Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei

Dezinformare

SUA a propus dezmembrarea României și a vrut să o ofere Rusiei la sfârșitul Războiului Rece, potrivit unei dezinformări apărute la București. Oferta ar fi fost făcută în baza tezelor din „Ciocnirea civilizațiilor”, lucrare care a apărut câțiva ani mai târziu.

ȘTIRE: „Tot la începutul anilor 1990 se poate spune că SUA a venit cu o contra-ofertă, care poate fi apreciată ca generoasă numai în măsura în care o raportăm la un act de capitulare al Moscovei, în realitate existent doar în imaginația Washingtonului. Ceea ce se propunea era revenirea la sfera de influență a Rusiei țariste de până la izbucnirea Primului Război Mondial. Asta presupunea o nouă linie de demarcație între vestul european catolic și protestant, pe de o parte, și estul european ortodox, pe de altă parte. Cel care a conceput suportul doctrinar al proiectului a fost Samuel Huntington (prin studiul dezvoltat apoi în cartea sa „Ciocnirea civilizațiilor”). Potrivit acestuia frontiera dintre cele două sfere urma sa fie linia munților Carpați. Pe cale de consecință, România avea să fie dezmembrată, Ardealul fiind alocat blocului euro-atlantic iar Vechiul Regat, celui euro-asiatic, adică SUA / Germaniei și respectiv Rusiei. Cum împărțirea României nu a reușit (și asta se datorează celor care se aflau la conducerea țării în anul „marii încercări”, 1990), rămăsese ca ea să fie alocată în întregime Rusiei. Și mai are cineva neobrăzarea să critice azi renașterea sferelor de influență?! […] Discursul demonizator practicat de SUA și ventrilocii săi din secretariatul general al NATO la adresa Rusiei, în măsura în care este steril, adică nu este urmat de o acțiune concretă, rămânând să umple doar așteptarea viitoarei mișcări a Kremlinului pe tabla de șah a lumii, poate fi calificat ca alibi al lipsei de viziune politică, al oricărei politici. Dacă este o tactică de negociere, menită a-l intimida pe preopinent, aceasta devine o aventură atunci când dialogul real se amână sine die din lipsa unei concepții clare asupra țintei strategice urmărite. În trecut, Germania nazistă dezlănțuia o campanie furibundă de demonizare a celor ce urmau să îi fie victime, înainte de a le ataca military […] Sprijinul dat pe teren, „revoluției portocalii” din Ucraina în anul 2004, cu rapel zece ani mai târziu, este deja bine documentat și de necontrazis. Nu mai este nici o taină în legătură cu cei care au trimis în Piața Maidan corturi, pături, conserve, echipament medical, precum și echipament ceva mai contondent, ba chiar și consilieri, în sprijinul „forțelor democratice” care revendicau „pașnic” schimbarea de regim politic.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România și-a păstrat integritatea teritorială după 1990 datorită Rusiei. 2. SUA se comportă precum Germania nazistă și duce campanii de demonizare a Rusiei. 3. Euromaidanul de la Kiev din 2013 a fost o „revoluție portocalie” organizată de Occident.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Negocierile din Geneva, Bruxelles și Viena din săptămâna 10-15 ianuarie dintre Occident și Rusia nu a au produs efectele așteptate de Moscova, Rușii au pus pe masa Occidentului o serie de revendicări ce aparțin mai degrabă unei mentalități a împărțirii sferelor de influență din timpul Războiului Rece. De altfel, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, consideră dezmembrarea URSS și pierderea influenței Rusiei ca putere mondială drept cea mai mare „catastrofă geopolitică a secolului XX”.

La negocieri, Rusia a cerut, printre altele, eliminarea prezenței militare a NATO și SUA din flancul estic și blocarea extinderii Alianței către Est – mai precis, blocarea primirii Ucrainei și Georgiei în rândurile sale.

Solicitările Rusiei au fost făcute publice după ce Moscova a masat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, iar Kievul și statele occidentale și-au exprimat îngrijorarea că Rusia pregătește o invazie a Ucrainei.

Autorul materialului este fostul ministrul român de externe și europarlamentar prins în timp ce primea mită camuflată în contracte de consultanță, condamnat în 2016 pentru acest lucru. După eliberarea din închisoare, Adrian Severin a adoptat un discurs virulent anti-occidental, iar multe din tezele pe care le-a emis sunt similare cu cele ale propagandei ruse.

OBIECTIV: Inducerea ideii că SUA sunt o entitate agresoare, în timp ce Rusia încearcă să obțină doar securizarea frontierelor sale și acționează în scopuri defensive.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În sprijinul acestor afirmații potrivit cărora SUA i-ar fi propus Rusiei dezmembrarea României, autorul nu aduce niciun fel de dovezi și nu există documente sau mărturii relevante care să le probeze. Adrian Severin încearcă să lege această ofertă imaginără a SUA de tezele teoreticianului american Samuel L. Huntington (vezi pagina 30) care a lucrat și pentru administrația de la Washington pe post de consilier în chestiuni de politică externă și securitate. Huntington n-a făcut decât să lanseze o teorie despre identitatea religioasă și culturală și conflictele care ar putea apărea în punctele de intersecție ale diferitelor culturi. Întâmplător, chiar Rusia este cea care pune accentul pe identitatea culturală și religioasă în antiteză cu cea occidentală, care este mult mai permisivă, inclusivă și tolerantă.

„Ciocnirea civilizațiilor” este o lucrare care a apărut după sfârșitul Războiului Rece și după prăbușirea URSS – articolul pe care s-a bazat cartea a fost publicat doar în 1993!

Moscova afirmă și că ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, i s-a promis la finele Războiului Rece că NATO nu se va extinde, însă nu există vreun document care să ateste această promisiune și mai mulți oficiali sovietici ai vremii, inclusiv Gorbaciov, au spus că ea nu ar fi fost făcută. Occidentul respinge, de asemenea, această narațiune. Mai mult, recent, fostul traducător a ultimului lider al URSS, Pavel Palajcenko, a declarat că niciun lider occidental nu i-ar fi promis lui Gorbaciov faptul că NATO nu se va extinde în Europa de Est. Mai mult, Palajcenko a recunoscut acest lucru în direct pe unul dintre cele mai populare posturi de stat din Russia – Rossia 24.

În alta ordine de idei, asocierea dintre SUA și Germania nazistă este una dintre principalele teme ale propagandei ruse avansate inclusiv de ambasada rusă în România și demontate de Veridica.ro.

Demonizarea SUA face parte din arsenalul obișnuit al propagandei ruse, asta după ce în 2014 Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina și arată începând de atunci o ostilitate în creștere în zona Mării Negre.

Nu în ultimul rând, materialul lui Adrian Severin, , vorbește despre faptul că Rusia nu vrea să impună guverne docile Moscovei la Kiev, dar în același timp vorbește despre Euromaidanul de la Kiev de la finele lui 2013 ca de o „revoluție colorată” pusă la cale de Occident și nu de dorința ucrainenilor de la a alege drumul european pentru Ucraina. Și aceasta este una dintre temele favorite ale propagandei ruse, care acuză că Euroimaidanul a fost „o lovitură de stat a unor lideri fasciști”. De altfel Kremlinul are o adevărată obsesie cu ceea ce numește „revoluțiile colorate”, mișcări pro-democrație din statele ex-sovietice, întrucât se teme că, pe de-o parte, aceste mișcări scot respectivele țări din sfera sa de influență, iar pe de altă parte nu vrea ca astfel de mișcări să ajungă și în Rusia, unde pot amenința regimul. Ostilitatea față de societatea civilă și presa independentă trebuie citite în aceeași cheie.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Rusia și Occidentul poartă negocieri pe cerințele inaintate recent de ruși privind anumite garanții că NATO nu se va extinde și mai mult spre est.

 • Publicație / Media:
  Corectnews.com
 • Data publicării:
  19/01/2022
 • Public țintă:
  Eurosceptici și anti-americani
 • Amplificare:
  cotidianul.ro, solidnews.ro
 • Narațiune cheie:
  La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei
Mădălin Necșuțu

19 Jan 2022
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 15 min
 • SUA a propus dezmembrarea României și a vrut să o ofere Rusiei la sfârșitul Războiului Rece, potrivit unei dezinformări apărute la București. Oferta ar fi fost făcută în baza tezelor din „Ciocnirea civilizațiilor”, lucrare care a apărut câțiva ani mai târziu.
 • NARAȚIUNI: 1. România și-a păstrat integritatea teritorială după 1990 datorită Rusiei. 2. SUA se comportă precum Germania nazistă și duce campanii de demonizare a Rusiei. 3. Euromaidanul de la Kiev din 2013 a fost o „revoluție portocalie” organizată de Occident.
 • OBIECTIV: Inducerea ideii că SUA sunt o entitate agresoare, în timp ce Rusia încearcă să obțină doar securizarea frontierelor sale și acționează în scopuri defensive.
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public

Guvernul PAS este responsabil de scumpirea iminentă a tarifelor în transportul public din Chișinău pentru că a admis creșterea prețurilor la carburanți, a declarat consilierul municipal socialist Alexandr Odințov, preluat de mai multe portaluri de știri afiliate socialiștilor. De fapt, carburanții s-au scumpit ca urmare a creșterii globale a prețurilor la hidrocarburi.

Veridica
Veridica
16 May 2022
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare

Putin a anunțat Al Treilea Război Mondial și va folosi arme nucleare deoarece, din cauza Occidentului, forțele sale nu reușesc să câștige războiul. Narațiunea e promovată de fostul condamnat penal Sorin Roșca Stănescu, cunoscut pentru punctele sale de vedere asemănătoare cu cele ale propagandei ruse. Aceasta din urmă promovează de la un timp ideea declanșării unui conflict nuclear, pentru a determina Occidentul să nu mai sprijine Ucraina.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 May 2022
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia

Guvernarea de la Chișinău renunță la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Vestul o înarmează pentru a o transforma într-un scut viu împotriva Rusiei, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator.net, care reia tezele despre prezența militară românească în Republica Moldova și sprijinul militar pe care Chișinăul l-ar oferi Ucrainei.

Veridica
Veridica
09 May 2022
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria

România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei dezinformări apărute în presa română. Dezinformarea a fost publicată în România, într-un text care conține o serie de dezinformări specifice propagandei rusești.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
04 May 2022