PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu vizitează uzina Kalașnikov din Ijevsk, Rusia, 20 septembrie 2016.
© EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / KREMLIN / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu vizitează uzina Kalașnikov din Ijevsk, Rusia, 20 septembrie 2016.

Susține jurnalismul independent

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.  

Propagandă: Toate eforturile Occidentului de a distruge Rusia sunt în zadar pentru că Moscova are o industrie militară superioară NATO

ȘTIRE: Sistemul rusesc de stat îi permite Moscovei să-și dezvolte industria militară, ceea ce înseamnă că SUA vor fi învinse în această cursă a înarmării. Fostul ofițer de informații american Scott Ritter a recunoscut faptul că Washingtonul nu poate întrece Rusia la capitolul înarmării […].

Ritter a adăugat că Rusia va ieși învingătoare pentru că are o industrie militară superioară NATO. El consideră ca fiind ineficient regimul de sancțiuni introduse de Occident cu scopul de a slăbi economia rusă.

„Știți cine va falimenta? SUA și NATO, pentru că Rusia a mers înainte, iar noi nu avem șansa să o întrecem vreodată”, a subliniat ofițerul de informații.

Anterior el a declarat că sistemul politic din Rusia se bazează pe încrederea cetățenilor, o dovadă fiind realegerea lui Vladimir Putin în funcția de președinte. 

NARAȚIUNE: Rusia nu poate fi învinsă de Occident pentru că deține supremația tehnologică și militară

Realitate: Rusia este, tehnologic și economic mult în urma Occidentului și este dependentă de tehnologia de import

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Comparația dintre industria militară rusă și cea occidentală este făcută cu scopul de a manipula opinia publică prin omiterea unor nuanțe importante. Potrivit Institutului pentru Studiului Războiului, economia Rusiei a fost adaptată pentru un război de lungă durată. Liderii ruși au recunoscut de nenumărate ori că o mare parte din economia rusească funcționează pentru necesitățile frontului. Se produce armament mult mai mult decât în diverse state din Occident, iar acest armament este folosit preponderent pe teritoriul Ucrainei.

Președintele rus a declarat în toamna anului trecut că în urma unor eforturi economice colosale, a fost dublată producția de blindate. Putin a menționat în timpul mesajului său anual către Adunarea Federală că industria militară rusă este unul dintre cei mai mari angajatori, menționând investițiile enorme ale guvernului în acest sector.  Așadar, economia rusă funcționează pentru front și a fost adaptată pentru o situație de război, în timp ce principalele economii din Occident se află într-o stare de normalitate. Din acest punct de vedere, nu există o cursă a înarmării între Rusia și NATO sau SUA, ci un război pe teritoriul Ucrainei la care Moscova își alocă resurse economice enorme, în timp ce Occidentul sprijină Kievul cu armament și muniție, dar până acum a apelat preponderent la stocuri sau capacități de producție deja existente.

De fapt, economia de război a Rusiei și mobilizarea parțială au creat o serie de probleme interne, despre care presa rusă nu amintește. Potrivit unui raport al Băncii Centrale a Federației Ruse, mobilizarea și investițiile mari în industria apărării are efecte negative asupra mediului de afaceri și economiei naționale. „A apărut o criză de personal la o serie de întreprinderi”, potrivit Băncii Centrale, care constată o creștere a inflației. De teama mobilizării în armată, sute de mii de persoane și-au părăsit locurile de muncă și au fugit din Rusia, problema afectând o serie de domenii cheie – inclusiv, de pildă, IT. În același timp, aceste probleme nu există în Occident, pentru că statele NATO nu au trecut la o economie de război.

Presa rusă îl citează pe fostul ofițer de informații american Scott Ritter, prezentându-l ca o voce analitică importantă din SUA, un lider de opinie cu acces la diverse informații mai puțin cunoscute de presă. Ritter este, de fapt, un personaj marginal și evitat din cauza unor condamnări penale pentru infracțiuni sexuale cu minori. De notat că William Scott Ritter este un colaborator mai vechi al presei guvernamentale ruse și un critic acerb al politicii externe americane. El a fost plătit de Russia Today pentru articolele sau declarațiile pro-ruse și anti-americane publicate în diverse organe de presă ale trustului de la Moscova. Există și o pagină care conține articolele și declarațiile anti-occidentale ale lui Ritter în limba rusă. Pagina lui Ritter poate fi sprijinită financiar prin intermediul a  două conturi bancare pe care pot fi transferate ruble rusești. În decembrie 2023 el a declarat că Ucraina va fi înfrântă de Rusia pe câmpul de luptă și va accepta demilitarizarea și denazificarea, opinia lui fiind prezentată în presa guvernamentală rusă ca fiind una dominantă în mediul experților americani. În februarie a.c. Ritter, citat de presa de la Moscova, a declarat că SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina.

Rusia nu deține sub nicio formă supremația tehnologică. Armata rusă este depășită net în ceea ce privește stocurile și performanța armelor care implică tehnologii avansate de ghidaj asupra țintei, a avioanelor de luptă de generația a 5-a, forțelor navale (Rusia nu are, de pildă, nici măcar un portavion nuclear, iar unicul său portavion, diesel, este mai mult în reparații și când a fost trimis în misiune s-a defectat și a trebuit tractat), a vehiculelor blindate de diferite categorii, sistemelor de artilerie etc.

Sancțiunile care vizează limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară sunt dintre cele mai dureroase pentru Moscova. Fiind dependentă de componente tehnologice pe care nu are capacitatea de a le produce, Rusia caută disperată diverse căi de ocolire a sancțiunilor sau încearcă să obțină sprijinul unor state ca Iran, China sau Coreea de Nord. Potrivit unei investigații a presei de la Kiev, Germania a redus în 2022, de câteva ori, exportul de tehnologii în Rusia, însă a crescut exporturile în Armenia – de la 0,5 milioane de dolari la 4-6 milioane. Tehnologiile occidentale ajunse pe teritoriul Armeniei au fost apoi exportate în Federația Rusă. A apărut o creștere de 100 de ori a exportului de tehnologii din Armenia în Rusia în anul 2022, potrivit datelor oficiale.

Rusia a importat în 2023 microcipuri fabricate în străinătate de 1,7 miliarde de dolari, în ciuda sancțiunilor internaționale menite să împiedice Moscova să obțină tehnologie avansată folosită în războiul său din Ucraina. În acest sens, SUA și UE elaborează un mecanism de monitorizare și blocare a metodelor de ocolire a sancțiunilor de către Rusia. Pentru a lua sub controla situația, Comisia Europeană și-a mobilizat serviciile comerciale și vamale pentru a identifica redirecționarea fluxurilor comerciale provenind din anumite țări terțe și care pot servi drept căi de acces către Rusia. Toate eforturile Rusiei de a ocoli sancțiunile occidentale sunt o dovadă a inferiorității tehnologice a Moscovei față de Occident.

Potrivit unei prognoze FMI, pe termen lung, lucrurile arată rău pentru Rusia în contextul consolidării economiei planificate. Barca economiei rusești se poate scufunda însă oricând, din moment ce indicatorii macroeconomici nu arată satisfăcător. În decembrie 2023, Banca Centrală de la Moscova a crescut dobânda-cheie până la 16%, pentru a ține sub control inflația, care și-a reluat creșterea pe finalul anului 2023.

Informațiile apărute în presa rusă despre superioritatea militară și tehnologică rusă asupra Occidentului nu se bazează pe date reale, ci au ca scop să justifice războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să încurajeze mobilizarea bărbaților în armată.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei pro-Kremlin,  Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina, iar UE vrea denazificarea statului ucrainean. Presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre așteptarea ucrainenilor să fie salvați de Rusia.

 • Publicație / Media:
  LENTA.RU
 • Data publicării:
  21/03/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, MK.RU, ABSATZ.MEDIA, IZVESTIA, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia nu poate fi învinsă de Occident pentru că deține supremația tehnologică și militară

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024