Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina

Protest față de politicile energetice ale guvernului la Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Protest față de politicile energetice ale guvernului la Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.
Cursuri gratuite

În România au avut loc proteste în masă, fără precedent, față de NATO și politica de susținere a Ucrainei, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, în România nu a avut loc vreodată o manifestație masivă anti-NATO sau anti-Ucraina, iar pe înregistrările publicate nu se aud scandări și nu se văd pancarte care să sugereze că ar fi vorba de un astfel de protest. Mai mult, imaginile care ar trebui să ilustreze protestele sunt din alt anotimp sau chiar altă țară.

ȘTIRE: „Rușine! Cât se mai poate să hrănim Ucraina, scandează protestatarii români care nu sprijină politica de susținere a Ucrainei de către autoritățile României.

„Românii protestează de mai mulți ani, dar nu am mai văzut așa ceva. Nu am mai văzut o intoleranță atât de mare. Oamenii sunt împotriva redislocării trupelor NATO pe teritoriul lor. Iată că a venit și replica populației. Au început cu lozinci de genul „nu suntem un cap de pod”, „nu se mai poate să hrănim Ucraina”, „rușine” etc. și au terminat cu ciocniri stradale. Autoritățile au ascuns adevărul despre acest eveniment, nicăieri nu s-a spus despre acest protest”, a informat un cititor al canalului de Telegram „Corespondenții de război ai Primăverii Ruse”.

NARAȚIUNE: Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina.

CONTEXT: În ultimii ani presa guvernamentală rusă a promovat o serie de narațiuni false despre dorința popoarelor din estul Europei de a ieși din NATO și din UE. Presa rusă a scris că după aderarea la structurile europene și euroatlantice, statul român a devenit unul sărac, depopulat, controlat de Washington sau de Bruxelles, iar elita politică de la București ia decizii contrar voinței poporului. Aceste narațiuni au un scop dublu: pe de o parte să arate opiniei publice din Rusia că apropierea de Occident este o adevărată catastrofă, iar pe de altă parte să semene euroscepticism în societatea românească. După invadarea Ucrainei la 24 februarie a.c. narațiunile anti-NATO sunt strâns legate de cele anti-ucrainene. Statele NATO sunt criticate pentru că sprijină eforturile defensive ale Ucrainei, livrându-i arme, muniții, tehnică și ajutor umanitar.

OBIECTIV: Să arate că NATO nu se bucură de susținere în România și cetățenii vor ieșirea din Alianță. Să inducă ideea că Ucraina nu se bucură de susținere.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Manifestațiile sunt o constantă a vieții publice românești. Numai în ultimul deceniu au avut loc manifestații anti-austeritate, în 2012, pentru blocarea exploatărilor la Roșia Montană, împotriva corupției după tragedia de la Colectiv, proteste față de OUG 13 sau, în timpul pandemiei, față de măsurile luate pentru a opri răspândirea Covid-19 etc. De câteva săptămâni s-a înregistrat un alt val de mitinguri și proteste. Unii protestatari au cerut salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, alții au solicitat delimitarea totală, în plan diplomatic și economic, a României de Federația Rusă în contextul invadării Ucrainei. Au mai avut loc protestele celor nemulțumiți de prețurile tot mai mare la energie sau marșuri de solidaritate cu femeile din Iran. Nu au existat însă manifestații semnificative anti-NATO sau anti-Ucraina; și dacă or fi existat proteste, amploarea lor a fost atât de mică încât au trecut neobservate de presă sau de public. Clipurile postate de presa rusă sau de canalele de Telegram nu includ vreo dovadă când au fost filmate, reprezentând un fragment din cadrul unui protest, cel mai probabil din București, însă fără să includă dovezi ale existenței unor lozinci anti-NATO sau anti-Ucraina. De fapt, materialul video poate fi folosit pentru a ilustra orice narațiune de propagandă.

Știrea a fost preluată de unele portaluri din Republica Moldova, care publică clipul video, citând „o serie de publicații internaționale”. De fapt, este citată o singură sursă – ziarul online Pravda din Rusia.  

Mai mult decât atât, știrea se bazează pe un comentariu al unui cititor anonim care a declarat că protestele au o mare amploare, cu o mare intoleranță și că „nu a mai văzut așa ceva”. În același timp, nimeni nu știe, potrivit presei ruse, despre aceste proteste pentru că presa centrală le-a ignorat la rugămintea autorităților. De aici reiese că în România ar fi avut loc un protest nemaivăzut de mare împotriva NATO și politicii Bucureștiului de susținere a Ucrainei, cu ciocniri stradale, dar nimeni nu a auzit de el!

O altă publicație, portalul Ghall, publică această știre, ilustrând-o cu două fotografii din perioada protestelor de la București din 2018. Pe una dintre fotografii se vede clar „Jos PSD”. Publicația pro-Kremlin Regnum scrie despre protestele din România, publicând o fotografie cu protestatari pe străzile Bucureștiului, în care unii au umbrele, iar afară ninge. Cel puțin până în data publicării acestei informații la București nu a nins, iar toamna s-a dovedit a fi destul de caldă și fără precipitații semnificative. Ziarul Izvestia de la Moscova a scris despre protestele anti-NATO de la București, ilustrând informația cu un reportaj video, dar nu din România, ci din Germania. Dacă în text se spune despre nemulțumirea românilor față de poziția în contextul războiul din Ucraina, clipul video, preluat de la REN TV Moscova, relata despre un alt protest din Berlin.  Așadar, nicio sursă rusească nu are vreo probă care să demonstreze că în România au avut loc proteste de acest gen.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false  ale presei guvernamentale ruse privind UE, NATO sau politica unor state membre ale acestor organizații. În iunie presa rusă scria că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În mai propaganda rusă distribuia informația despre frica UE de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina. În aprilie presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia. Propaganda rusă încearcă să convingă opinia publică că jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război.

Tags: NATO , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  24RUS.RU
 • Data publicării:
  25/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  IZVESTIA, GHALL, M24.RU, PRAVDA.RU, RUPOR.MD, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 30: „Ceața” care a căzut peste televiziunile Kremlinului și conspirații cu medicamente și schimbări climatice

Monitor Fake News Nr. 30: „Ceața” care a căzut peste televiziunile Kremlinului și conspirații cu medicamente și schimbări climatice

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

Armata ucraineană aduce în orașul Lisiciansk cadavre și tehnică militară distrusă pentru a înscena un nou masacru, afirmă reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Moscova încearcă să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru crimele de război comise de militarii ruși.

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

Presa rusă reia, la șapte ani de la doborârea deasupra Donbassului a avionului Boeing 777 care efectua zborul MH-17, o serie de narațiuni menite să îi disculpe pe rebelii care au lansat racheta rusească. Teza principală este că Ucraina e responsabilă de tragedie, dar Occidentul a căutat să ascundă vina acesteia.

Marin Gherman

28 Oct 2022

Actualizat la: 12 Nov 2022 11:30:11
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022