membrii „consiliilor locale”.

În al doilea rând, pentru a sublinia lipsa de candidați democrați, forțele democratice din Belarus au venit cu o alternativă modernă. „Am creat un candidat virtual, Jaś, folosind IA pentru a interacționa cu oamenii și a răspunde la întrebări. Sincer, el este mai real decât orice candidat pe care regimul îl poate oferi. Și partea cea mai bună? Nu poate fi arestat!” – a scris  Svetlana Tihanovskaia pe contul ei X . Se poate vorbi cu Jaś Haspadar și se poate vedea care este programul său politic  în aplicația „Noua Belarus”, creată de specialiști IT independenți din Belarus.

Jaś este prezentat ca un belarus obișnuit – un lucrător la o fabrică din Minsk, a cărui soție este profesoară. Programul său politic include diferite puncte, pornind de la eliberarea deținuților politici până la probleme locale precum infrastructura verde. Nu au fost propuse activități electorale speciale în sprijinul lui Jaś Haspadar pentru a evita arestarea oamenilor– aceasta va fi cu siguranță percepută ca o activitate de protest de către regim. Campania a avut ca scop atragerea atenției asupra problemelor politice și sociale existente în Belarus și asupra incapacității regimului de a le rezolva.

La 24 februarie 2024, ora 15:00, peste 2.000 de mari ecrane publicitare din întreg Belarusul au transmis simultan declarația Svetlanei Tihanovskaia către belaruși: Am spus: „Nu dictaturilor”, am spus: „Nu războiului”. Astăzi spunem: „Nu falsificării alegerilor”. Știm să luptăm. Știm să ne unim. Știm să câștigăm. Nu ne vom opri până când toată lumea va fi liberă. Schimbarea în Belarus este sarcina fiecăruia dintre noi.

Acest mesaj din partea opoziției a fost afișat datorită unei operațiuni a BELPOL – asociația foștilor ofițeri ai agențiilor de aplicare a legii, care s-au alăturat forțelor democratice din Belarus după alegerile din 2020 – programată pentru a marca nu doar aniversarea a 2 ani de la începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și cu o zi înainte de așa-numita „zi unică a alegerilor” din Belarus.

„Aceste așa-zise alegeri nu sunt altceva decât un spectacol de circ. Nici măcar nu este distractiv. Toți candidații regimului au aceleași performanțe, deoarece dezbaterile sunt inexistente - nu au voie să aibă opinii diferite. Această fațadă nu va păcăli pe nimeni.” – a scris  Svetlana Tihanovskaia cu 2 zile înainte de ziua alegerilor. Se pare că a avut dreptate: potrivit surselor din interior, la 25 februarie 2024, în „ziua unică a alegerilor”, chiar și în Minsk – capitala Belarusului cu aproximativ 2 milioane de locuitori – au fost secții de votare cu mai puțin de 10 alegători.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Zmicier Mickievič

Zmicier Mickievič
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Alegeri și „resetări” în România post-comunistă. 1996: revanșa reformiștilor și cei „15 mii de specialiști”
Alegeri și „resetări” în România post-comunistă. 1996: revanșa reformiștilor și cei „15 mii de specialiști”

Alegerile prezidențiale și legislative din 1996 au dus la prima alternanță a puterii de după Revoluția din 1989. Formațiuni percepute ca reformiste au învins forțele conservatoare, văzute drept moștenitoare ale defunctului Partid Comunist Român și reprezentate de Ion Iliescu și PDSR.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
07 Apr 2024
Alegeri locale în Turcia. Un „punct de cotitură”?
Alegeri locale în Turcia. Un „punct de cotitură”?

Islamiștii AKP ai președintelui Recep Tayyip Erdoğan au suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale. Se îndreaptă Turcia spre o „resetare” și sfârșitul epocii Erdoğan?

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
02 Apr 2024
Alegeri locale în Polonia: încredere în tabăra pro-europeană, dar și pro-ruși tot mai vocali
Alegeri locale în Polonia: încredere în tabăra pro-europeană, dar și pro-ruși tot mai vocali

Conservatorii polonezi se îndreaptă spre o a doua înfrângere în 6 luni, de data aceasta la alegerile locale. Între timp, pro-europenii încearcă să reseteze sistemul iar pro-rușii sunt din ce în ce mai vocali.

Michal Kukawski
Michal Kukawski
25 Mar 2024
Putin, reales. Consolidarea dictaturii și „plecarea” Rusiei din Europa
Putin, reales. Consolidarea dictaturii și „plecarea” Rusiei din Europa

„Alegerile” prezidențiale din Rusia sunt încununarea unui lung șir de crime, abuzuri și diversiuni menite să transforme dictatura lui Putin într-un sistem totalitar în adevăratul sens al cuvântului. Lansată ca un regim de mână forte, menit să grăbească modernizarea structurală a țării, aparent după modelul lui Petru cel Mare, dictatura lui Putin a dus în cele din urmă la ieșirea deplină a Rusiei din Europa și ancorarea ei solidă în modelul politic asiatic.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
21 Mar 2024