Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, răspunde la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei dezbateri, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, desfășurate la Palatul Parlamentului din București, România, 19 noiembrie 2019.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, răspunde la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei dezbateri, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, desfășurate la Palatul Parlamentului din București, România, 19 noiembrie 2019.
Cursuri gratuite

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

ȘTIRE: „Tind să-l cred pe dl. Dîncu. El a ieșit cu o afirmație care cred că a deranjat, a spus că trebuie negociată pacea. După ce a ieșit cu această afirmație, că trebuie să se așeze la masă marile puteri și să negocieze pacea, am văzut că împotriva dînsului a ieșit atît dl.președinte, care i-a spus să citească presa, președintele PSD nu a ieșit cu vreo reacție de susținere a dlui.Dîncu…Mai este un aspect – să nu uităm că a venit și o reacție din partea ucraineană – senzația mea în acest moment e că atunci când strănută domnul Zelenski, ai noștri de la București răcesc. Ne comportăm ca slugi. Produsele din Ucraina pline de pesticide au pătruns pe piața românească, iar fermierii noștri au mari probleme. [...] Atitudinea din ultima vreme a domnului Zelenski a condus la o lipsă de credibilitate, pentru că a arătat că nu are încredere în cei care au analizat ceea ce s-a întâmplat în Polonia, nici în partea poloneză, nici în cea americană, a insistat să fie parte a analizei, ca și cum el ar fi cel care controlează, iar acest lucru nu se face. Eu cred că în perioada care urmează vor fi din ce în ce mai multe voci care vor milita pentru pace, din ce în ce mai multe țări vor susține pacea.”

NARAȚIUNi: 1. Vasile Dâncu a fost demis pentru că vrea pace în Ucraina. 2. România a devenit sluga Ucrainei. 3. Ucraina este vinovată pentru problemele economice ale României.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Remarcată în viața politică a României mai mult prin gafele și nerealizările din timpul mandatului său de prim-ministru, Viorica Dăncilă încearcă o revenire în prim-plan, prin apariții în media prietenoasă, la emisiuni ale unor jurnaliști la fel de penibili ca prestația sa în fruntea guvernului. Marșând pe discursul suveranist, singurul tip de discurs care mai poate produce ceva schimbări în opțiunile electoratului autohton, fostul premier a „aderat” la narațiunile ce cântă prohodul independenței României, plusând cu considerații despre războiul din Ucraina care par a fi „împrumutate” din propaganda rusă; aceasta din urmă le-a lansat cu scopul de a obține reducerea sprijinului comunității internaționale pentru Ucraina.

Ideea unor negocieri de pace în Ucraina este promovată, în ultima perioadă, tot mai intens de Rusia, în condițiile în care forțele acesteia se află sub presiune și au suferit o serie de înfrângeri pe teren. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chiar a declarat, cu cinism, că Ucraina este vinovată de faptul că Rusia îi bombardează infrastructura civilă, pentru că nu acceptă convorbiri de pace. Cu alte cuvinte, Peskov a recunoscut că, în lipsă de soluții militare, Rusia încearcă să forțeze Ucraina să discute terorizându-i populația și aruncând-o, în prag de iarnă, în frig și întuneric. Ucraina, pe de altă parte, ca stat agresat, nu poate să negocieze până când Rusia nu își retrage forțele de pe teritoriul său – posibilitate exclusă însă de Kremlin odată cu anexarea ilegală, la sfârșitul lunii septembrie, a patru regiuni ucrainene. Practic, prin pretențiile sale teritoriale asupra Ucrainei, Rusia este cea care blochează posibilitatea oricăror negocieri de pace. Cum însă are nevoie de aceste negocieri, cel puțin pentru a obține un răgaz ca să își regrupeze forțele, Kremlinul încearcă să exercite asupra Kievului presiuni directe, prin bombardamente, dar și indirecte, prin intermediul aliaților Ucrainei. Se are în vedere subminarea sprijinului pe care statele occidentale îl oferă Ucrainei prin crearea imaginii că aceasta din urmă vrea să poarte războiul cu orice preț și orice sacrificiu; criza energetică din Occident este deja menită să exercite un alt tip de presiune, ideea care se urmărește fiind crearea unei mentalități de tipul „noi suferim pentru Ucraina iar aceasta nu vrea să facă niciun compromis”.

OBIECTIV: Promovarea discursului de tip suveranist în scop electoral.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Într-un discurs care abundă în greșeli de gramatică extrem de grosolane (ca și meserie, ca și ministru, ca și țară, servici, tu însuți (cu referire la propria persoană), pentru că ca să aderi, nu ne-a pus nimeni ca să, îi vedem acolo decât stând, aspecte care nu întrunea, nu mi-am propus ca să atac, lucrurile bune care le făceam), Viorica Dăncilă încearcă parafrazarea celebrei expresii a nu mai puțin celebrului diplomat prusac von Metternich, Când Franța strănută, întreaga Europă răcește, ratând însă explicația utilizării acesteia. Probabil, doamna Dăncilă a vrut să spună că Vasile Dîncu a fost demis din funcția de ministru al Apărării la cererea lui Volodimir Zelenski, teorie care, sperăm că sunteți de acord cu noi, e suficient de absurdă ca să nu merite un debunking profesionist. Vom menționa doar că poziția aliaților României din UE și NATO, poziție împărtășită și de București, este că Ucraina e singura în măsură să decidă când, ce și dacă va negocia cu Rusia. NATO, UE și implicit România au transmis în repetate rânduri că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe care statul agresor, Rusia, a încălcat-o și continuă să o încalce. Prin afirmația sa că „singura șansă a păcii poate fi negocierea cu Ucraina”, fostul ministru al Apărării nu a făcut decât să se distanțeze de pozițiile oficiale ale României și aliaților săi și să promoveze, indirect, interesele Moscovei și propaganda rusească. De altfel, Vasile Dâncu nu a fost demis ci și-a dat demisia, după ce șeful guvernului din care făcea parte, premierul Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis – care este și comandant suprem al armatei – dar și șeful președintele PSD, partidul care l-a propus pentru funcția de ministru al apărării, l-au criticat pentru derapajul său.

În ceea ce privește problemele fermierilor români cauzate de importurile de produse „pline de pesticide” din Ucraina, este evident că avem de-a face cu o altă dezinformare. Adăugați seceta cumplită și scumpirea combustibililor din acest an la problemele deja existente ale agriculturii românești, iar învinovățirea importurilor ucrainene pentru criza agricolă prin care trecem devine cel mult o glumă proastă. Produsele agricole din Ucraina, țară ce într-adevăr încă permite utilizarea unor pesticide care în Uniunea Europeană au fost interzise, sunt rar spre deloc destinate pieței românești. Ele sunt doar în tranzit pe teritoriul României și au ca destinație finală Africa sau America de Sud. În plus, când vine vorba despre pesticide folosite în exces, România se confruntă cu această situație de ceva vreme, independent de importurile din Ucraina. O altă problemă cauzată de produsele agricole importate din Ucraina ar putea fi reprezentată de scăderea prețurilor, o situație care poate fi considerată o problemă, dar acest fapt reprezintă normalitatea într-o piață liberă în care prețul se stabilește liber, în funcție de cerere și ofertă.

Reproșul adus președintelui ucrainean că a solicitat ca o echipă de la Kiev să facă parte din comisia de anchetă a incidentului din 15 noiembrie este absurd la rândul său, cererea lui Volodimir Zelenski fiind una cât se poate de legitimă în contextul dat. În situație similară, participarea Rusiei în ancheta sabotajului asupra conductelor Nord Stream, nu doar că a fost permisă de comunitatea internațională, dar a și avut deja loc. Predicțiile fostului premier Dăncilă că „din ce în ce mai multe țări vor susține pacea” sunt simple speculații, sondajele de opinie la nivel european indicând în continuare o largă susținere populară de care se bucură Ucraina în războiul de apărare contra agresiunii ruse.

Nu putem să nu remarcăm pe final, cu un zâmbet în colțul gurii, ironia involuntară a moderatorului care o roagă pe Viorica Dăncilă să analizeze prestația actualului prim-ministru, Nicolae Ciucă, în limba engleză, și răspunsul acesteia la întrebarea:

- Cum apreciați activitatea guvernului Ciucă?

- Foarte greu.

Tags: Ucraina , Rusia , România , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  canal Youtube EVZ Capital
 • Data publicării:
  18/11/2022
 • Public țintă:
  suveraniști, antioccidentali, conspiraționiști, rusofili, antieuropeni, naționaliști
 • Amplificare:
  inpolitics.ro, stiripesurse.ro, national.ro, revistablogurilor.ro, ecopolitic.ro, manifeste.ro, ziarelive.ro, ziarulprofit.to, rețele sociale
 • Afiliere politică:
  partidul NOI
 • Narațiune cheie:
  România primește ordine de la Ucraina care, în plus, îi subminează economia.
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

Presa din Rusia descrie întâlnirea dintre președintele Vladimir Putin și secretarul general ONU António Guterres drept o victorie importantă pentru Moscova în plan internațional. Potrivit narațiunilor false ale presei pro-Kremlin, Putin l-a convins pe Guterres că naziștii din Ucraina au comis crime de război și că „operațiunea specială militară” a Rusiei respectă principiile ONU.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Tătarii din Crimeea susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, numit de Kremlin „operațiune specială”, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, tătarii s-au opus agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar fi lăudat, potrivit presei pro-Kremlin, armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene. În realitate, nu regăsim nicăieri vreun raport sau declarație a experților AIEA în care este exprimat acest punct de vedere, sursa citată fiind, de fapt, liderul separatist pro-rus Evgheni Balițki.

Veridica

23 Nov 2022

Actualizat la: 24 Nov 2022 22:05:33
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Chișinăul negociază cu Kievul un schimb de teritorii: oferă un depozit militar din Transnistria în locul unei părți a regiunii Odessa
FAKE NEWS: Chișinăul negociază cu Kievul un schimb de teritorii: oferă un depozit militar din Transnistria în locul unei părți a regiunii Odessa

Republica Moldova vrea să îi dea Ucrainei Transnistria în schimbul unei părți a regiunii Odessa, iar Kievul ar putea, în acest fel, să captureze depozitul de muniție pe care Rusia îl are în Transnistria, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate nu s-a pus problema unui astfel de transfer de teritorii, iar în ceea ce privește depozitul, Republica Moldova cere cu insistență, de zeci de ani, ca muniția să fie transferată în Rusia iar militarii care o păzesc, retrași de pe teritoriul său.

Veridica
Veridica
21 Nov 2022