Vecină cu Ucraina, Republica Moldova este interesată direct de modul în care decurge războiul din Ucraina, atât din motive militare, cât din perspectivă umanitară.
Liderii de la Chișinău au dat mesaje de susținere a Ucrainei și au spus că vor ajuta cât pot de mult refugiații din Ucraina. Președintele Maia Sandu s-a ferit însă, în discursul său din 25 februarie, să identifice agresorul și să-l numească ca atare.
„Ieri dimineață ne-am trezit într-o lume nouă, mai violentă, mai incertă, mai instabilă. O lume în care războiul neprovocat este posibil și face victime chiar în apropierea frontierelor noastre. Este în mod cert o lume în care speram că nu o să ajungem să trăim vreodată”, a spus Maia Sandu.
Mesajele legate de situația de securitate sunt comunicate numai de președintele Maia Sandu. Conform Constituției, ea este și șeful forțelor armatei moldovenești, care numără circa 6.000 de militari, cu tot cu personal tehnic, și este extrem de slab pregătită, cu tehnică militară ce datează aproape exclusiv din vremurile sovietice.
Cu toate acestea, șefa statului încearcă să dea asigurări că Republica Moldova este ferită cel puțin momentan de spectrul războiului.
Temeri legate de Transnistria și Găgăuzia
Evident, cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova vine dinspre regiunea separatistă transnistreană și, într-o măsură mai mică, din UTA Găgăuzia, o unitate teritorial-administrativă de la sudul Moldovei, cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni, majoritatea rusofoni. Transnistria nu este populată de facto de mai mult de 300.000 de persoane, dar oficial peste 220.000 au deja și cetățenia rusă.
Ambele entități sunt sub o puternică influență rusă la nivelul elitelor și, într-o mai mică măsură, în rândul cetățenilor. Aceștia sunt conectați aproape în întregime la spațiul informațional rusesc, acolo unde sunt bombardați zilnic de mesajele propagandei oficiale. Cele două regiuni sunt unele dintre punctele nevralgice pe care Rusia le poate apăsa la nevoie pentru a încerca să destabilizeze Republica Moldova.
Pe de altă parte, Statul Major General al forțelor armate unite ucrainene a anunțat în cea de-a două zi a războiului că a fost observată o activitatea semnificativă a elicopterelor rusești în preajma Tiraspolului, precum și în zonele de deasupra orașului Vilkovo din raionul Ismail al regiunii Odessa.
„Nu putem confirma aceste informații”, a declarat pentru Veridica.ro purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Chișinău, Ala Diaconu.
Pe fondul intensificării luptelor dintre forțele ruse și cele ucrainene, președintele Maia Sandu a revenit sâmbătă cu un nou apel la calm și solidaritate prin a care spus că nu există premise pentru implicarea Republicii Moldova în acțiuni militare.
Maia Sandu a precizat că în regiunea transnistreană nu se înregistrează evoluții care ar putea semnala pregătiri militare din partea Tiraspolului și a ținut, la rândul său, să infirme zvonurile potrivit cărora Transnistria se pregătește de război.
„În acest moment, noi credem că nu există premise, pentru ca Republica Moldova să fie implicată în acțiuni militare. Un argument în acest sens este faptul că în cazul Ucrainei au existat avertizări foarte clare din partea serviciilor SUA despre atacul care se pregătea. În cazul Republicii Moldova nu există astfel de informații”, a spus Maia Sandu.
De altfel, Maia Sandu este în contact permanent cu lideri puternici ai Occidentului. Vineri seara a avut o discuție cu șeful diplomației SUA, Antony Blinken, de la care a primit asigurări că integritatea teritorială a Republicii Moldova va fi protejată de aliații americani. Totodată, sâmbătă seara, Maia Sandu a avut o discuție telefonică și cu premierul canadian Justin Trudeau despre situația din Ucraina și cea din Republica Moldova, inclusiv despre asistența umanitară.
Ea a adăugat că instituțiile de forță sunt în alertă și monitorizează atent situația.
„Zona principală asupra căreia ne concentrăm atenția sunt raioanele din stânga Nistrului, SIS și MAI sunt cu ochii pe evoluțiile de acolo, nu se observă lucruri diferite față de ceea ce s-a făcut până acum. În ultimele zile se atestă schimbări, dar aceste schimbări nu sunt în măsura în care să indice anumite operațiuni. Nu există informații care ar conduce la concluzia că acolo se pregătește ceva”, a mai spus președintele Maia Sandu.
Tiraspolul insistă că nu intenționează să lanseze operațiuni militare
Deși președintele a insistat că Republica Moldova este un stat neutru din punct de vedere militar, acest lucru nu garantează că este exclusă posibilitatea unui atac ordonat de regimul de la Moscova, care în aceste zile este impredictibil și poate lua orice fel de decizii. Maia Sandu și-a exprimat speranța că marii actori globali vor ține cont de acest lucru și nu vor atrage Republica Moldova într-un conflict militar.
De cealaltă parte, generalul rus de miliție și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a infirmat că trupele din Transnistria se pregătesc să atace cumva Ucraina. El a scris sâmbătă pe canalul său de Telegram un mesaj prin care infirmă informațiile apărute în mass-media ucraineană legate de un posibil atac dinspre Transnistria.
„Mă adresez, în primul rând, locuitorilor Ucrainei, în special celor din regiunile Vinița și Odesa, dar și ucrainenilor de pe teritoriul Transnistriei. De câteva zile, în unele mijloace mass-media din Ucraina și pe diverse rețele de socializare se răspândesc zvonuri potrivit cărora ar urma un atac din Transnistria. Sunt niște presupuneri inadecvate. Afirm cu toată responsabilitatea că toți cei care răspândesc aceste informații false nu au absolut niciun control asupra situației. Noi suntem pașnici. Nu am avut niciodată intenții agresive față de vecinii noștri și nici nu vom avea”, a scris Kransnoselski.
Rusia ține în regiunea separatistă transnistreană, care reprezintă circa 11% din teritoriul Republicii Moldova, circa 1.500 – 2.000 de soldați.
Aceștia sunt împărțiți în „pacificatori”, care au mandat de prezență acolo încă din 1992, imediat după Războiul de pe Nistru, și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova sub pretextul pazei unui depozit de muniții vechi din localitatea Cobasna din nordul regiunii separatiste, aflat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.
De facto, „pacificatorii ruși” și GOTR sunt unul și același corp de militari care se rotesc periodic fie în misiunea de pacificare, fie pentru paza depozitului de la Cobasna. Juridic, GOTR se subordonează Districtul Militar Vestic al Armatei Ruse cu sediu la Sankt Petersburg, astfel că sunt la dispoziția ordinelor Armatei Ruse.
De altfel armata ucraineană a anunțat, sâmbătă, că a capturat doi militari ruși care făceau parte din trupele de recunoaștere și diversiune rusești și că aceștia ar fi venit de pe teritoriul regiunii separatiste transnistrene în zona Odessei.
În această criză provocată de război se poate juca și soarta regiunii separatiste transnistrene. Este greu de crezut că Ucraina, în scenariul în care vor respinge atacurile Rusiei, va mai permite existența unei republici separatiste pro-ruse în coasta sa. Liderii de la Tiraspol sunt conștienți de acest lucru, iar posibilitatea unor manevre militare în regiune rămâne foarte ridicată, în ciuda apelurilor la calm și promisiunilor lui Krasnoselski.
Nu trebuie uitat că și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus până în ultima clipă că Rusia nu are nicio intenție de a ataca Ucraina, iar joi seara a atacat acest teritoriu cu toată forță.