Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

Transnistria

SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna. Această narațiune este promovată în contextul în care tensiunile se intensifică în zonă, dat fiind că Rusia concentrează trupe la granițele Ucrainei.

ȘTIRE: „Exercițiile unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA în preajma Transnistriei sunt cu adresă exactă și riscă să destabilizeze regiunea.

O singură operațiune diversionistă “de succes” la arsenalul din Cobasna poate avea niște urmări similare cu bombardamentele americane de la Hiroshima și Nagasaki.

La poligonul din Bulboaca al Armatei Naționale a Republicii Moldova, începând cu 23 martie, se desfășoară exerciții comune JCET-2021 (Joint Combined Exchange Training) ale unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA.

Probabil, cele 19 zile ale primei etape JCET-2021 pe teritoriul românesc au fost considerate insuficiente pentru realizarea întregului plan al exercițiilor. În orice caz, exercițiile trilaterale în Moldova nu arată atât a antrenament, cât a misiune de recunoaștere a unui viitor teatru de acțiuni militare. A se observa că trupele speciale militare sunt create nu pentru lupte defensive pe propriul pământ sau teritoriul aliaților, ci pentru recunoaștere și diversiuni pe teritoriul inamicului. Probabil, prin această specializare și orientare spre acțiuni militare concrete poate fi explicată lipsa “rangerilor” americani în episodul românesc al JCET-2021 (acolo nu există un inamic real) și prezența lor îndelungată pe poligonul moldovenesc Bulboaca din preajma Transnistriei.

Secretomania patologică a partenerilor mai mari și imprevizibilitatea deciziilor Washingtonului sunt extreme de periculoase. Până la un anumit moment, Chișinăul ar putea nici să nu bănuiască faptul că teritoriul și interesele naționale ale Moldovei sunt utilizate în interesele unei sau altei operațiuni a Pentagonului sau NATO. De altfel, o singură diversiune “de succes” a unor trupe speciale (moldovenești, românești sau americane) în preajma arsenalului de la Cobasna este suficientă pentru ca acolo să apară o groapă de mărimea unui crater de pe Lună – toată Moldova va avea de suferit”, scrie Sputnik.

NARAȚIUNI: 1. NATO și Republica Moldova se antrenează pentru atacarea Transnistriei și a obiectivelor militare al Rusiei din regiune. 2. România poate aduce în Republica Moldova trupe pe timp nelimitat. 3. Republica Moldova poate fi folosită ca bază pentru diversiuni militare, fără ca ea nici măcar să realizeze acest lucru.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia desfășoară ample mișcări de trupe la granița de est a Ucrainei, precum și în Crimeea, fapt ce crează tensiuni cu Occidentul și Kievul. Rusia încearcă o demonstrație de forță, pe fondul fricțiunilor cu noua administrație de la Casa Albă, condusă de președintele Joe Biden. Moscova aplică însă strategia sa obișnuită de a se prezenta ca o victimă sau o apărătoare a unei victime – în acest caz, canalele de comunicare pro-rusești transmit constant că Ucraina s-ar pregăti de război și că trupele sale ar fi vinovate de agresiuni, inclusiv împotriva civililor, în Donbass.

Pe de altă parte, au fost sesizate mișcări de trupe și în Transnistria,la finele săptămânii trecute, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski s-a aflat la Moscova. Întrebat de jurnaliștii ruși dacă armata transnistreană poate respinge un eventual atac al Chișinăului, acesta a răspuns afirmativ.

Numai în prima jumătate a lunii aprilie, experții militari de la Chișinău au numărat șapte exerciții militare ale Rusiei. Unele dintre acestea s-au desfășurat după scenariile unor invazii imaginare și împotriva dronelor trimise de inamic.

Dincolo de contextul actual, forțele politice proruse de la Chișinău flutură constant tema neutralității Republicii Moldova, înscrisă în Constituție. În fapt, această prevedere este folosită ca argument pentru ca Republica Moldova să nu aibă niciun contact sau legătură cu Alianța pentru a nu dăuna obiectivelor militare ale Rusiei în Republica Moldova.

OBIECTIV: Scopul este de a creea imaginea unui Occident belicos, gata de atac asupra unor obiective militare ale Rusiei și o invazie în diverse teritorii.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România, SUA și Republica Moldova participă regulat la astfel de exerciții de pregătire, în cadrul Parteneriatul pentru Pace, la care Chișinăul este parte semnatară. Aceste exerciții sunt menită să mențină un nivel de pregătire corespunzător militarilor și să îi pregătească pentru operațiuni comune, acolo unde este nevoie. Ele nu au scop ofensiv. 

Depozitul de la Cobasna este păzit de militarii ruși, iar un atac asupra acestui obiectiv ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Nu în ultimul rând, nu există niciun acord militar între România și Republica Moldova care să permită staționarea pe timp nelimitat al trupelor române în Republica Moldova. Acordul militar semnat la nivel guvernamental între București și Chișinău nu prevede asemenea clauze. În plus, autorii materialul Sputnik greșesc până și data semnării acestui. Aceștia dau ca dată a semnării 27 iunie 2013, când în realitatate este 20 aprilie 2012 și a intrat în vigoare la 30 iulie 2013.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Militarii români și moldoveni participă cu regularitate la exerciții militare comune menite să asigure interoperabilitate între două armate partenere din state vecine.

CUI SERVEȘTE: Kremlinului, dar și publicului din România și Republica Moldova cu viziuni prorusești și împotriva NATO.

Tags: Republica Moldova, Rusia, Statele Unite, Transnistria, NATO
 • Publicație / Media:
  Sputnik
 • Data publicării:
  10/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii cu viziuni anti-NATO și prorusești
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistr
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.

Timp de citire: 4 min
 • SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO și Republica Moldova se antrenează pentru atacarea Transnistriei și a obiectivelor militare al Rusiei din regiune. 2. România poate aduce în Republica Moldova trupe pe timp nelimitat. 3. Republica Moldova poate fi folosită ca bază pentru diversiuni militare, fără ca ea nici măcar să realizeze acest lucru.
 • OBIECTIV: Scopul este de a crea imaginea unui Occident belicos, gata de atac asupra unor obiective militare ale Rusiei și o invazie în diverse teritorii.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021