Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina

Protest față de politicile energetice ale guvernului la Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Protest față de politicile energetice ale guvernului la Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.

În România au avut loc proteste în masă, fără precedent, față de NATO și politica de susținere a Ucrainei, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, în România nu a avut loc vreodată o manifestație masivă anti-NATO sau anti-Ucraina, iar pe înregistrările publicate nu se aud scandări și nu se văd pancarte care să sugereze că ar fi vorba de un astfel de protest. Mai mult, imaginile care ar trebui să ilustreze protestele sunt din alt anotimp sau chiar altă țară.

ȘTIRE: „Rușine! Cât se mai poate să hrănim Ucraina, scandează protestatarii români care nu sprijină politica de susținere a Ucrainei de către autoritățile României.

„Românii protestează de mai mulți ani, dar nu am mai văzut așa ceva. Nu am mai văzut o intoleranță atât de mare. Oamenii sunt împotriva redislocării trupelor NATO pe teritoriul lor. Iată că a venit și replica populației. Au început cu lozinci de genul „nu suntem un cap de pod”, „nu se mai poate să hrănim Ucraina”, „rușine” etc. și au terminat cu ciocniri stradale. Autoritățile au ascuns adevărul despre acest eveniment, nicăieri nu s-a spus despre acest protest”, a informat un cititor al canalului de Telegram „Corespondenții de război ai Primăverii Ruse”.

NARAȚIUNE: Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina.

CONTEXT: În ultimii ani presa guvernamentală rusă a promovat o serie de narațiuni false despre dorința popoarelor din estul Europei de a ieși din NATO și din UE. Presa rusă a scris că după aderarea la structurile europene și euroatlantice, statul român a devenit unul sărac, depopulat, controlat de Washington sau de Bruxelles, iar elita politică de la București ia decizii contrar voinței poporului. Aceste narațiuni au un scop dublu: pe de o parte să arate opiniei publice din Rusia că apropierea de Occident este o adevărată catastrofă, iar pe de altă parte să semene euroscepticism în societatea românească. După invadarea Ucrainei la 24 februarie a.c. narațiunile anti-NATO sunt strâns legate de cele anti-ucrainene. Statele NATO sunt criticate pentru că sprijină eforturile defensive ale Ucrainei, livrându-i arme, muniții, tehnică și ajutor umanitar.

OBIECTIV: Să arate că NATO nu se bucură de susținere în România și cetățenii vor ieșirea din Alianță. Să inducă ideea că Ucraina nu se bucură de susținere.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Manifestațiile sunt o constantă a vieții publice românești. Numai în ultimul deceniu au avut loc manifestații anti-austeritate, în 2012, pentru blocarea exploatărilor la Roșia Montană, împotriva corupției după tragedia de la Colectiv, proteste față de OUG 13 sau, în timpul pandemiei, față de măsurile luate pentru a opri răspândirea Covid-19 etc. De câteva săptămâni s-a înregistrat un alt val de mitinguri și proteste. Unii protestatari au cerut salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, alții au solicitat delimitarea totală, în plan diplomatic și economic, a României de Federația Rusă în contextul invadării Ucrainei. Au mai avut loc protestele celor nemulțumiți de prețurile tot mai mare la energie sau marșuri de solidaritate cu femeile din Iran. Nu au existat însă manifestații semnificative anti-NATO sau anti-Ucraina; și dacă or fi existat proteste, amploarea lor a fost atât de mică încât au trecut neobservate de presă sau de public. Clipurile postate de presa rusă sau de canalele de Telegram nu includ vreo dovadă când au fost filmate, reprezentând un fragment din cadrul unui protest, cel mai probabil din București, însă fără să includă dovezi ale existenței unor lozinci anti-NATO sau anti-Ucraina. De fapt, materialul video poate fi folosit pentru a ilustra orice narațiune de propagandă.

Știrea a fost preluată de unele portaluri din Republica Moldova, care publică clipul video, citând „o serie de publicații internaționale”. De fapt, este citată o singură sursă – ziarul online Pravda din Rusia.  

Mai mult decât atât, știrea se bazează pe un comentariu al unui cititor anonim care a declarat că protestele au o mare amploare, cu o mare intoleranță și că „nu a mai văzut așa ceva”. În același timp, nimeni nu știe, potrivit presei ruse, despre aceste proteste pentru că presa centrală le-a ignorat la rugămintea autorităților. De aici reiese că în România ar fi avut loc un protest nemaivăzut de mare împotriva NATO și politicii Bucureștiului de susținere a Ucrainei, cu ciocniri stradale, dar nimeni nu a auzit de el!

O altă publicație, portalul Ghall, publică această știre, ilustrând-o cu două fotografii din perioada protestelor de la București din 2018. Pe una dintre fotografii se vede clar „Jos PSD”. Publicația pro-Kremlin Regnum scrie despre protestele din România, publicând o fotografie cu protestatari pe străzile Bucureștiului, în care unii au umbrele, iar afară ninge. Cel puțin până în data publicării acestei informații la București nu a nins, iar toamna s-a dovedit a fi destul de caldă și fără precipitații semnificative. Ziarul Izvestia de la Moscova a scris despre protestele anti-NATO de la București, ilustrând informația cu un reportaj video, dar nu din România, ci din Germania. Dacă în text se spune despre nemulțumirea românilor față de poziția în contextul războiul din Ucraina, clipul video, preluat de la REN TV Moscova, relata despre un alt protest din Berlin.  Așadar, nicio sursă rusească nu are vreo probă care să demonstreze că în România au avut loc proteste de acest gen.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false  ale presei guvernamentale ruse privind UE, NATO sau politica unor state membre ale acestor organizații. În iunie presa rusă scria că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În mai propaganda rusă distribuia informația despre frica UE de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina. În aprilie presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia. Propaganda rusă încearcă să convingă opinia publică că jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război.

Tags: NATO , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  24RUS.RU
 • Data publicării:
  25/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  IZVESTIA, GHALL, M24.RU, PRAVDA.RU, RUPOR.MD, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii

Presa pro-Kremlin acuză Crucea Roșia că s-a ocupat la Mariupol de traficul de organe ale copiilor din Donbass. Narațiunea falsă are ca scop să discrediteze această organizație internațională, căreia i-a fost refuzat accesul în zona ocupată de Rusia, unde intenționa să se implice în evacuarea civililor și să ofere îngrijiri medicale populației.

FAKE NEWS: Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria

FAKE NEWS: Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria

Militarii americani din cunoscuta Divizie 101 aeropurtată au fost amplasați în România inclusiv pentru a ataca regiunea separatistă transnistreană, în primul rând centrala electrică din această regiune, susține un controversat politolog rus. Narațiunea falsă este preluată de Politnavigator, un site afiliat Kremlinului.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea recunoaște Donbass-ul și Crimeea ca teritorii ale Rusiei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea recunoaște Donbass-ul și Crimeea ca teritorii ale Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este dispus să discute cu Rusia despre Donbass și Crimeea pentru a pune capăt conflictului, potrivit presei rusești, care continuă să distribuie narațiuni false pe fondul războiului ruso-ucrainean.

Marin Gherman

28 Oct 2022

Actualizat la: 12 Nov 2022 11:30:11
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023