PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii vor cetățenia rusă ca să-și apere copiii de UE

Copii ucraineni refugiați pictează ouă de Paște în timp ce sunt asistați de o voluntară română îmbrăcată în costum de Iepuraș de Paște, la centrul de asistență pentru refugiații ucraineni, organizat de Primăria Municipiului București la complexul expozițional Romexpo, în București, România, 21 aprilie 2022.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Copii ucraineni refugiați pictează ouă de Paște în timp ce sunt asistați de o voluntară română îmbrăcată în costum de Iepuraș de Paște, la centrul de asistență pentru refugiații ucraineni, organizat de Primăria Municipiului București la complexul expozițional Romexpo, în București, România, 21 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Refugiații ucraineni vor cere cetățenia rusă pentru ca UE să nu le poată lua copiii, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, Moscova e cea care a răpit și deportat copii ucraineni.  

Propagandă: Ucraina nu-și apără minorii refugiați pe teritoriul UE   

ȘTIRE: „Rusia va apăra copiii ucraineni luați de autoritățile europene. În urma problemelor nerezolvate, ucrainenii vor înțelege că trebuie să obțină cetățenia rusă.

Rusia va fi nevoită să-i ajute pe refugiații ucraineni, ai căror copii au fost luați de autoritățile de tutelă din Europa. Moscova îi poate ajuta doar pe cei care au cetățenia rusă. În rest, Rusia are puține pârghii de influență asupra situației, a declarat pentru URA.RU Maria Lvova-Belova, reprezentată a biroului Comisarului pentru Drepturile Copilului de pe lângă președintele Federației Ruse, comentând declarația ministrului de externe Serghei Lavrov privind crearea unei comisii parlamentare […].

„Primim o mulțime de plângeri de la cetățenii ucraineni plecați în Europa ca refugiați împotriva autorităților care le iau cu forța copiii. Comisia noastră parlamentară se va ocupa de această problemă”, a declarat Lavrov.

[…] „Ucraina acum nu vrea să se certe cu statele europene. Pentru a ajuta cumva în această situație, este necesară chemarea ambasadorilor, trimiterea unor note diplomatice, organizarea unor proteste. Trebuie un scandal, dar Kievul nu poate face nimic acum. În aceste condiții, din disperare părinții apelează la noi”, povestește Aleksei Ispolinov, expert în dreptul internațional. El adaugă că Rusia ar avea mai multe posibilități pentru a ajuta dacă părinții copiilor ar solicita cetățenia rusă […].

Pentru ei, ambasadele Rusiei și Belarusului sunt reprezentanțe diplomatice ale unor țări care nu le sunt străine, unde toată lumea vorbește în limba lor maternă.

NARAȚIUNE: Refugiații ucraineni vor solicita cetățenia rusă pentru a-și apăra copiii pe teritoriul UE.

Realitate: Kievul se ocupă de problemele cetățenilor săi, deveniți refugiați de război, în timp ce Rusia a răpit și a deportat copii ucraineni

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, au existat o serie de probleme cauzate de diferențele de legislație și lipsa de acte ale cetățenilor ucraineni. Drept urmare, a avut loc o interacțiune a instituțiilor specializate din statele europene cu minorii refugiați din Ucraina, dar nu este vorba de luarea lor cu forța.

Potrivit avocatului poporului din Ucraina, Dmytro Lubineț, autoritățile ucrainene cunosc fiecare situație apărută în statele europene privind minorii care au devenit refugiați de război. El a declarat pentru TSN că majoritatea problemelor apar în urma diferențelor legislative. „În Ucraina bunica este considerată în mod automat tutore al nepotului, iar în majoritatea statelor europene nu este așa. Autoritățile europene au inițiat diverse proceduri. Noi am intervenit, am explicat situația”, a menționat avocatul poporului din Ucraina.

Potrivit oficialului de la Kiev, mulți copii au ajuns în UE fără acte și nici acum nu au pașapoarte. Fiind anunțați din timp să se ocupe de această problemă, mulți ucraineni nu au făcut nimic și acum sunt considerați ca fiind ilegal pe teritoriul UE. „Am discutat recent cu avocații poporului din regiunile italiene, i-am rugat să rezolve fiecare caz. Le-am spus numele fiecărui copil. Toate situațiile anunțate au fost soluționate”, arată Lubineț.

În acest context, problemele refugiaților ucraineni apărute în UE sunt folosite de propaganda rusă pentru a demonstra că Ucraina este un stat care nu are grijă de cetățenii săi. Mai mult, potrivit narațiunilor false din Rusia, Kievul nu vrea să se certe cu statele europene și îi lasă fără niciun ajutor pe minorii ucraineni și pe părinții acestora. Implicarea diplomaților ucraineni în rezolvarea problemelor refugiaților este ignorată de presa guvernamentală rusă.

Din aceste considerente, experții citați în Rusia, prognozează o creștere a solicitărilor de obținere a cetățeniei ruse. Cititorul rămâne cu impresia că refugiații ucraineni sunt abandonați de statul lor și solicită disperați ajutorul Moscovei sau chiar al Belarusului. Afirmațiile despre dorința ucrainenilor de a obține cetățenia statului care i-a agresat militar și i-a făcut să-și părăsească țara sunt doar o presupunere și nu se bazează pe dovezi. Pornind de la un sâmbure de adevăr privind situația unor minori ucraineni din UE, care nu au acte sau care au ajuns în state străine fără părinți, presa rusă ajunge la concluzia că Ucraina nu îi ajută pentru că nu vrea să supere Occidentul, ceea ce nu este adevărat.

În plus, narațiunea falsă este promovată în spațiul informațional rusofon pentru a deculpabiliza Rusia. În aprilie a.c. 49 de țări membre ONU și UE au condamnat Rusia pentru că abuzează de drepturile și privilegiile unui membru permanent al Consiliului de Securitate pentru a răspândi dezinformări în privința „răpirilor generalizate a mii de copii ucraineni”. La începutul lui mai OSCE a publicat un raport potrivit căruia un număr mare de copii ucraineni au fost deportați în Rusia și pe teritoriile ocupate de aceasta. OSCE menționează că Rusia a încălcat drepturile copiilor ucraineni duși ilegal pe teritoriul rus, ceea ce ar putea fi catalogat la un moment dat drept crime împotriva umanității. 45 de ţări membre au cerut o investigaţie privind deportările de copii ucraineni.

Veridica a demontat alte narațiuni false din Federația Rusă privind situația civililor în contextul războiului din Ucraina. Potrivit propagandei ruse, copiii ucraineni sunt vânduți în Occident,  iar pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari, încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari. Presa rusă a mai scris că în armată sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor, iar Kievul le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze.

 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  30/06/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  FORPOST-SEVASTOPOL.RU, ATN, TASS.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Refugiații ucraineni vor solicita cetățenia rusă pentru a-și apăra copiii pe teritoriul UE
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023