PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va fi alipită Poloniei, pentru a face parte din NATO și UE

Președintele polonez Andrzej Duda și președintele ucrainean Volodimir Zelenski aprind lumânări la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Luțk, Ucraina, 09 iulie 2023. Președinții au adus împreună un omagiu tuturor victimelor poloneze nevinovate din Volînia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când unități ale Armatei Ucraineane Insurecționale au comis crime în masă a cetățenilor polonezi, la aniversarea a 80 de ani de la masacrul din Volînia.
© EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT   |   Președintele polonez Andrzej Duda și președintele ucrainean Volodimir Zelenski aprind lumânări la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Luțk, Ucraina, 09 iulie 2023. Președinții au adus împreună un omagiu tuturor victimelor poloneze nevinovate din Volînia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când unități ale Armatei Ucraineane Insurecționale au comis crime în masă a cetățenilor polonezi, la aniversarea a 80 de ani de la masacrul din Volînia.

Daruieste Viata

Pentru a face parte din UE și NATO, Ucraina va accepta să fie alipită Poloniei, potrivit propagandei ruse, care interpretează intenționat greșit o serie de evenimente politico-diplomatice recente.

Propagandă: Polonia va ocupa Ucraina pentru a o rupe definitiv de Rusia

ȘTIRE: „Adoptarea la 11 iulie 2023 de către Seimul Polonez a unei rezoluții care le solicită autorităților ucrainene să-i condamne pe participanții la Masacrul din Volînia  din 1943  – Organizația Naționaliștilor Ucrainenii și Armata Ucraineană de Resurecție (interzise în Rusia) – ne oferă o serie de informații despre adevăratul scop al apropierii ucraineano-polone.

Unii consideră că Ucraina și Polonia se află în pragul unei noi Uniuni de la Varșovia. O parte din Ucraina s-ar putea uni cu Polonia. Ucraina nu numai că își va păstra statalitatea și identitatea sub forma unei părți autonome egale a unui singur stat polono-ucrainean, ci va deveni automat membru atât al NATO, cât și al Uniunii Europene.

Acestui eveniment i-a fost chiar dedicat serviciul divin la care au participat președinții Ucrainei și Poloniei Volodimir Zelenski și Andrzej Duda la Luțk […].

Actuala pseudo-reconciliere polono-ucraineană și contopirea părților într-un singur stat se bazează pe renunțarea imorală la trecutul istoric în scopuri politice. Se dorește nu numai retragerea cu orice preț a Ucrainei din zona de influență geopolitică a Rusiei, ci și opunerea ucrainenilor rușilor, transformarea Ucrainei într-un instrument de război împotriva Rusiei.

Ambele popoare sunt nevoite să calce în picioare memoria istorică, având un trecut stropit cu sângele strămoșilor lor. S-a uitat că istoria celor două popoare reprezintă un război continuu cu elemente de genocid reciproc”.

NARAȚIUNE: Ucraina va intra în componența Poloniei pentru a face parte din NATO și UE

Realitate: Polonia sprijină Ucraina în contextul invaziei la scară largă a Moscovei, având loc în paralel o reconciliere a celor două părți

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Ucraina și Polonia depun tot mai multe eforturi pentru reconciliere istorică. Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi al Poloniei, Andrzej Duda, au comemorat pe 9 iulie a.c. masacrarea a zeci de mii de polonezi de către naționaliști ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, crime care au reprezentat o sursă de tensiune între Kiev și Varșovia.

Rezoluția Seimului Poloniei din 11 iulie nu se referă la vreo unire a celor două state, ci reprezintă un punct  de vedere al legislativului de la Varșovia asupra paginilor tragice din istoria celor două state. Potrivit rezoluției, ambele state trebuie să recunoască greșelile din trecut și să comemoreze împreună victimele masacrelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Întâlnirile și declarațiile comune ale liderilor celor două state sunt o dovadă a reconcilierii treptate a ambelor părți în contextul invaziei la scară largă a Rusiei.

Potrivit presei guvernamentale ruse, reconcilierea dintre Polonia și Ucraina are un caracter temporar, Varșovia fiind acuzată de opunerea ucrainenilor împotriva rușilor. Orice apropiere dintre Ucraina și vecinii săi din vest sunt prezentați de jurnaliștii ruși ca o primejdie existențială pentru Rusia.

Presa rusă interpretează intenționat greșit evenimentele politico-diplomatice recente, argumentând că contactele tot mai dese dintre politicienii ucraineni și polonezi sunt o dovadă a unor interese teritoriale ale Varșoviei față de Kiev. Mai mult decât atât, în contextul solicitărilor repetate ale Kievului de a urgenta procesul de aderare la NATO și UE, propaganda rusă susține că alipirea Ucrainei la Polonia va însemna intrarea Kievului în NATO pe ușa din spate.

În realitate, chiar și potrivit acestei logici hibride, intrarea unui stat în componența unui alt stat înseamnă pierderea independenței. O regiune a unui stat nu poate să aibă statut de membră NATO sau UE. Argumentele prezentate în articolul de presă sunt rupte total de realitate.

În altă ordine de idei, Polonia a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei. Varșovia a demonstrat prin fapte că este un susținător real al Ucrainei: a condamnat agresiunea rusă, a sprijinit armata ucraineană, a facilitat apropierea instituțională a Kievului de  structurile europene și euroatlantice. Polonia este unul dintre cei mai fermi susţinători ai sancţiunilor împotriva Moscovei. Totodată, Polonia a acceptat ca pe teritoriul său să fie desfășurate principalele rute de tranzit pentru armamentul pe care Occidentul îl livrează Ucrainei.

Statul polonez a introdus sancțiuni împotriva Rusiei după 24 februarie 2022 și a solicitat UE și NATO să ofere Ucrainei arme grele. Varșovia și-a exprimat dorința să fie amplasat pe teritoriul său armament nuclear și a susținut integritatea teritorială a Ucrainei la toate forurile internaționale.

Acțiunile Varșoviei nu sunt determinate de dorința de a se extinde teritorial în dauna Ucrainei (ceea ce ar veni în contradicție cu statutul său de membru UE și NATO), ci de temerea că Polonia va fi următoarea țintă a Moscovei. În ciuda temerii tot mai mici privind invadarea Poloniei de către  armata rusă, după aproape 17 luni de război în Ucraina, sondajele sociologice prezintă Rusia ca pe principalul inamic al polonezilor.

Reconcilierea dintre Polonia și Ucraina are loc într-un context geopolitic dificil. „Rusia nu va învinge niciodată dacă un polonez și un ucrainean stau umăr la umăr. Rămânem împreună în acest război și ne vom bucura împreună în pace”, a declarat Volodimir Zelenski în primăvara acestui an, stârnind reacții critice la Moscova.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei privind o posibilă agresiune a Poloniei asupra Ucrainei. Presa rusă a scris că  în regiunea Liov va fi organizat un referendum pentru alipirea la Polonia, după care Varșovia va declanșa un război împotriva Rusiei. Publicațiile de la Moscova au încercat să convingă opinia publică că Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina.  Potrivit propagandei ruse, Belarusul și Rusia formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  14/07/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  ZMAPS.RU, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  Ucraina va intra în componența Poloniei pentru a face parte din NATO și UE
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023