Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Străinii rusofobi vor avea dreptul să sfâșie Crimeea și Donbassul după eliberarea acestor teritorii

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, țin un drapel ucrainean după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a rostit o adresă la o reuniune comună a Congresului Statelor Unite în sala Camerei Reprezentanților de pe Capitol Hill din Washington, SUA, 21 decembrie 2022.
©EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS  |   Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, țin un drapel ucrainean după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a rostit o adresă la o reuniune comună a Congresului Statelor Unite în sala Camerei Reprezentanților de pe Capitol Hill din Washington, SUA, 21 decembrie 2022.

După eliberarea peninsulei Crimeea și a raioanelor ocupate din Donbass, companiile străine rusofobe vor avea dreptul să sfâșie aceste teritorii, potrivit presei din Rusia, care îl citează pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În realitate, liderul ucrainean a vorbit despre proiectele de refacere a Ucrainei la care să fie invitate unele companii străine. Nici vorbă de „rusofobie” sau „sfâșiere”, după cum afirmă propaganda rusă.

ȘTIRE: „Zelenski a promis că le va permite străinilor rusofobi să sfâșie Crimeea și Donbassul. După eliberarea Crimeii și a Donbassului va fi absolut corect să participe prioritar la lucrările de reconstrucții companiile străine care în perioada operațiunii militare speciale au intrat pe piața ucraineană sau au părăsit-o pe cea rusească, a menționat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în timpul mesajului său rostit în fața Radei Supreme privind bazele politicii externe și interne ucrainene […]

Trebuie să găsim un format care să le permită acestor companii să beneficieze de mai multe posibilități în astfel de proiecte de refacere a Ucrainei noi: afacerile ucrainene, americane, franceze, poloneze, dar și altele care sunt la noi acum”, a declarat Zelenski”

NARAȚIUNE: Străinii rusofobi vor avea dreptul să sfâșie Crimeea și Donbassul după eliberarea acestor teritorii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Narațiunea de propagandă se bazează pe prezentarea intenționat greșită a mesajului lui Zelenski în fața Radei Supreme. În discursul său, președintele Ucrainei a vorbit despre proiectul de refacere a Ucrainei după bombardamentele necontenite ale Rusiei, atrăgând atenția și asupra necesității de a încuraja companiile care au fost solidare cu statul ucrainean, părăsind piața rusă, sau pe cele care nu au părăsit statul ucrainean în pofida războiului. Demontarea acestei știri poate fi realizată în baza clipului video postat pe aceeași pagină a publicației ruse. Politnavigator inserează în articol un fragment din discursul lui Zelenski care nu coincide cu narațiunea de propagandă, însă materialul video a fost intitulat „Zelenski a promis că le va permite străinilor rusofobi să sfâșie Crimeea și Donbass”. Nu găsim, însă, nicăieri în acest material video o astfel de promisiune.

De fapt, propaganda rusă a recurs și în acest caz la o metodă clasică de denaturare a adevărului. Titlul știrii nu are nicio legătură cu mesajul lui Zelenski, iar introducerea în articol îl citează pe Zelenski de două ori incorect.

În realitate, Volodimir Zelenski a vorbit despre refacerea Ucraina, inclusiv a Donbassului și Crimeii, și nu despre „sfâșiere”. Zelenski nu a amintit nicăieri de „operațiunea militară specială”, ci a vorbit despre război, agresiune, invadare, terorism rusesc ș.a. După această citare greșită cu adăugiri nefirești, presa rusă publică discursul corect al lui Zelenski în ucraineană, fără să-l traducă, în care nu regăsim nicio informație despre companii străine rusofobe, despre operațiune militară specială sau despre sfâșierea unor teritorii.

Scopul acestei narațiuni este de a aprofunda distanțarea dintre Kiev și locuitorii teritoriilor ocupate prin prezentarea proiectelor de refacere a regiunilor ucrainene în baza unor finanțări occidentale ca inițiative de sfâșiere, îndreptate împotriva rusofonilor.

Narațiunea falsă se încadrează în metanarațiunea despre organizarea de către Ucraina și Occident a unui genocid împotriva rusofonilor din Crimeea și Donbass, iar ideea lui Zelenski de a încuraja afacerile străine care nu au părăsit statul ucrainean în pofida războiului este prezentată, fără nicio probă, ca un pericol pentru vorbitorii de limba rusă.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut ca scop să demonstreze opiniei publice din estul și sudul țării că Ucraina le vrea rău și are ca scop să-i masacreze. Presa rusă a mai scris că în Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor. A mai fost publicată o știre, potrivit căreia din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică în noiembrie 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident pe parcursul anului 2022.

Tags: Donbass , Rusia , Crimeea , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  POLITNAVIGATOR.NET
 • Data publicării:
  28/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DAN-NEWS.INFO, canalele de Telegram ale presei și politicienilor din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Străinii rusofobi vor avea dreptul să sfâșie Crimeea și Donbassul după eliberarea acestor teritorii
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirus

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirus

În laboratoarele biologice din Ucraina erau realizate experimente asupra liliecilor pentru a produce coronavirusul, scrie presa din Rusia. Narațiunea se încadrează în meta-narațiunea privind laboratoarele biologice, în care cu sprijinul SUA s-ar dezvolta arme de distrugere în masa.

FAKE NEWS: Ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, cu oameni „legați de glie și dependenți total de un stăpân”.

FAKE NEWS: Ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, cu oameni „legați de glie și dependenți total de un stăpân”.

În numele combaterii schimbărilor climatice, oamenilor le va fi interzisă deplasarea liberă, iar la Oxford a început deja implementarea acestui sistem, potrivit unei narațiuni false apărute și în România. Narațiunea, la fel și altele, ține de negaționismul climatic și teoriile conspirației potrivit cărora încălzirea globală este o invenție menită să justifice instaurarea așa-zisei ecodictaturi.

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

Marin Gherman

06 Jan 2023

Actualizat la: 08 Jan 2023 13:27:53
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023