Cum a folosit propaganda rusă discursul liderului AUR despre dezmembrarea Ucrainei? „Groparii vor veni să-și ia bucățica”

Cum a folosit propaganda rusă discursul liderului AUR despre dezmembrarea Ucrainei? „Groparii vor veni să-și ia bucățica”
© EPA-EFE/TIAGO PETINGA   |   Claudiu Tarziu, de la Alianța pentru Unirea Românilor, ține un discurs în ultima zi a Convenției Naționale a V-a Chega, la Santarem, Portugalia, 29 ianuarie 2023.

Presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram administrate de Moscova au folosit declarația președintelui Consiliului Național de Conducere AUR, Claudiu Târziu, privind necesitatea anexării unor teritorii românești din Ucraina, pentru a justifica „operațiunea militară specială” a Rusiei. „Tot ce-a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat”, a spus Târziu, amintind de nordul Bucovinei, sudul  Basarabiei, Ținutul Herța și Transcarpatia.
 
Moskovski komsomoleț” (Komsomolistul moscovit) scrie că în România se discută serios despre o posibilă ieșire din NATO pentru reintegrarea națiunii române: „Încă un stat a început să pună problema anexării unor teritorii ale Ucrainei. Este vorba de România”.
În același timp, este amintită și o altă declarație a lui Claudiu Târziu privind stabilirea unor relații de colaborare cu Rusia: „Sunt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia va da dovadă că și ea vrea toate acestea”.

Propaganda rusă: Unele regiuni vor părăsi cu bucurie Ucraina, protestând împotriva politicii lui Zelenski

Publicația „Voennoe obozrenie” (Observator militar) folosește acest subiect pentru a manipula opinia publică, scriind că presa de la Kiev recunoaște de ceva vreme că riscul dezlipirii altor teritorii de Ucraina este foarte mare. „Regiunile de frontieră ale Ucrainei se vor dezlipi cu bucurie de ea. Este un salut public adresat lui Zelenski și concepției acestuia de a lupta până la ultimul ucrainean. Este o concepție care a generat destrămarea țării”, scrie ziarul, care citează „surse ucrainene”. În realitate, „sursele ucrainene” reprezintă canalul de Telegram „Lehitimnii”, care este finanțat tot de Moscova. Acest canal a scris că regiunile care nu vor mai fi ale Ucrainei vor „scăpa de datorii și de alte probleme”.
 
Portalul Tinkoff scrie că mai întâi Ungaria și apoi România au declarat că au pretenții teritoriale față de Ucraina. „Va veni și timpul Varșoviei să-și declare drepturile asupra Galiției”, scrie publicația, menționând că nu se poate avea încredere în aliații occidentali ai Kievului.
 
O serie de publicații din Rusia au prezentat declarația lui Claudiu Târziu ca fiind poziția oficială a României față de Ucraina, ilustrând tezele de propagandă rusă lansate la începutul invaziei la scară largă.

Unele narațiuni de propagandă s-au strecurat și în spațiul informațional ucrainean

„România revendică o parte a Ucrainei”, au scris ziarele de la Moscova, publicând pe rețeaua rusească de socializare Vkontakte discursul lui Claudiu Târziu. Portalul de știri din autoproclamata republică Donețk „DNR-Pravda”, filială a ziarului guvernamental Pravda, informează publicul din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia că România și Ungaria așteaptă înfrângerea Kievului în războiul cu Rusia pentru a-și recupera teritoriile istorice. „În Europa toți așteaptă ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie învinse. Groparii [Ucrainei] vor veni să-și ia bucățica”, comentează publicația.
 
O altă publicație rusă pro-Kremlin, EurAsia Daily, menționează că pentru România NATO este unul dintre imperiile cu care trebuie să aibă de a face Bucureștiul pentru a recupera teritoriile istorice. Este citat președintele AUR George Simion care a criticat discuțiile pe teme de securitate dintre Kiev și București pentru că „nu corespund intereselor naționale ale României”.
 
Și unele ziare din Ucraina au comentat declarația lui Târziu în stilul propagandei ruse. UA-Reporter din Transcarpatia a preluat o știre din presa rusă, scriind că „vecinii au început să declare la unison că au pretenții la teritoriile Ucrainei”, în timp ce „Apostrof” din Kiev a subliniat că nu numai liderii maghiari, ci și cei români își doresc să anexe teritorii ucrainene.
 
În același timp, ziarele mari din Ucraina au scris că este vorba de discursul unui lider naționalist care promovează narațiuni asemănătoare cu cele ale Federației Ruse și nu este vorba de un partid de la putere. „Naționaliștii din România și Ungaria vor să se unească cu Federația Rusă”, a scris publicația „Fokus”.  
 
Potrivit unei serii de narațiuni false, demontate de Veridica în anii 2022-2023, Ucraina a fost inventată de URSS, iar Rusia are dreptul istoric să o destrame. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice. Liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost acuzat de mai multe ori de Vladimir Putin că le-a oferit republicilor naționale dreptul de ieșire din componența URSS.

Alte opinii
Prăbușirea Siriei, o înfrângere majoră pentru axa Teheran – Moscova

Prăbușirea Siriei, o înfrângere majoră pentru axa Teheran – Moscova

A căzut o piesă-cheie a așa-zisei „axe a rezistenței”, construită în ultimele decenii de Iran. Rusia pierde cel mai important aliat arab din Orientul Mijlociu. Viitorul Siriei, incert. Risc de război regional.

Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei

Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei

Documente declasificate de SRI, SIE, STS și ministerul de Interne arată că Georgescu este susținut de un actor statal. Acesta nu e numit, dar acțiunile sale sunt similare cu operațiuni lansate anterior de Rusia.

De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?

De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?

Partidele pro-europene de dreapta din România au fost votate masiv în Moldova, în timp ce diaspora i-a preferat pe suveraniști. Experții cred că suveraniștii au fost respinși pentru că sunt ostili Ucrainei.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok
Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Analiștii ucraineni observă că România rămâne pro-europeană, dar încă există riscul ca un posibil președinte Georgescu să transforme țara într-un stat asemănător Ungariei lui Orban.

Marin Gherman
02 dec. 2024
Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația
Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Un protest al extremei dreapte, la Sofia, față de o piesă de teatru din secolul al XIX-lea, regizată de John Malkovich, a adus în atenție dezinformarea și propaganda care vizează cultura și educația în Bulgaria.

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?
Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Refugiații ucraineni au fost în general bine primiți în Letonia, dar există și reacții ostile la adresa lor. Experții spun că e nevoie de un program de integrare a refugiaților pe termen lung.

Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun
Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor a produs un adevărat șoc la Kiev, unde e văzut drept un „putinist brun”. Analiștii ucraineni cred însă că Georgescu va fi înfrânt în turul doi.

Ihor Lubianov
27 nov. 2024
În politica estonă a început bătălia pentru Narva
În politica estonă a început bătălia pentru Narva

Deși Rusia e o amenințare pentru Estonia, rusofonii de aici au optat la alegerile legislative pentru politicieni pro-ruși. Aceștia vor acum să câștige, la locale, principalul oraș rusofon, Narva.

Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE
Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE

Georgescu a fost considerat, cândva, un tehnocrat cu o solidă carieră internațională. După încheierea acesteia, a adoptat un discurs pro-rus și anti-occidental și și-a exprimat admirația pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

Cezar Manu
25 nov. 2024