Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina

Un medic lucrează la un punct medical pentru refugiații ucraineni lângă gara din Katowice, sudul Poloniei, 19 martie 2022.
©EPA-EFE/ZBIGNIEW MEISSNER  |   Un medic lucrează la un punct medical pentru refugiații ucraineni lângă gara din Katowice, sudul Poloniei, 19 martie 2022.

UE verifică toți refugiații ucraineni dacă nu sunt bolnavi de tuberculoză, care provine din laboratoarele secrete ale NATO de pe teritoriul Ucrainei, potrivit presei ruse. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Rusia încearcă să își justifice agresiunea spunând că Ucraina ar dezvolta, cu sprijin occidental, arme biologice.

ȘTIRE: „Refugiații ucraineni sunt verificați în Uniunea Europeană dacă nu sunt bolnavi de tuberculoză pentru că se știe despre activitatea biologică a NATO în Ucraina, a declarat la 18 mai în cadrul unei conferințe de presă reprezentanta MAE a Rusiei, Maria Zaharova.

„Știți care analize sunt solicitate în primul rând cetățenilor care ajung în statele membre ale UE din Ucraina? Probele la tuberculoză? De ce? Pentru că ei știu cu ce s-au ocupat structurile NATO acolo, ei știu foarte bine”, a spus diplomatul.

Anterior Maria Zaharova a promis că va relata despre fapte noi privind experimentele din cadrul laboratoarelor biologice ale SUA în Ucraina. În special, ea va povesti despre experimentele asupra oamenilor”.

NARAȚIUNE: Refugiații ucraineni sunt verificați în UE dacă nu sunt bolnavi de tuberculoza care provine din laboratoarele NATO.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După invadarea Ucrainei de către Rusia, statele UE nu au introdus controale noi pentru ucraineni la vamă ci, dimpotrivă, au liberalizat regimul de trecere a frontierei. Mamele au trecut cu copii care nu aveau pașapoarte. A fost anulată și cerința de a prezenta certificatele de vaccinare anti-COVID-19, nu mai trebuie prezentate pașapoartele animalelor de campanie ș.a. Noile proceduri simplificate de trecere a frontierei  pentru ucraineni au fost publicate de Comisia Europeană.

De asemenea, se permite șederea pe teritoriul UE pe o perioadă mai îndelungată, cetățenii ucraineni obținând dreptul să se angajeze pe o perioadă de 9 luni, ceea ce era imposibil înainte. În noile reguli de intrare, aflare sau tranzitare a statelor UE, nu se amintește nimic despre testarea de tuberculoză.

În ceea ce privește metanarațiunea despre laboratoarele din Ucraina în care era produs sau dezvoltat armament biologic, Veridica a demontat o serie de știri false pe această temă. În martie presa rusă scria că în laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirusul. La începutul invaziei, purtătorii de cuvânt ai Kremlinului declarau că Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina. În aprilie presa rusă scria că Ucraina a atacat cu arme chimice și biologice pozițiile militarilor ruși, folosind dronele militare. În realitate, presa guvernamentală rusă și Ministerul Apărării de la Moscova au prezentat o dronă agricolă din sudul Ucrainei ca fiind armament chimic și biologic!

Istoricul acestei narațiuni false este mai vechi și încă din 2020 ambasada SUA la Kiev a reacționat la ea afirmând că nu există nici un laborator secret american pe teritoriul Ucrainei. În același timp, în 2007 Ucraina a ratificat Convenția privind neproliferarea armelor biologice.

Până acum Moscova nu a prezentat nicio probă concretă privind existența unor astfel de laboratoare, însă a justificat atacul asupra orașelor ucrainene prin necesitatea de a le distruge.

Scopul acestor narațiuni de propagandă este de a justifica acțiunile agresive ale Rusiei din Ucraina, prezentându-le ca pe o serie de măsuri necesare pentru a distruge laboratoarele de producere a armamentului biologic.

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Komsomolskaia Pravda
 • Data publicării:
  18/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  TASS, Mykolaiv.news, Vremya, posturile de televiziune din Rusia, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

Dialogul dintre UE și Rusia este blocat doar pentru că anumite țări europene sunt rusofobe, iar sancțiunile care îi sunt impuse Moscovei nu se justifică, potrivit unor narațiuni false lansate de presa de la Moscova și de ministerul rus de externe, inclusiv direct prin vocea ministrului Serghei Lavrov. Narațiunile, care sunt mai vechi, au fost reactivate după ce la Consiliul European de vară, mai mulți șefi de stat din Uniunea Europeană au respins propunerea franco-germană privind organizarea unui summit cu Vladimir Putin.

FAKE NEWS: NATO trimite trupe în Estul Europei, deși niciun stat-membru nu e amenințat

FAKE NEWS: NATO trimite trupe în Estul Europei, deși niciun stat-membru nu e amenințat

NATO amenință Rusia și mobilizează forțe semnificative la granițele acesteia, afirmă presa afiliată Kremlinului. De fapt NATO își consolidează flancul estic ca răspuns la amenințările Rusiei, iar forțele trimise de Alianță reprezintă o fracțiune din cei peste 100 de mii de militari mobilizați de Moscova.

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.

Marin Gherman

24 May 2022

Actualizat la: 24 May 2022 12:56:20
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023