Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

„Vladimir cel Groaznic” la a cincea încoronare ca preşedinte

russianmediamonitor / 8 mai  2024

Inaugurarea în 7 mai a celui de-al cincilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin a fost un prilej de sărbătoare la televiziunea de stat Rossia 1. Seara, după difuzarea unui rezumat alert cu principalele momente ale ceremoniilor fastuoase de peste zi, analiştii Kremlinului  s-au întrecut în elogii la adresa celui care, ca preşedinte sau prim-ministru, conduce de 24 de ani Federaţia Rusă.

Evgheni Popov, jurnalist:

 „Vă oferim un program special! Pentru Rusia, astăzi este o zi istorică! Pentru a cincea oară, Putin preia funcţia de Preşedinte al Rusiei. Preşedintele ales a rostit jurământul compus din 33 de cuvinte. […] Desigur, ceremonia învestirii lui Vladimir Putin este cel mai important eveniment global, dezbătut de întreaga planetă şi reflectat de presa occidentală. Dar noi suntem interesaţi de opinia oamenilor noştri invitaţi la ceremonie. […] Televiziunea Fox News şi-a exprimat convingerea că dacă Donald Trump va reveni la Casa Albă, relaţia lui Putin cu America va fi mult mai bună.

Dintre cei care i-au adus osanale preşedintelui reales s-a evidenţiat jurnalistul septuagenar Vitali Tretiakov, decanul Înaltei Şcoli de Televiziune din Moscova, care a asemuit cârmuirea lui Putin cu epoca lui Ivan al IV-lea, supranumit „cel Groaznic”, primul ţar al Rusiei în urmă cu aproape cinci sute de ani. 

 

Vitali Tretiakov, Decanul Înaltei Şcoli de Televiziune din Moscova:

 „Daţi-mi voie să vă amintesc, pe scurt, una dintre cele mai cunoscute scene dintr-un film clasic strălucitor al lui Serghei Eisenstein (regizor rus – n.n.), „Ivan cel Groaznic. Încoronarea lui Ivan ca despot al Rusiei… Ambasadorii asistau în picioare, iar unul îi spune altuia: „Europa nu o să-l recunoască!” Cel mai înţelept dintre ei îi răspunde: „Dacă va fi puternic, îl vor recunoaşte!”. Din păcate sau din fericire, acest lucru rămâne valabil. Aşa a fost şi aşa va fi în această lume în viitorul apropiat, până ce va fi construit Comunismul sau un alt fel de Paradis pe Pământ. Trebuie reţinut că Putin şi-a dovedit această tărie. Cel mai neobişnuit lucru al acestei ceremonii, care a fost organizată în detaliu, este ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum: o vizită la Catedrala Bunavestire, unde Vladimir Putin a fost binecuvântat într-o ceremonie religioasă specială cu ocazia  noului mandat prezidenţial. Chiar dacă nu sunt credincios, am spus întotdeauna că Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii este unul dintre cei mai importanţi gânditori politici ai Rusiei moderne. Din păcate, nu sunt mulţi asemenea lui. El nu spune nimic fără să gândească sau fără să aibă un scop. Apropo de Ivan cel Groaznic, aţi reţinut ce a spus Patriarhul? L-am ascultat împreună cu toată lumea. A spus că preşedintele Rusiei trebuie să ia nişte decizii înfricoşătoare. Hotărâri teribile! Astăzi, oricât ar părea de ciudat, că le place sau nu unora, Vladimir Putin trebuie să devină Vladimir cel Groaznic! Trebuie să fie asemenea lui Ivan al IV-lea! Din nu ştiu ce motiv, încă nu avem în Moscova un monument care să-I fie dedicat. Patriarhul Kiril nu a vorbit deloc la întâmplare.”

Cum au bombardat ruşii în Gaza un „convoi NATO” din Ucraina

observers.france24.com / 7 mai 2024; rfi.fr / 29 apr. 2024; youtube/@CNBC-TV18 / 28 feb. 2024; america.cgtn.com / 22 mar. 2024

Un videoclip care surprinde un incendiu impresionant a fost publicat la sfârşitul lunii trecute ca înfăţişând consecinţele unei lovituri a armatei ruse asupra unui convoi cu armament trimis de NATO în Ucraina. Difuzarea imaginilor a venit la câteva zile de la aprobarea de către Congresul  Statelor Unite a unui ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după o întrerupere de câteva săptămâni a asistenţei militare americane. Căutarea inversă a condus la identificarea versiunii originale a clipului, care datează din 27 februarie şi a fost postată pe TikTok de un utilizator care publică frecvent conţinut legat de evenimentele din Palestina. În descriere se vorbeşte despre un incendiu izbucnit la o fabrică de mase plastice din Hebron, oraş aflat în Cisiordania ocupată de Israel. Cu ajutorul aplicaţiei Google Maps, jurnaliştii au localizat cu exactitate locul incidentului. Folosind drept cuvinte cheie „incendiu” asociat cu numele fabricii au fost descoperite mai multe videoclipuri asemănătoare, între care şi unul difuzat de un canal indian de televiziune în 28 februarie. Dată fiind amploarea deosebită a flăcărilor, incendiul a fost detectat şi de sateliţii NASA specializaţi în depistarea din spaţiu a surselor terestre de căldură.

 

Un alt videoclip distribuit pe reţelele de socializare în 26 aprilie cu pretenţia că arată distrugerea unui convoi naval al NATO în drum spre Ucraina a fost identificat ca fiind filmat de fapt în 22 martie, când rachetele ruseşti au lovit o hidrocentrală din Dnipro, în sudul regiunii ucrainene Zaporojie.

Alegerile din India şi falsul votanţilor cu degete artificiale  

factcheck.afp.com / 7 mai 2024; ndtv.com / 29 apr. 2024

Alegerile maraton din India, cu şapte faze distincte întinse pe mai mult de şase săptămâni, sunt mai mult ca oricând tulburate de acuzaţii de campanie mincinoasă şi falsuri. Comunitatea musulmană a fost constant demonizată de primul-ministru Narendra Modi şi partidul său Bharatiya Janata. Cei aproape un milard de votanţi indieni sunt asaltaţi pe reţelele de socializare cu videoclipuri deep fake care folosesc imaginea şi vocea unor actori populari de la Bollywood pentru a transmite mesaje electorale subversive. Nu lipsesc însă falsurile tradiţionale, care promovează imagini vechi sau scoase din context pentru discreditarea adversarilor politici. Este cazul unor imagini cu o mulţime de degete artificiale – de fapt proteze de cei care şi-au pierdut accidental falangele de la mâini – care, potrivit autorilor postărilor, ar fi folosite de alegătorii musulmani din Bengalul de Vest pentru a vota de mai multe ori. În India, ca şi în alte ţări, oficialii din secţiile de votare aplică o pată de cerneală pe degetul arătător al fiecărui alegător care a votat, pentru a preveni votul multiplu. Ataşarea unui deget fals, realizat de regulă din silicon, le-ar permite astfel electorilor rău-intenţionaţi să repete operaţiunea fără să fie depistaţi. Comisia electorală din India a negat categoric că ar fi existat incidente de acest fel şi a calificat într-un comunicat acuzaţiile ca fiind „un zvon fără temei”.

Pe de altă parte, folosind metoda căutării inverse, jurnaliştii agenţiei France Presse au descoperit imaginile distribuite ca fiind recente pe pagina web a jurnalistului nipono-american Akiko Fujita, într-un articol din 16 decembrie 2013 intitulat „Degetele protetice ajută la reintegrarea foştilor membri ai Yakuza”. Textul descrie ritualul numit „yubitsume” prin care şefii mafiei japoneze obişnuiau să-i pedepsească pe trădători sau pe cei înfrânţi în confruntările cu adversarii prin tăierea unuia sau mai multor degete de la o mână. Potrivit articolului lui Fujita, degetele artificiale ar fi fost realizate de specialistul în protetică Shintaro Hayashi, care a găsit numeroşi clienţi printre gangsterii care au decis să se reabiliteze, dezicându-se de trecutul din crima organizată. Protezele sunt atât de minuţios realizate încât au implaturi de păr prelevate de pe mâinile subiecţilor pentru a avea un aspect cât mai natural. O a doua fotografie asociată înşelător cu alegerile în plină desfăşurare din India este de fapt o captură dintr-un reportaj realizat de televiziunea australiană ABC News în iunie 2013 şi care a avut ca temă activitatea aceluiaşi Shintaro Hayashi. De notat că presa din India a demontat o mistificare similară lansată cu ocazia alegerilor din 2019.

Timp citire: 6 min