PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirus

Consecința unui bombardament asupra orașului Byshiv de lângă Kiev, Ucraina, 04 martie 2022.
© EPA-EFE/STR   |   Consecința unui bombardament asupra orașului Byshiv de lângă Kiev, Ucraina, 04 martie 2022.

Holzstock Festival

ȘTIRE: „În laboratoarele biologice, create și finanțate de SUA în Ucraina erau realizate experimente în baza coronavirusului liliecilor, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, general-maiorul Igor Konașenkov, potrivit RIA Novosti. El a subliniat că scopul acestor și altor cercetări a fost crearea unui mecanism de răspândire a bolilor contagioase […]

Documentele arată că în Ucraina a fost cercetat procesul de răspândire a patogenilor prin intermediul păsărilor migratoare din Ucraina în Rusia sau în alte state. În 2022 era planificată studierea transferului pestei porcine și a antraxului [pe teritoriul Rusiei]

Konașenko a precizat că în cel mai scurt timp Ministerul Apărării va fi publica o serie de documente, obținute de la colaboratorii ucraineni ai laboratoarelor biologice, prezentând rezultatele expertizei.”

NARAȚIUNE: În laboratoarele biologice secrete ale SUA în Ucraina era produs coronavirus.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După ce Ministerul Apărării al Rusiei a afirmat că în Ucraina ar fi existat laboratoare secrete, finanțate de SUA, unde erau dezvoltate arme biologice, oficialii ruși au încercat să îmbrace această narațiune cu elemente noi și au făcut această trimitere la SARS-CoV-2, un coronavirus despre care se presupune că ar putea proveni de la lilieci.

Veridica.ro a demontat recent narațiunea de bază, care constituite unul dintre nucleele propagandei de război, potrivit căreia Rusia bombardează orașele din Ucraina pentru a distruge laboratoarele de arme biologice și a salva omenirea. În realitate, în Ucraina nu au existat laboratoare în care era produs sau dezvoltat armament biologice. În 2007 Ucraina s-a alăturat la Convenția privind neproliferarea armelor biologice. Moscova nu a prezentat nicio probă concretă privind existența unor astfel de laboratoare, însă a justificat atacul asupra orașelor ucrainene și a Insulei Șerpilor prin necesitatea de a le distruge.

Istoricul acestei narațiuni false este mai vechi și încă din 2020 ambasada SUA la Kiev a reacționat la ea afirmând că nu există nici un laborator secret american pe teritoriul Ucrainei.

Mesajul de propagandă este o încercare de a trezi un val de ură a rușilor față de Ucraina și Occident, care, chipurile, le-au adus în țară COVID-19, fiind un casus belli găsit post-factum de Kremlin. În ceea ce privește coronavirusul, Moscova reanimează teoriile conspirației potrivit cărora virusul ar fi fost creat de americani pentru a distruge omenirea și doar Rusia din nou este nevoită să o salveze.  

Veridica a arătat în analizele publicate în ultimul an cum Moscova a promovat o serie de narațiuni false, fake news și dezinformări privitoare la pandemie, inclusiv o teorie a conspirației potrivit căreia  COVID-19 este o armă creată de Pentagon în laboratoare din fostele state sovietice.

 • Publicație / Media:
  NEWS.RU
 • Public țintă:
  SPUTNIK BELARUS, RIA NOVOSTI
 • Amplificare:
  SPUTNIK BELARUS, RIA NOVOSTI
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În laboratoarele secrete ale americanilor din Ucraina era produs coronavirus

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024