PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice

O fotografie pusă la dispoziție de Maxar Technologies a centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar, Ucraina, 19 august 2022.
© EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT   |   O fotografie pusă la dispoziție de Maxar Technologies a centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar, Ucraina, 19 august 2022.

Holzstock Festival

Statele Unite își doresc un dezastru nuclear la Zaporojie pentru a distruge urmele activității unor laboratoare de arme biologice, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, nici un stat occidental nu e interesat de un incident nuclear, mai ales că acesta ar putea avea impact global, iar laboratoarele de arme biologice din Ucraina sunt o invenție a propagandei ruse.

ȘTIRE: „Guvernul ucrainean este o marionetă. Toate deciziile sunt coordonate într-un mod sau altul de serviciile secrete occidentale. De aceea, nu trebuie să excludem că scopul bombardării Centralei nucleare din Zaporojie este de a cauza un dezastru nuclear. SUA, care se află pe celălalt mal al oceanului nu va avea de suferit în urma acestei catastrofe, iar explozia este posibil să ascundă multe taine murdare. Este vorba, de exemplu, de laboratoarele periculoase  care se ocupau de crearea armelor biologice în Ucraina.

Posibil că ei își doresc în acest mod să ascundă sub umbrela poluării urmele activității laboratoarelor de arme biologice sau pur și simplu vor să distrugă o parte a lumii ruse”.

NARAȚIUNE: SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: O explozie la cea mai mare centrală nucleară din Europa poate avea un impact global, pe principiul efectului de domino, dat fiind că norul radioactiv afectează un teritoriu întins. În funcție de condițiile atmosferice și amploarea exploziei e posibil să fie afectate toate statele, inclusiv SUA, chiar dacă, potrivit presei ruse, „se află pe celălalt mal al oceanului”. De altfel, există precedente: dezastrul nuclear de la Cernobîl – o centrală mai mică decât Zaporojie – a creat un nor radioactiv care a afectat întreaga emisferă nordică și un total de trei miliarde de persoane. Accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima a avut un impact global ceva mai mic, dar a dus la o regândire în întreaga lume a rolului centralelor nucleare și a avut efecte pe termen lung pe piețele de energie.

SUA i-a cerut Rusiei în repetate rânduri să înceteze acțiunile destabilizatoare din perimetrul centralei, care pun viitorul omenirii în pericol. Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat acțiunile armatei ruse  drept „apogeul iresponsabilității”.

Poziția SUA și a altor state din Occident, interesate de asigurarea securității nucleare pe glob, a fost prezentată în 2016 la ONU, când a fost adoptă o rezoluție, potrivit căreia comunitatea internațională se angajează să nu mai repete vreodată dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a avut loc pe teritoriul Ucrainei la 26 aprilie 1986. Orice dezastru nuclear va aduce daune întregii lumi, și nu doar unui stat aparte, potrivit rezoluției.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri ca forțele rusești să părăsească perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, pe care au luat-o sub controlul lor în martie, la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie. ONU a lansat, de asemenea, un apel la demilitarizarea zonei centralei.

Pe de altă parte, Rusia acuză Ucraina că bombardează centrala, iar presa guvernamentală rusă scrie că o face la comanda Occidentului. „Nimănui nu-i trece prin cap că Ucraina şi-ar putea lovi propria centrală nucleară, creând un risc enorm de catastrofă nucleară pe propriul ei teritoriu”, a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc în privinţa situaţiei de la centrala nucleară de la Zaporojie

În același timp, presa rusă revine la subiectul laboratoarelor de arme biologice de pe teritoriul Ucrainei. De data aceasta cele două narațiuni false, care erau distribuite separat una de cealaltă în ultimele 6 luni, au fost contopite într-o singură metanarațiune.

În realitate, în Ucraina nu au existat laboratoare de producere a armamentului biologic, finanțate de SUA. În 2007 Ucraina s-a alăturat Convenției privind neproliferarea armelor biologice. În pofida acestui fapt, în ultimii ani presa rusă a tot atras atenția opiniei publice din statele post-sovietice asupra unor proiecte americano-ucrainene în domeniul cercetării biologice. Acordul dintre Ucraina și SUA în acest domeniu este prezentat de presa din Rusia ca fiind un element al producerii de armament biologic. În realitate, asemenea acorduri de colaborare există și în cazul altor state post-sovietice, iar până în 2012 SUA a cooperat și cu Rusia în acest domeniu. Istoricul acestei narațiuni false este mai vechi și încă din 2020 ambasada SUA la Kiev a reacționat la ea afirmând că nu există nici un laborator secret american pe teritoriul Ucrainei.

Moscova nu a prezentat până acum nicio probă concretă că ar fi existat vreun laborator de producere a armelor biologice în Ucraina. Subiectul laboratoarelor biologice a fost utilizat de presa rusă ca o justificare a invadării Ucrainei. Deseori, bombardarea unor orașe ucrainene era prezentată ca o încercare de distruge laboratoarele americane.

Veridica a demontat o serie de știri false pe această temă. În martie presa rusă scria că în laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirusul. La începutul invaziei, purtătorii de cuvânt ai Kremlinului declarau că Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina. În aprilie presa rusă scria că Ucraina a atacat cu arme chimice și biologice pozițiile militarilor ruși, folosind dronele militare. În mai a fost distribuită o altă narațiune falsă, potrivit căreia, UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  TSARGRAD.TV
 • Data publicării:
  19/08/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale presei din Rusia și ale unor experți ruși
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024