Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

Forțele speciale ale armatei române, care au servit în misiuni de război în Afganistan și Irak, defilează cu vehiculele lor „Humvee” în timpul unei parade militare care marchează a 100-a Ziua Marii Uniri a României, la București, România, 01 decembrie 2018.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Forțele speciale ale armatei române, care au servit în misiuni de război în Afganistan și Irak, defilează cu vehiculele lor „Humvee” în timpul unei parade militare care marchează a 100-a Ziua Marii Uniri a României, la București, România, 01 decembrie 2018.
Cursuri gratuite

România trebuie să își proclame neutralitatea față de conflictul din Ucraina, afirmă controversatul fost-ministru de externe și condamnat penal, Adrian Severin. Într-o scrisoare adresată autorităților române, Severin, care în ultimii ani a promovat teze suveraniste și anti-occidentale similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Rusia, reia și unele teze ale propagandei de război a Rusiei.

ȘTIRE: „În condițiile actuale, în care pericolul unui război mondial cu dimensiune nucleară, susceptibil să implice România, crește de la zi la zi și de la oră la oră cer guvernul român: Să declare și respecte neutralitate absolută în conflictul militar ruso-ucrainean. Teritoriul României nu poate fi folosit nici ca punct de plecare pentru atacuri ale unui stat beligerant împotriva unui alt stat beligerant, nici ca loc de refugiu pentru forțele armate ale unuia sau altuia dintre beligeranți, nici ca sursă de aprovizionare ori spațiu de tranzit pentru înarmarea beligeranților […] Să acorde asistență umanitară victimelor războiului din Ucraina, în condițiile apărării securității medicale (persoanele bolnave trebuie izolate în spații adecvate pentru îngrijirea medicală și evitarea răspândirii bolilor contagioase), sociale (infractorii și persoanele violente trebuie izolate în instituții apte a preveni creșterea fenomenului infracțional) și politice (agenții de informații și persoanele cu agende politice ascunși printre refugiați trebuie reîntorși în locurile din care au venit) a națiunii române. […] Să solicite aliaților și partenerilor din cadrul NATO și UE încetarea retoricii războinice și inițierea urgentă a negocierilor de pace cu părțile din conflictul ruso-ucrainean. […] Să solicite Secretarului general ONU inițierea unei conferințe internaționale de pace având ca obiect soluționarea conflictului din Ucraina, cu participarea membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate și a statelor vecine Ucrainei [...] Să solicite aliaților și partenerilor din cadrul NATO și UE identificarea urgentă și oferirea de garanții care să permită Ucrainei o existență sigură și liberă, în condițiile rămânerii ei în afara oricăror alianțe militare”, scrie Corectnews.com.

NARAȚIUNI: 1. România trebuie să își proclame neutralitatea în conflictul din Ucraina. 2. România trebuie să convingă NATO să negocieze pacea în Ucraina. 2. Aliații occidentali ai României au o retorică belicoasă împotriva Rusiei. 3. Printre refugiați s-ar afla și spioni ucraineni și provocatori.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În cererile lui Adrian Severin apar numeroase narațiuni false și teze care fie par copiate din cele emise de Federația Rusă, fie o avantajează clar pe aceasta. De altfel Adrian Severin a devenit cunoscut, mai ales după condamnarea lui la închisoare, tocmai pentru promovarea unor narațiuni (suveraniste, anti-occidentale etc.) similare cu cele care vin dinspre Moscova și a fost acuzat în presă că ar fi unul dintre „oamenii lui Putin” la București. Veridica a scris în mai multe rânduri despre dezinformări pro-ruse promovate de Adrian Severin. Și acum cererile sale au fost lasate la doar o zi după ce Rusia și-a prezentat revendicările către autoritățile de la Kiev, pe 7 martie.

Propunerea privind statutul de „neutralitate absolută” a României ignoră faptele că România, ca membru al unei alianțe militare oricum nu este stat neutru, iar acțiunile și le coordonează cu aliații săi din NATO și partenerii din UE. Ideea unei posibile implicări militare a NATO ține de propaganda rusească pură. Moscova – de departe cel mai agresiv stat din Europa în ultimele decenii – afirmă că ar fi agresată (sau în pericol de a fi agresată) de NATO care este o alianța defensivă căreia țările ex-comuniste i s-au alăturat tocmai pentru a fi protejate de noi atacuri rusești.

Alianța Nord-Atlantică nu a făcut declarații belicoase la adresa Rusiei, dar i-a cerut să-și întrerupă invazia nejustificată pe teritoriul Ucrainei. Nicio amenințare publică din partea NATO nu a fost proferată la adresa Moscovei până în prezent. Alianța nu este parte a acestui conflict și nu are nicio legătură cu declanșarea acestuia – Rusia e cea care a invadat o țară străină. Afirmația cu retorica belicoasă vine, de fapt, în întâmpinarea propagandei rusești de dată mai recentă, potrivit căreia NATO ar fi avut/pregătit baze în Ucraina, și mai vechi, care încearcă să acrediteze ideea că o alianța defensivă este agresivă față de o putere expansionistă.

Nu în cele din urmă, faptul că printre refugiații din Ucraina există spioni ucraineni care au divese agende este un fapt ce nu a fost probat și se înscrie într-o campanie, observată mai întâi în Republica Moldova de Veridica, împotriva refugiaților ucraineni (scopul fiind discreditarea Ucrainei și a ucrainenilor, găsirea unor argumente în favoarea unor stereotipii menite să întărească ideea că rușii cei buni încearcă să combată un rău.

Tags: Ucraina , Rusia , Criza din Ucraina , România , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Corectnews.com
 • Data publicării:
  08/03/2022
 • Public țintă:
  Eurosceptici, anti-occidentali, filoruși și naționaliști cu tendințe xenofobe
 • Amplificare:
  Ziuanews.ro, luju.ro
 • Narațiune cheie:
  România trebuie să își proclame neutralitatea
Alte articole
FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o „amenințare rusă” pentru a se putea menține, întrucât aceasta este singura sa rațiune de a exista. Această narațiune falsă este promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik, care preia opinia unui senator rus.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei

Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene include recunoașterea de către ONU și Turcia a dreptului Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, potrivit unor narațiuni de propagandă promovate de presa rusă. În realitate, acordurile de la Istanbul nu includ asemenea prevederi, iar Moscova le-a încălcat bombardând portul Odessa.

Monitor Fake News Nr. 37: Cum a făcut Ciutacu filmări de război din jocuri video și „povestea porcului” spusă de Petre Daea

Monitor Fake News Nr. 37: Cum a făcut Ciutacu filmări de război din jocuri video și „povestea porcului” spusă de Petre Daea

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Mădălin Necșuțu

14 Mar 2022

Actualizat la: 14 Mar 2022 16:29:48
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022