PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană

Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.
© EPA-EFE/Marcin Obara   |   Cetățeni ucraineni în timpul Marșului Recunoștinței de la Varșovia, Polonia, 29 mai 2022.

Holzstock Festival

UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armata ucraineană, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, deportarea refugiaților în țara de origine este interzisă de legislația internațională, astfel încât cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului în UE nu pot fi trimiși înapoi.

ȘTIRE: „Autoritățile Uniunii Europene să gândesc să deporteze în masă refugiații ucraineni din teritoriul său pentru a ajuta Kievul la capitolul mobilizării în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat vice-președintele Administrației militar-civile din regiunea Herson, Kiril Stremousov. El a declarat pentru Ukraina.ru că acest pas al UE are loc pe fondul refuzului locuitorilor Ucrainei de a lupta de partea regimului de la Kiev  sau de a ajuta cumva armata țării.

Acum UE examinează posibilitatea deportării în Ucraina a tuturor bărbaților ucraineni pentru a susține „moghilizația” (înmormântarea – n.red.), a spus Stremousov, adăugând că nu a făcut nicio greșeală în declarația sa, întrucât înrolarea în armată în Ucraina nu este o mobilizare, ci un bilet într-o singură direcție.

Ucrainenii nu mai înțeleg ce rost mai are să completeze rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei și să-și dea viața nu pentru un stat, ci pentru un anumit regim. A fost nevoie de ajutorul UE, explică vice-președintele.”

NARAȚIUNE: UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, cetățenii ucraineni nu pot fi deportați în Ucraina pentru că ei se află în mod legal pe teritoriul statelor UE. Legislația internațională și recomandările organizațiilor pentru drepturile omului prevăd interzicerea deportării persoanelor care au fugit din zonele de conflict. În același timp, deportarea unui cetățean străin poate avea loc în cazul comiterii unor infracțiuni pe teritoriul statului gazdă, fiind necesară hotărârea judecătoriei.

Potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului, cetățenii străini pot fi deportați doar în situațiile prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, UE nu poate adopta din senin o decizie politică și discriminatorie privind deportarea bărbaților ucraineni cu scopul de a fi înrolați în rândurile armatei. Mai mult decât atât, persoanelor care au solicitat statutul de refugiat li se oferă protecție la nivelul statelor UE. De asemenea,  Convenția ONU privind statutul refugiaților le interzice statelor semnatare deportarea persoanelor care au fugit din calea războiului.

De notat că presa rusă nu citează surse europene, apropiate de decidenții politici din UE, ci un reprezentat al organului de ocupație al Rusiei pe teritoriul Ucrainei, numit Administrația militar-civilă din regiunea Herson. Kiril Stremousov este dat în căutare pe teritoriul Ucrainei, fiind acuzat de trădare și colaborare cu armata statului agresor. Partidul  regional din care făcea parte Stremousov a fost interzis pe teritoriul Ucrainei.

Nici presa rusă și nici colaboratorul Kiril Stremousov nu oferă vreo dovadă a intențiilor UE de a deporta ucrainenii. Nu există nici o declarație la nivelul UE în acest sens și nici vreo solicitare la nivelul ministerelor ucrainene de resort.

Narațiunea de propagandă urmărește subminarea imaginii UE și a guvernării ucrainene (care trimit oamenii la moarte) dar și demoralizarea forțelor ucrainene prin formule gen „un bilet într-o singură direcție”.

 • Publicație / Media:
  TSARGRAD.TV
 • Data publicării:
  24/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  UKRAINA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Narațiune cheie:
  UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România

Sistemul HAARP, cu care SUA poate controla vremea şi provoca cutremure, a fost instalat în România, potrivit politicianei pro-ruse Diana Şoşoacă.

Cezar Manu
Cezar Manu
08 Jul 2024
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme

Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, iar ajutorul occidental se limitează la arme, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. Cifrele demonstrează contrariul.

Veridica
Veridica
05 Jul 2024