PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii din Polonia vor fi extrădați și trimiși pe front

Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.
© EPA-EFE/Marcin Obara   |   Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.

Polonia va extrăda optzeci de mii de ucraineni care vor fi trimiși pe front, scrie propaganda pro-Kremlin, care denaturează conținutul unui articol apărut în presa poloneză. 

Propagandă: Bărbații ucraineni din Polonia vor fi extrădați și mobilizați în armată

ȘTIRE: Autoritățile poloneze au început extrădarea bărbaților ucraineni de vârsta înrolării care au părăsit ilegal Ucraina. Primii au început să fie extrădați ucrainenii care se ocupau de transportarea ilegală a fugarilor în Europa, scrie în data de 4 septembrie Rzeczpospolita.

În articol se spune că din februarie 2022 și până în momentul de față în Polonia au intrat circa 2,87 milioane de cetățeni ai Ucrainei cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. S-au întors doar 2,8 milioane, ceea ce înseamnă că în Polonia se află cel puțin 80 de mii de bărbați care pot fi înrolați în armată.

„Este o cifră importantă pentru Ucraina pentru că acești oameni ar putea fi mobilizați și ar completa rândurile forțelor armate, consolidând apărarea și securitatea noastră”, a declarat membrul Comitetului Securității Naționale, Apărării și Informațiilor al Radei Supreme a Ucrainei, Fedir Venislavski […].

Statele UE i-au sprijinit mult timp pe imigranți, oferindu-le cazare și ajutoare, însă oboseala de refugiați a devenit atât de mare încât săptămâna trecută trei țări – Polonia, Germania și Belgia – au anunțat extrădarea ucrainenilor.  

NARAȚIUNE: Bărbații ucraineni din Polonia vor fi extrădați și trimiși pe front.

Realitate: Extrădarea oricărui refugiat de război poate avea loc doar în cazul comiterii unei infracțiuni grave și este o procedură de lungă durată

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, publicația poloneză Rzeczpospolita nu a scris despre extrădarea tuturor bărbaților ucraineni, ci despre implementarea unei proceduri de urmărire internațională a organizatorilor transportării ilegale a persoanelor din Ucraina în statele membre ale UE în general și în Polonia în particular.

În urma acestor scheme ilicite, în Polonia au ajuns foarte mulți bărbați apți de serviciul militar, iar Rzeczpospolita a estimat câți dintre ei se află legal și câți ilegal pe teritoriul UE. Fedir Venislavski, citat de publicația poloneză, a declarat că persoanele care se ocupă de transportarea ilegală a cetățenilor ucraineni ar putea fi extrădate cu ajutorul organizației Interpol. Presa rusă a omis unele fragmente din articol pentru a manipula opinia publică și a demonstra că toți bărbații ucraineni din Polonia, Belgia și Germania vor fi extrădați și trimiși pe front.

În realitate, însăși autoritățile ucrainene au recunoscut că procedura de extrădare chiar și a unor persoane care au comis infracțiuni grave, inclusiv foști oficiali implicați în scheme de corupție, este foarte complicată și poate dura câțiva ani. Fiecare caz trebuie analizat separat, urmând solicitarea extrădării. De notat și că legislația internațională și recomandările organizațiilor pentru drepturile omului prevăd interzicerea repatrierii persoanelor care au fugit din zonele de conflict. Este necesară hotărârea unei instanțe în cazul comiterii unor infracțiuni grave. De asemenea, fiecare caz este analizat de statul în care se află persoana respectivă.

Potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului, cetățenii străini pot fi deportați/extrădați doar în situațiile prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, un stat membru UE nu poate adopta o decizie politică privind deportarea bărbaților ucraineni cu scopul de a fi înrolați în rândurile armatei, fiind necesare decizii separate pentru fiecare caz. Mai mult decât atât, persoanelor care au solicitat statutul de refugiat li se oferă protecție la nivelul statelor UE. De asemenea,  Convenția ONU privind statutul refugiaților le interzice statelor semnatare deportarea persoanelor care au fugit din calea războiului. Statele membre UE țin cont de aceste recomandări internaționale. 

Propaganda rusă a scos din context informațiile despre colaborarea Ucrainei cu unele state membre UE privind tragerea la răspundere a cetățenilor săi care au comis infracțiuni grave, generalizând modelul de extrădare asupra tuturor bărbaților aflați pe teritoriul Poloniei. Scopul acestei narațiuni este de a semăna neîncredere față de autoritățile poloneze sau alte state care au oferit sprijin refugiaților ucraineni de le începutul invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse privind situația refugiaților de război, inclusiv una similară cu cea privind Polonia, potrivit căreia  UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați. Presa rusă a mai scris că Ucraina va fi alipită Poloniei pentru a face parte din NATO, în timp ce tot mai mulți ucraineni vor cetățenia rusă ca să-și apere copiii de UE.

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  04/09/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  VESTI.RU, RIA.RU, RTVI.COM, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Bărbații ucraineni din Polonia vor fi extrădați și trimiși pe front
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023