Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Rude, colegi și prieteni participă la ceremonia de înmormântare a unor militari ucraineni, în orașul Liov, din vestul Ucrainei, 31 martie 2022.
©EPA-EFE/MYKOLA TYS  |   Rude, colegi și prieteni participă la ceremonia de înmormântare a unor militari ucraineni, în orașul Liov, din vestul Ucrainei, 31 martie 2022.

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

ȘTIRE: „Potrivit unui ordin al președintelui Volodimir Zelenski, în regiunile rusofone din estul Ucrainei are loc o mobilizare totală, a povestit la RIA Novosti reprezentantul serviciilor speciale rusești din regiunea Herson, citând surse din armata ucraineană. […] Mobilizarea are loc doar în regiunile rusofone ale Ucrainei – Mikolaev, Dnipropetrovsk, Cerkasî.

[…]

Așadar, Kievul încearcă să rezolve problema uciderii populației rusofone potențiale periculoase pentru sine din sud-estul Ucrainei, a explicat agenției de presă sursa.

[…]

Regimul lui Zelenski, la recomandarea coordonatorilor anglosaxoni eliberează aceste teritorii pentru a fi aduși acolo persoane din vestul Ucrainei”.

NARAȚIUNI: 1. Kievul a declanșat un genocid al bărbaților rusofoni. 2. În armată nu sunt înrolați ucrainenii din vestul țării.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Această narațiune de propagandă mai apare în presa centrală rusă sub titlul „Galițienii nu sunt luați în armată”, fiind realizate diverse clipuri video pe YouTube despre genocidul rusofonilor. Presa rusă susține că în vestul Ucrainei nu are loc nicio mobilizare, iar Kievul înrolează în armată mai mulți rusofoni pentru a scăpa de ei. În teritoriile depopulate din est ar urma să fie aduși mai târziu galițieni naționaliști din vest, potrivit unui plan al „coordonatorilor anglosaxoni ai regimului lui Zelenski”.

În realitate, o perioadă mare de timp armata ucraineană s-a bazat pe voluntari și militari originari din vestul Ucrainei. În 2014-2022 în luptele din Donbass au murit foarte mulți ucraineni din vest, care s-au înscris benevol în armată. Mai mult decât atât, subiectul numărului de persoane înrolate în armată în vest și est a fost o temă importantă de discuții în societatea ucraineană și în mass-media în ultimii ani. Populația din vest nu înțelegea de ce bărbații ucrainofoni se înscriu voluntar în armată, iar cei din est evitau de cele mai multe ori înrolarea. Exista în permanență o disproporție la acest capitol: numărul doritorilor să lupte în armată în vestul naționalist era mai mare decât în est în timp ce numărul populației din regiunile rusofone era de 3-4 ori mai mare!

Din acest motiv, după lansarea de către Rusia a invaziei la scară largă împotriva Ucrainei, Kievul a luat decizia să-i oblige pe bărbații care au statut de persoane strămutate intern să se înregistreze obligatoriu după câteva zile de ședere la comisariatul militar.  Această înregistrare nu înseamnă o mobilizare obligatorie, însă permite Kievului să evalueze propriile resurse umane în cadrul acestui război. Decizia a calmat spiritele în Ucraina, reducând la minimum acest clivaj intern.

Presa rusă, însă, a construit din aceste decizii ale Kievului diverse narațiuni de propagandă, potrivit cărora bărbații cu statutul de persoane strămutate intern sunt persecutați, trimiși pe front, iar femeile rămân fără nicio protecție. Mai mult, aceste persoane ar fi tratate cu ostilitate când ajung în alte zone și chiar ar fi amendate pentru așa-zise încălcări ale legii, inventate de autorități. Astfel de narațiuni de propagandă au fost demontate de Veridica.

O privire de ansamblu asupra principalelor agenții de știri locale din vestul Ucrainei arată anunțuri zilnice la toate comunitățile privind funeraliile militarilor uciși în război, ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de persoane din vest continuă să lupte în cadrul forțelor armate.

Este adevărat că a crescut și procentul rusofonilor din armată, însă acest lucru s-a întâmplat pentru că, spre deosebire de războiul din Donbass din 2014-2022, rusofonii s-au mobilizat într-un număr mult mai mare în fața agresiunii la scară largă a Federației Ruse. Potrivit unui studiu, cel puțin jumătate dintre militarii ucraineni vorbesc între ei în limba rusă.  În același timp, potrivit unui sondaj, o treime din rusofoni au trecut la limba ucraineană după ce Rusia a invadat Ucraina. Aceste diferențe lingvistice au devenit mai mult simbolice și nu atât de importante politic după invadarea Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiune false ale presei ruse privind procesul de mobilizare din Ucraina. Potrivit propagandei ruse,  șomerii din Ucraina vor fi înrolați în armată și trimiși pe front, iar armata ucraineană le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze. În mai presa rusă a scris că Ucraina mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale. Au urmat alte narațiuni de propagandă, potrivit cărora UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană, în timp ce voluntarii se înscriu în batalioane pro-ruse  care vor apăra regiunile din sud-estul țării de armata ucraineană

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA Novosti
 • Data publicării:
  02/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice, regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  VZGLEAD.RU, IZVESTIA, UKRAINA.RU, canalele de Telegram și de Youtube
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA au declarat război Rusiei, permițând armatei ucrainene să bombardeze Crimeea

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA au declarat război Rusiei, permițând armatei ucrainene să bombardeze Crimeea

Desfășurarea de către Ucraina a unei operațiuni militare pe teritoriul Crimeii este egală cu o declarație de război a SUA împotriva Rusiei, iar Moscova poate răspunde bombardând Washingtonul, scrie presa guvernamentală rusă, citând un oficial de la Moscova. În realitate, Ucraina are dreptul să își recupereze acest teritoriu iar comunitatea internațională nu a recunoscut vreodată anexarea ilegală a Crimeii sau apartenența sa la Rusia.

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

FAKE NEWS: NATO împinge Moldova spre un război cu Rusia

FAKE NEWS: NATO împinge Moldova spre un război cu Rusia

Republica Moldova este inundată cu armament de NATO, cu care are un parteneriat tot mai strâns. Scopul Alianței este să împingă Moldova spre un război cu Rusia. Narațiunile false sunt promovate în ciuda faptului că nu se pune problema unei aderări a Moldovei la NATO.

Marin Gherman

01 Dec 2022

Actualizat la: 04 Dec 2022 07:43:16
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023