PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina

Un medic lucrează la un punct medical pentru refugiații ucraineni lângă gara din Katowice, sudul Poloniei, 19 martie 2022.
© EPA-EFE/ZBIGNIEW MEISSNER   |   Un medic lucrează la un punct medical pentru refugiații ucraineni lângă gara din Katowice, sudul Poloniei, 19 martie 2022.

Holzstock Festival

UE verifică toți refugiații ucraineni dacă nu sunt bolnavi de tuberculoză, care provine din laboratoarele secrete ale NATO de pe teritoriul Ucrainei, potrivit presei ruse. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Rusia încearcă să își justifice agresiunea spunând că Ucraina ar dezvolta, cu sprijin occidental, arme biologice.

ȘTIRE: „Refugiații ucraineni sunt verificați în Uniunea Europeană dacă nu sunt bolnavi de tuberculoză pentru că se știe despre activitatea biologică a NATO în Ucraina, a declarat la 18 mai în cadrul unei conferințe de presă reprezentanta MAE a Rusiei, Maria Zaharova.

„Știți care analize sunt solicitate în primul rând cetățenilor care ajung în statele membre ale UE din Ucraina? Probele la tuberculoză? De ce? Pentru că ei știu cu ce s-au ocupat structurile NATO acolo, ei știu foarte bine”, a spus diplomatul.

Anterior Maria Zaharova a promis că va relata despre fapte noi privind experimentele din cadrul laboratoarelor biologice ale SUA în Ucraina. În special, ea va povesti despre experimentele asupra oamenilor”.

NARAȚIUNE: Refugiații ucraineni sunt verificați în UE dacă nu sunt bolnavi de tuberculoza care provine din laboratoarele NATO.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După invadarea Ucrainei de către Rusia, statele UE nu au introdus controale noi pentru ucraineni la vamă ci, dimpotrivă, au liberalizat regimul de trecere a frontierei. Mamele au trecut cu copii care nu aveau pașapoarte. A fost anulată și cerința de a prezenta certificatele de vaccinare anti-COVID-19, nu mai trebuie prezentate pașapoartele animalelor de campanie ș.a. Noile proceduri simplificate de trecere a frontierei  pentru ucraineni au fost publicate de Comisia Europeană.

De asemenea, se permite șederea pe teritoriul UE pe o perioadă mai îndelungată, cetățenii ucraineni obținând dreptul să se angajeze pe o perioadă de 9 luni, ceea ce era imposibil înainte. În noile reguli de intrare, aflare sau tranzitare a statelor UE, nu se amintește nimic despre testarea de tuberculoză.

În ceea ce privește metanarațiunea despre laboratoarele din Ucraina în care era produs sau dezvoltat armament biologic, Veridica a demontat o serie de știri false pe această temă. În martie presa rusă scria că în laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirusul. La începutul invaziei, purtătorii de cuvânt ai Kremlinului declarau că Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina. În aprilie presa rusă scria că Ucraina a atacat cu arme chimice și biologice pozițiile militarilor ruși, folosind dronele militare. În realitate, presa guvernamentală rusă și Ministerul Apărării de la Moscova au prezentat o dronă agricolă din sudul Ucrainei ca fiind armament chimic și biologic!

Istoricul acestei narațiuni false este mai vechi și încă din 2020 ambasada SUA la Kiev a reacționat la ea afirmând că nu există nici un laborator secret american pe teritoriul Ucrainei. În același timp, în 2007 Ucraina a ratificat Convenția privind neproliferarea armelor biologice.

Până acum Moscova nu a prezentat nicio probă concretă privind existența unor astfel de laboratoare, însă a justificat atacul asupra orașelor ucrainene prin necesitatea de a le distruge.

Scopul acestor narațiuni de propagandă este de a justifica acțiunile agresive ale Rusiei din Ucraina, prezentându-le ca pe o serie de măsuri necesare pentru a distruge laboratoarele de producere a armamentului biologic.

 • Publicație / Media:
  Komsomolskaia Pravda
 • Data publicării:
  18/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  TASS, Mykolaiv.news, Vremya, posturile de televiziune din Rusia, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024