PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Rude, colegi și prieteni participă la ceremonia de înmormântare a unor militari ucraineni, în orașul Liov, din vestul Ucrainei, 31 martie 2022.
© EPA-EFE/MYKOLA TYS   |   Rude, colegi și prieteni participă la ceremonia de înmormântare a unor militari ucraineni, în orașul Liov, din vestul Ucrainei, 31 martie 2022.

Daruieste Viata

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

ȘTIRE: „Potrivit unui ordin al președintelui Volodimir Zelenski, în regiunile rusofone din estul Ucrainei are loc o mobilizare totală, a povestit la RIA Novosti reprezentantul serviciilor speciale rusești din regiunea Herson, citând surse din armata ucraineană. […] Mobilizarea are loc doar în regiunile rusofone ale Ucrainei – Mikolaev, Dnipropetrovsk, Cerkasî.

[…]

Așadar, Kievul încearcă să rezolve problema uciderii populației rusofone potențiale periculoase pentru sine din sud-estul Ucrainei, a explicat agenției de presă sursa.

[…]

Regimul lui Zelenski, la recomandarea coordonatorilor anglosaxoni eliberează aceste teritorii pentru a fi aduși acolo persoane din vestul Ucrainei”.

NARAȚIUNI: 1. Kievul a declanșat un genocid al bărbaților rusofoni. 2. În armată nu sunt înrolați ucrainenii din vestul țării.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Această narațiune de propagandă mai apare în presa centrală rusă sub titlul „Galițienii nu sunt luați în armată”, fiind realizate diverse clipuri video pe YouTube despre genocidul rusofonilor. Presa rusă susține că în vestul Ucrainei nu are loc nicio mobilizare, iar Kievul înrolează în armată mai mulți rusofoni pentru a scăpa de ei. În teritoriile depopulate din est ar urma să fie aduși mai târziu galițieni naționaliști din vest, potrivit unui plan al „coordonatorilor anglosaxoni ai regimului lui Zelenski”.

În realitate, o perioadă mare de timp armata ucraineană s-a bazat pe voluntari și militari originari din vestul Ucrainei. În 2014-2022 în luptele din Donbass au murit foarte mulți ucraineni din vest, care s-au înscris benevol în armată. Mai mult decât atât, subiectul numărului de persoane înrolate în armată în vest și est a fost o temă importantă de discuții în societatea ucraineană și în mass-media în ultimii ani. Populația din vest nu înțelegea de ce bărbații ucrainofoni se înscriu voluntar în armată, iar cei din est evitau de cele mai multe ori înrolarea. Exista în permanență o disproporție la acest capitol: numărul doritorilor să lupte în armată în vestul naționalist era mai mare decât în est în timp ce numărul populației din regiunile rusofone era de 3-4 ori mai mare!

Din acest motiv, după lansarea de către Rusia a invaziei la scară largă împotriva Ucrainei, Kievul a luat decizia să-i oblige pe bărbații care au statut de persoane strămutate intern să se înregistreze obligatoriu după câteva zile de ședere la comisariatul militar.  Această înregistrare nu înseamnă o mobilizare obligatorie, însă permite Kievului să evalueze propriile resurse umane în cadrul acestui război. Decizia a calmat spiritele în Ucraina, reducând la minimum acest clivaj intern.

Presa rusă, însă, a construit din aceste decizii ale Kievului diverse narațiuni de propagandă, potrivit cărora bărbații cu statutul de persoane strămutate intern sunt persecutați, trimiși pe front, iar femeile rămân fără nicio protecție. Mai mult, aceste persoane ar fi tratate cu ostilitate când ajung în alte zone și chiar ar fi amendate pentru așa-zise încălcări ale legii, inventate de autorități. Astfel de narațiuni de propagandă au fost demontate de Veridica.

O privire de ansamblu asupra principalelor agenții de știri locale din vestul Ucrainei arată anunțuri zilnice la toate comunitățile privind funeraliile militarilor uciși în război, ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de persoane din vest continuă să lupte în cadrul forțelor armate.

Este adevărat că a crescut și procentul rusofonilor din armată, însă acest lucru s-a întâmplat pentru că, spre deosebire de războiul din Donbass din 2014-2022, rusofonii s-au mobilizat într-un număr mult mai mare în fața agresiunii la scară largă a Federației Ruse. Potrivit unui studiu, cel puțin jumătate dintre militarii ucraineni vorbesc între ei în limba rusă.  În același timp, potrivit unui sondaj, o treime din rusofoni au trecut la limba ucraineană după ce Rusia a invadat Ucraina. Aceste diferențe lingvistice au devenit mai mult simbolice și nu atât de importante politic după invadarea Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiune false ale presei ruse privind procesul de mobilizare din Ucraina. Potrivit propagandei ruse,  șomerii din Ucraina vor fi înrolați în armată și trimiși pe front, iar armata ucraineană le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze. În mai presa rusă a scris că Ucraina mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale. Au urmat alte narațiuni de propagandă, potrivit cărora UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană, în timp ce voluntarii se înscriu în batalioane pro-ruse  care vor apăra regiunile din sud-estul țării de armata ucraineană

 • Publicație / Media:
  RIA Novosti
 • Data publicării:
  02/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice, regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  VZGLEAD.RU, IZVESTIA, UKRAINA.RU, canalele de Telegram și de Youtube
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023