The Washington Post: securitatea rusă lucrează la subminarea Republicii Moldova

Object Name: MOLDOVA PROTEST
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Corturi în fața clădirii Procurorului General, fotografiate după ciocniri între polițiști și susținătorii partidului politic Shor, care încercau să monteze corturi pentru a bloca strada principală în timpul unui protest la Chișinău, Republica Moldova, 28 octombrie 2022 .

Serviciul rus de securitate (FSB) lucrează pentru a submina guvernul pro-occidental al Republicii Moldova - afirmă prestigiosul cotidian american The Washington Post, într-un amplu articol consacrat manipulărilor la care recurge Moscova în statele din Europa de Est. Articolul s-ar baza pe documente sensibile, obținute de serviciile secrete din Ucraina vecină Republicii Moldova, și pe interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali. FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova. Până de curând, arată documentele, principalul vehicul al FSB a fost Partidul Socialist, condus de Igor Dodon, care a fost președinte al republicii între 2016 și 2020. Într-un videoclip înregistrat în secret, divulgat în 2019, Dodon a recunoscut că a primit finanțare de la Kremlin și a spus că are nevoie de 800.000 până la 1 milion de dolari pe lună pentru a acoperi „costurile de funcționare” ale partidului său. Ulterior, Dodon a fost acuzat de trădare, îmbogățire ilegală, corupție și finanțare frauduloasă a partidului. În instanță, el a respins acuzațiile, spunând că  dosarul este „100% politic”.

„Un partener pe termen lung”

Când mii de protestatari s-au adunat, luna trecută, în fața palatului prezidențial de la Chişinău, cerând demisia şefei statului, pro-occidentala Maia Sandu, bărbatul din spatele demonstrației, Ilan Şor, lider al unui partid de opoziție, aflat într-un aşa-zis exil în Israel (n. red. Veridica), a primit aplauze de la Moscova – scrie ziarul american. Un politician rus de rang înalt l-a lăudat drept „un partener pe termen lung” și chiar ar oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Şor (raionul Orhei, centru – n.red. Veridica) o afacere ieftină cu gaz rusesc. Denumit „cel tânăr” de către FSB, Şor, în vârstă de 35 de ani, este un personaj principal în eforturile Kremlinului de a submina fosta republică sovietică. Trezoreria Statelor Unite a impus, miercuri, sancțiuni mai multor organizații și persoane cu cetăţenie rusă sau moldovenească, inclusiv lui Şor, despre care consideră că se „coordonează cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice” în Republica Moldova şi a zădărnici eforturile Chişinăului de a adera la Uniunea Europeană.

„Un partid absolut independent”

În primele luni ale războiului din Ucraina, notează The Washington Post, guvernul Republicii Moldova se temea că tancurile rusești vor trece granița, mai ales dacă portul Odessa din sudul Ucrainei, aflat la doar 40 de mile distanță, va cădea. Această amenințare militară imediată s-a diminuat, dar tensiunea e menţinută prin utilizarea gazelor naturale, pentru a forța o schimbare a conducerii politice. Controlul principalelor două canale TV pro-ruse din Republica Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Şor la sfârșitul lunii septembrie, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a avansa o agendă favorabilă Moscovei. În plus, FSB ar fi trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Şor (care şi poartă numele acestuia – n. red. Veridica). Tot FSB ar fi supravegheat o înțelegere prin care un oligarh rus a achiziționat active ale lui Şor, pentru a-l proteja de autoritățile de la Chişinău. Într-un interviu, Şor a negat că ar fi primit vreodată sprijin de la Moscova, inclusiv de la serviciile de securitate. „Suntem un partid absolut independent, care apără doar poziția cetățenilor moldoveni” - susţine el.

„O ţintă mai uşoară”

Şor mai afirmă că politica pro-occidentală a guvernului a adus țara aproape de „colapsul economic”, iar președinta Sandu „s-a înspăimântat cu adevărat de proteste, înțelegând că zilele ei sunt numărate și că o vom arunca din funcţie.” Oficialii moldoveni și americani, citaţi de The Washington Post, se tem că eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova, parte a unei campanii care datează de câteva decenii, s-ar putea intensifica dacă aceasta va suferi pierderi suplimentare în Ucraina. „Sunt foarte stânjeniți de întreaga operațiune din Ucraina și au nevoie de succes altundeva” - afirmă vicepremierul Republicii Moldova, Oleg Serebrian. „Frica mea personală este că Moldova este o țintă mai ușoară decât Ucraina. Deci, pentru un fel de reînarmare morală a societății ruse, ar putea folosi diferite instrumente în Moldova. Prima este cea economică.” Concernul de stat Gazprom, care deţine monopolul gazelor naturale în Federaţia Rusă, a redus livrările către Republica Moldova cu 30% în această lună și amenință cu noi reduceri în noiembrie. Atacurile aeriene ruse care vizează infrastructura energetică a Ucrainei cresc și mai mult presiunea. Kievul furniza o treime din energia electrică a republicii vecine, dar bombardarea centralelor electrice din Ucraina a obligat Chişinăul să apeleze la sprijinul României. În plus, în Transnistria ocupată de trupele ruse se află centrala electrică care furnizează restul de 70% din necesarul de energie electrică al republicii. Oficialii se tem că protestele organizate de Şor, deși relativ mici pentru moment, ar putea escalada la iarnă și că o criză energetică ar putea fi folosită pentru a răsturna guvernul.

 

Alte știri

Israel și Hamas au convenit un acord de încetare a focului în Gaza

Ostaticii israelieni vor fi eliberați în etape

Aproape 90% din români susțin apartenența țării noastre la NATO

Nivelul de adeziune față de Alianța Nord-Atlantică a românilor nu a fost niciodată atât de ridicat. 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Bulgaria: e posibilă formarea unui nou guvern

Coaliția executivă i-ar include pe conservatori, socialiștii ex-comuniști, populiști și partidul care reprezintă însemnata minoritate turcă.

Veridica News
15 ian. 2025
Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina invadată

50 de oameni au fost puși în libertate.

Veridica News
15 ian. 2025
Autoritățile kosovare au închis zece așa-numite municipalități „paralele” sârbești

Pristina afirmă că acestea operează ilegal, în zone locuite în principal de minoritari.

Veridica News
15 ian. 2025
Legea bugetului de stat va fi adoptată până la sfârșitul lunii

Bugetul pentru 2025 prevede un deficit de 7 procente și investiții de peste 130 de miliarde de lei.

Veridica News
15 ian. 2025
Interviu delirant al lui Călin Georgescu în emisiunea conspiraționistului Alex Jones

Jones a fost condamnat la plata unei amenzi de aproape 1 miliard de dolari familiilor victimelor masacrului de la școala Sandy Hooks, pentru răspândirea de minciuni

Veridica News
15 ian. 2025
Președintelui parlamentului grec, Konstantinos Tasoulas, propus pentru funcția de șef al statului

A mai fost ministru adjunct al Apărării și ministru al Culturii și Sportului.

Veridica News
15 ian. 2025