Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

Ro SUA
©EPA/ROBERT GHEMENT  |   US Apache helicopter patrols the sky over the US military convoy that was parked up for a break, near Ploiesti City, 60 kms north from Bucharest, Romania, 13 May 2015.

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

ȘTIRE: Apare încă dovadă clară că România este o colonie, o probă oferită prin excesul de zel al celor ce slujesc stăpânirea americană. Desigur, ”intervenția” președintelui Biden este o glumă, o ironie – dar atitudinea CNA, mai ales a ziaristului ong-ist Mircea Toma, nu este! Concret, CNA a decis să penalizeze cu o somaţie publică Gold FM, post de radio deţinut de fiul lui Cosmin Guşă, motivul fiind ”Cozmin Guşă a pus la îndoială democraţia din America, în cadrul emisiunii „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă”, scrie Pagina de Media.

Membrii CNA au analizat ediţia emisiunii din 10 iunie 2021, în care a fost invitat Adrian Severin, fost europarlamentar. Concluzia forului: "lipsă de obiectivitate" din partea moderatorului Cozmin Guşă”, consemnează ”Pagina de Media”. Din datele prezentate în fața CNA, a fost vorba de o ”analiză cu sinteze privind primul turneu european din mandat al preşedintelui american Joe Biden” din luna iunie 2021, și, atenție, somația fost propusă de Mircea Toma. Deci, un fost ONG-ist din categoria celor susținuți de Soros a considerat că unul dintre cei mai importanți specialiști în politică externă, Adrian Severin, și cel mai activ geopolitician român NU au voie să critice SUA!”, scrie Sputnik Moldova.

NARAȚIUNI: 1. România este o colonie a SUA, nu un partener strategic la Marea Neagră. 2. Se profilează cenzurarea tututor celor care critică SUA în România. 3. CNA este un instrument de cenzură în mâinile lui George Soros.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Interesele și atenția comunității internaționale s-au mutat în ultimele luni și pe zona Ucrainei, acolo unde Rusia a anexat Crimeea și crează tensiuni constante la granițe. De asemenea, retragerea SUA din Afganistan și preluarea puterii de către talibani este portretizată și amplificată de propaganda rusă ca pe o înfrângere a Occidentului.

Propagandă rusă încearcă să extrapoleze situația nou creată în Afganistan, afirmând că și alți aliați vor fi abandonați de SUA, care nu mai este un partener de încredere.

În același timp, Rusia este prezentată ca fiind o mare putere cu mari lideri gata să-și asume un rol de super-putere și de arbitru în zone fierbinți ale planetei.

În altă ordine de idei, propaganda rusă își găsește tot mai mulți vectori și promotori în România în rândul unor personaje publice obscure cu probleme în justiție în urma unor fapte de corupție. În marea lor majoritate, aceștia acuză faptul că justiția îi persecută la ordinului unor forțe externe și că sistemul judiciar nu ar mai fi controlat din interiorul României, ci din străinitate.

CNA-ul i-a imputat lui Cozmin Gușă că ar fi încălcat articolul 64 al Codului Audiovizualului care spune că în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

În schimb, Gușă s-a plâns că este supus unor tentative de intimidare din partea CNA-ului pentru că ar fi criticat SUA. 

OBIECTIV: Inducerea sentimentul că SUA nu se mai bucură de libertate de exprimare și că acest pretins model este exportat în state cu care Washington-ul are parteneriate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, postul Gold FM - acolo unde a avut loc emisiunea, moderată de Cozmin Gușă, cu fostul europarlamentar PSD prins luând mită, Adrian Severin - a fost somat de CNA pentru faptul că în discuția celor doi nu se putea face distincție între informație și opinie, fapt ce contravine Legii Audiovizualului.

Emisiunea este un fel de dialog ironic între cei noi la adresa SUA în special și de ridicare în slăvi a machismului lui Vladimir Putin în raport cu un pretins Occident slab.

Sesizarea CNA conține nu mai puțin de șapte probleme și teme pe care cei doi le abordează subiectiv într-o cheie care nu are legatură cu informarea publicului. Toate cele șapte sesizări sunt în fapt narațiuni ale propagandei ruse care s-au regăsit frecvent în analizele de dezinformare și fake news demontate de Veridica.

Printre acestea se regăsesc narațiuni precum: SUA nu mai sunt o democrație, ci mai degrabă o dictatură unde nu mai există libertate de opinie; SUA și NATO nu mai sunt la unison și există dezbinare; Rusia este o țara freventabilă, iar statele lumii îi bat la ușă; liderii americani sunt slabi, iar cei ruși sunt puternici; NATO și Occidentul au trădat Ucraina atunci când Rusia a anexat Crimeea.

Autorul mai forțează și o serie de paralele că CNA ar fi un instrument în mâinile miliardului american George Soros, prin prisma faptul că activistul Active Watch, Mircea Toma, este acum membru al CNA. Mircea Toma nu a ascuns niciodată faptul că fundații ale lui George Soros i-au sprijinit proiecte în zona de drepturile omului, dar acest lucru nu conduce la o legătură de subordonare a membrului CNA intereselor unor finanțatori ai fostului său ONG.

Tags: Ucraina, Rusia, Statele Unite
Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  Sputnik Moldova
 • Data publicării:
  29/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii cu atitudini anti-NATO și anti-Ucraina
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  România este o colonie americană în care este impusă cenzura
Alte articole
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

Ucraina e condusă de elemente fasciste, care au venit la putere în 2014. Narațiunea, utilizată deja de 7 ani, a fost reactivată în preajma zilei de 9 mai, când „lumea rusă” marchează victoria împotriva nazismului. Se face, totodată, asocierea și cu ciocniri care au avut loc pe 9 mai între separatiști și forțe pro-guvernamentale în Mariupol, oraș care în cele din urmă a rămas sub controlul Kievului.

FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

În contextul creșterii tensiunilor ruso-ucrainene pe fondalul escaladării situației din Donbass din primăvara anului curent, presa finanțată de Rusia continuă să promoveze o serie de narațiuni false despre „lovitura de stat” din Ucraina din 2014, independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, războiul civil și atitudinile belicoase ale Kievului față de rusofoni.

Timp de citire: 4 min
 • România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.
 • NARAȚIUNI: 1. România este o colonie a SUA, nu un partener strategic la Marea Neagră. 2. Se profilează cenzurarea tututor celor care critică SUA în România. 3. CNA este un instrument de cenzură în mâinile lui George Soros.
 • OBIECTIV: Inducerea sentimentul că SUA nu se mai bucură de libertate de exprimare și că acest pretins model este exportat în state cu care Washington-ul are parteneriate.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021