Transnistria, Găgăuzia, Bălți. Provocări în Republica Moldova înainte de Ziua Victoriei

Transnistria, Găgăuzia, Bălți. Provocări în Republica Moldova înainte de Ziua Victoriei
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbește în timpul briefing-ului la palatul prezidențial din Chișinău, Moldova, 26 aprilie 2022.

Pe măsură ce se apropie 9 mai, zi în care în Rusia și alte țări ex-sovietice este marcată victoria împotriva Germaniei naziste, crește numărul de incidente în punctele nevralgice ale Republicii Moldova. În Găgăuzia sau la Bălți, se pledează pentru încălcarea legii care interzice simbolurile armatei ruse asociate cu invadarea Ucrainei. În Transnistria au avut loc mai multe „atacuri” nerevendicate.

Trei bărbați neidentificați au atacat cu un aruncător de grenade sediul gol al securității transnistrene, chiar în inima Tiraspolului. Mai multe antene din satul Mayak din regiunea transnistreană care retransmiteau programele rusești, dar care nu funcționau de mai mult timp, au fost aruncate în aer. De asemenea o serie de incidente similare ar fi avut loc pe aerodromul din Tiraspol, dar nu au putut fi verificate din surse independente. Nu în ultimul rând, s-au tras focuri de armă lângă depozitul vechi care găzduiește muniție de pe vremea Uniunii Sovietice din zona Cobasna.

Există trei variante cu privire la atacuri. Potrivit celei oficiale de la Chișinău, acestea ar fi rezultatul competiției între grupări din Transnistria. O a doua variantă este că în spatele lor s-ar afla Ucraina, interesată să extindă războiul pentru a-și găsi aliați. În sfârșit, pornind de la atacuri false organizate anterior de Rusia – inclusiv în Donbass, chiar înainte de invadarea Ucrainei la scară larg – incidentele au fost puse în seama Moscovei și a oamenilor săi și au fost interpretate ca un semn că se pregătește atacarea Odessei inclusiv din direcția Transnistriei – sau de invadarea Moldovei.

Găgăuzia: politicienii pro-ruși insistă să poarte panglica Sf. Gheorghe, simbol al armatei ruse

După episodul transnistrean, personaje pro-ruse au intrat în scena, de data aceasta în Regiunea Autonomă Găgăuză din sudul Republicii Moldova, acolo unde deputații locali caută să provoace Chișinăul. Aceștia au anulat interdicția folosirii simbolurilor armatei ruse și războiului, adoptată la Chișinău pe 20 aprilie. Mai mulți politicieni locali, împărțiți în mai multe grupuri ce se luptă pentru puterea locală, dar toate loiale Rusiei, vor să defileze cu panglica Sfântului Gheorghe în piept de 9 mai, considerată sărbătorită în Rusia și alte state ex-sovietice drept Ziua Victoriei asupra nazismului. Simbolul respectiv este folosit de Rusia în invazia din Ucraina și prin urmare a fost interzis în Moldova.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat deja că decizia de la Comrat urmează a fi supusă controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat și cel mai probabil actul contestat va fi suspendat, în conformitate cu prevederile legislației naționale.

Promotorii acestei inițiative sunt deputatul local din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, Serghei Cimpoeș, un om de afaceri local cercetat în 2016 în două dosare de infracțiuni economice, Nicolae Dudoglo, un transfug ce a trecut și prin partidul oligarhului-fugar Vlad Plahotniuc, dar și Victor Petrov, un afacerist din regiune legat de combinații cu Gazprom și un apropiat al fostului președinte prorus Igor Dodon.

Acesta din urmă este un promotor fervent al mesajelor Rusiei și în la ultimele alegeri prezidențiale s-a poziționat de partea lui Dodon și a s-a arătat gata să acționeze împotriva „Ocidentului care vrea să destabilizeze Moldova”.

Tonul a fost dat încă de la promulgarea legii de către Maia Sandu, de către liderul de facto al Socialiștilor, Igor Dodon, care a chemat la nesupunere civică și la prezenta la marșul de la 9 mai cu panglica Sfântului Gheorghe arborată de către cei care vor să sărbătorească Ziua Victoriei.

Dodon joacă acum cu jumătate de gură „cartea rusească” și dorește să-și reafirme voalat loialitatea față de Moscova care l-ar putea reintroduce în cărți, după ce l-a trecut pe linie moartă în urma eșecului de la ultimele alegeri prezidențiale împotriva Maiei Sandu.

Pe de altă parte, la fel ca și Dodon, care scria note informative la Moscova din calitatea de președinte al Republicii Moldova, UTA Găgăuzia și liderii săi se află de ani de zile sub controlul „departamentul moldovenesc” din cadrul Kremlinului, de facto o anexă serviciului de spionaj extern al Rusiei – SVR sub conducerea colonelului rus Igor Maslov, așa cum au dezvăluit o serie de anchete sub titulatura „Kremlinovici” realizate de RISE Moldova.

De ani de zile, liderii găgăuzi primesc instrucțiuni direct de la Moscova despre ce acțiuni trebuie să facă și mai ales ce discursuri trebuie să țină și în ce cheie. Una evident anti-occidentală și pro-moscovită. „Arhiva Cernov” a „departamentului moldovenesc” al Kremlinului conține toate aceste date care au fost dezvăluite de presă înaintea alegerilor prezidențiale din 2020 din Republica Moldova.

Bălți: episcopul Marchel, vârf de lance al intereselor Rusiei

După Transnistria și UTA găgăuză, un alt pol de instabilitate prin care Rusia poate să acționeze în Republica Moldova este orașul Bălți, al doilea ca mărime din Republica Moldova și populat de foarte mulți etnici ruși cu viziuni pro-Kremlin.

Vârful de lance aici nu sunt politicienii, ci mai degrabă oamenii bisericii subordonați canonic Patriarhiei Moscova. Mai exact, episcopul Marchel, un cleric care se implică în viața politică de partea forțelor pro-ruse și care a promovat de-a lungul timpului teorii ale conspirației și narațiuni care se regăsesc și în propaganda rusă.

Săptămâna trecută, episcopul Marchel a afișat pe limuzina de lux cu care se deplasează panglica bicoloră a Sfântului Gheorghe. Marchel  a susținut în fața reporterilor că este împotriva războiului din Ucraina, dar a refuzat să explice de ce are agățat la mașină un simbolul declarat ilegal în Republica Moldova.

Tot la Bălți, dar și în alte orașe mai mari ale Republicii Moldova, Congresul Comunităţilor Ruse condus de Valeri Klimenko, a împărțit panglici bicolore ale Sfântului Gheorghe.

„Scopul acţiunii este de a-i felicita pe cetăţenii moldoveni cu ajunul Zilei Victoriei şi de a le dărui panglica Sf. Gheorghe, care este simbolul acestei zile. În localităţile în care am distribuit deja panglica am observat că un număr mic de persoane refuză să o primească”, se arată în mesajul Congresul Comunităţilor Ruse.

Klimenko a fost mulți ani de zile președinte partidului prorus Ravnopravie, formațiune ce a fost ulterior preluată în 2016 de oligarhul fugar implicat în furtul miliardului, Ilan Șor.

La mijlocul lunii martie, Valeri Klimenko, a făcut declarații controversate despre războiul din Ucraina. „Ucraina a devenit un stat al banderilor și pentru ca să fie ruptă din rădăcini această zarază este efectuată acum această operațiune specială. Nimeni, niciodată, nicăieri nu va permite uciderea rușilor, iar Vladimir Putin a demonstrat această lege”, a declarat el.

Rusia nu are forțe semnificative în Transnistria, dar poate ține ocupate unități ucrainene necesare pentru apărarea Odessei

Chiar dacă Republica Moldova are într-adevăr o armată prost dotată și nu foarte numeroasă, nici regiunea separatistă transnistreană nu o duce mai bine la acest capitol. În schimb, întreține un mit al superiorității forțelor sale asupra celor de la Chișinău. Unul demn de „satele Potemkin” menite să păstreze aparențele încă de pe vremea Imperiul Țarist și apoi perpetuat de Uniunea Sovietică și Rusia de astăzi, care este departe de a se prezenta în Ucraina ca a doua armată a lumii.

Realitatea este însă alta, iar starea forțelor paramilitare transnistrene, împreună cu cele ruse cantonate în regiune, a fost explicată pe larg recent de revista ucraineană Militarnîi. Revista a radiografiat minuțios ce efective militare sunt în stânga Nistrului, care este numărul lor și ce tehnică militară au în dotare.

Acestea au identificat trupe aflate în subordinea a trei instituții de forță: ministerele Apărării, Internelor și cel al serviciilor speciale – MGB. Există mai multe brigăzi, desfășurate pe câteva direcții strategice, care au în dotare armament vechi de peste 30-40 ani de la fosta Armata a 14-a a URSS.

Gradul de pregătire este unul foarte scăzut, militarii transnistreni făcând mai mult manevre decât trageri efective pentru a se antrena. La fel, elicopterele din dotare care nu efectuează trageri, conchide revista ucraineană.

De altfel, Oleksii Arestovici, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Zelenski și un ofițer de informații militare cu ștate vechi, a declarat săptămâna trecută că Ucraina este gata să rezolve probleme transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar pentru acest lucru are nevoie de acceptul Chișinăului. Cu toate acestea, în cazul în care va simți mișcări strategice din partea Tiraspolul, Ucraina și-a rezervat dreptul de a interveni în enclava separatistă, pentru a se apăra, și fără acceptul Moldovei.

„Este clar că regiunea transnistreană este utilizată acum de ruși pentru a crea panica. Acest lucru arată instabilitate și pericol”, a declarat pentru Veridica, directoarea Institutului Ucrainean pentru Politică Internaţională de la Kiev, Nadia Afanasieva.

Ea mai explicat că linia frontului acum s-a mutat în estul Ucrainei, dar că rușii vor să cucerească cât mai mult din regiunea Odessa, care este foarte bine fortificată, ceea ce înseamnă că Rusia va fi nevoită să atace din mai multe direcții.

„În acest moment, armata ucraineană controlează bine regiunea Odessa. Serviciile de securitate si Statul Major al Armatei Ucrainene știu foarte bine că există un pericol. Sunt sigură că au pregătite și soluții”, a adăugat experta ucraineancă.

La rândul său, analistul militar Claudiu Degeratu a declarat pentru Veridica.ro că Transnistria va deveni o zonă de mare instabilitate.

„Acest lucru se leagă și de faptul că frontul de luptă din Ucraina se apropie de regiunea Odessa din ce în ce mai mult. Asta mă face să spun că exploziile recente din Transnistria provin din sursă rusească. Ele sunt generate de către armata rusă și probabil au două scopuri. Este cumva o ofensivă pentru regiunea Odessa. Armata ucraineană va trebui cumva să se împartă. O parte să pregătească defensiva din partea de nord a Odessei și o parte să stea concentrată pe situația din Transnistria”, a explicat Degeratu.

Alte opinii
Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Tranziția Occidentului la energiile nepoluante poate fi exploatată de Rusia și China, care domină piața globală de combustibili nucleari și pe cea a metalelor rare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, scrie Veridica.md

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

Starlink, Telegram, pagerele și telefoanele mobile, antenele 5G se numără printre echipamentele și aplicațiile destinate pieței civile care au atras atenția armatelor și serviciilor de spionaj.

Mai multe
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

Diana Şanava
04 oct. 2024
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său
Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Michal Kukawski
30 sept. 2024
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024