Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Interviuri

Diplomat ucrainean: invadarea Ucrainei „ar duce la un dezastru în ceea ce privește statalitatea și economia Rusiei”

Păun Rohovei
©Breaking Fake News  |   Păun Rohovei

Ucrainenii se așteaptă la orice de la Rusia și știu că, în cazul în care aceasta îi va ataca din nou, vor trebui să se apere singuri, nu să aștepte ajutor din altă parte, spune însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei la București, Păun Rohovei. Într-un interviu acordat Veridica și Breaking Fake News, diplomatul a avertizat că o nouă invazie va fi extrem de costisitoare pentru Moscova.

„Fiecare stat are dreptul să își construiască viitorul așa cum dorește”

VERIDICA: Rusia a adresat mai multe solicitări Statelor Unite privind NATO și Ucraina. Au avut loc negocieri pentru dezescaladarea crizei, dar între Rusia si Statele Unite, Ucraina nu a luat parte la aceste negocieri. S-au mai implicat mediatori din Uniunea Europeană. Care sunt solicitările specifice ale Rusiei în ceea ce privește Ucraina și care este răspunsul Ucrainei?

PĂUN ROHOVEI: Mai întâi de toate aș vrea să menționez faptul că ne aflăm într o situație de criză de securitate extrem de gravă și această criză este nu numai despre Ucraina, despre regiunea noastră comună, a Mării Negre, este despre pace, securitate și stabilitatea întregului continent european, este despre restabilirea dreptului internațional, despre restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli. Da, sunt foarte multe încercări din partea Federației Ruse de a-i determina pe partenerii noștri să ia o decizie despre Ucraina, dar fără Ucraina. Vreau să vă asigur însă că niciun partener, niciun stat prieten al Ucrainei, în convorbirile și tratativele cu Federația Rusă nu a abordat vreo problemă care să nu fie convenită sau să nu fi fost discutată anterior cu Ucraina.

VERIDICA: Cea mai importantă solicitare a Moscovei, din câte știm, este ca Occidentul și în special Statele Unite să ofere garanții ferme că Ucraina nu va fi niciodată membră a Alianței Nord-Atlantice. În dialogul dumneavoastră cu Statele Unite, care a fost răspunsul Washingtonului la această solicitare a Rusiei?

PĂUN ROHOVEI: Da, Rusia a încercat să introducă ceva nou în regulile internaționale: de a hotărî soarta unui stat fără să țină cont de poziția acelui stat. Știți, Ucraina e un stat suveran, un stat independent și conform dreptului internațional, conform actelor normative internaționale, inclusiv a documentelor care au fost aprobate și se aplică de către instituțiile internaționale, ca stat independent, Ucraina are dreptul suveran de aș formula propriile opțiuni în politica externă, de a-și formula prioritățile politicii externe și de a le realiza, iar integrarea europeană și euroatlantică este o opțiune a poporului ucrainean. Este stipulat în Constituția Ucrainei, de aici pornim. Avem dreptul de a ne construi viitorul, iar răspunsul Statelor Unite e foarte clar – fiecare stat are dreptul să își construiască viitorul așa cum dorește.

Un atac rus asupra Ucrainei ar reprezenta o „sinucidere”

VERIDICA: În acest moment există canale de comunicare și de negociere între Kiev și Moscova?

PĂUN ROHOVEI: Există, prin intermediul acelor structuri care sunt menite să asigure pacea, să oprească acest război. Ucraina a declarat nu o dată că este disponibilă și este pregătită pentru un dialog la cel mai înalt nivel. Deocamdată nu vedem un răspuns din partea Federației Ruse în acest sens.

VERIDICA: Există mai multe avertismente că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. Sunteți pregătiți? Care sunt scenariile pe care le luați în calcul în acest moment?

PĂUN ROHOVEI: Desigur, Putin provine provine dintr-o cultură politică foarte diferită de cea a Occidentului. El încearcă să-și atingă scopurile prin forță, prin amenințări. Putin se oprește doar acolo unde este oprit, înțelege doar limbajul forței. Federația Rusă mai întâi trebuie să ofere explicații, ca stat care a lansat războaie împotriva Georgiei, împotriva Ucrainei; ca stat care a ocupat ilegal teritorii ale Republicii Moldova, Georgia, Ucraina; ca stat care comite atacuri cibernetice, asasinate, desfășoară campanii de dezinformare în statele membre NATO și UE.

De anul trecut, se mărește în permanență numărul soldaților ruși la frontiera cu Ucraina. S-au făcut diferite exerciții militare, acum se desfășoară cu Belarusul. Dacă ne uităm bine pe hartă, practic suntem înconjurați de peste 130.000 de soldați ruși, cu armament ofensiv. O astfel de acumulare de forțe la câțiva kilometri de frontiera cu Ucraina este un semnal al unui pericol foarte, foarte mare de invazie. Însă nu deținem informații clare care ne-ar putea arăta clar că mâine sau poimâine va fi o invazie. Cred că la etapa actuală Putin mai mult folosește această demonstrație de forță ca un instrument de șantaj, pentru a obține mai mult decât i se oferă. Ei bine, într-adevăr, există mai multe scenarii, inclusiv scenariul unei invazii militare a Rusiei în Ucraina. Dar Ucraina nu e singură, Ucraina are parteneri, are prieteni. Avem o cooperare extraordinar de bună cu toate statele membre NATO. Cu Statele Unite, care ne acordă un ajutor imens – armament, muniții, tehnologii noi; avem o cooperare bună cu Marea Britanie, avem o cooperare extraordinară de bună în domeniul tehnic și militar cu țările baltice. Și aici aș vrea să menționez inclusiv România. Pe diferite căi, diplomatică, a ajutorului militar, aceste state au făcut practic imposibili unii pași din partea Federației Ruse. Nu cred că Federația Rusă, după toate semnalele care le-au primit din partea NATO, a Statelor Unite, din partea OSCE, ar fi aptă să facă niște pași spre sinucidere. Toate sancțiunile care ar fi impuse Rusiei după un astfel de pas practic ar duce la un dezastru în ceea ce privește statalitatea și economia Rusiei.

VERIDICA: Ați spus că Vladimir Putin folosește această criză ca instrument de șantaj. Ce vrea să obțină?

PĂUN ROHOVEI: El ar vrea să obțină Ucraina. Însă vreau să vă asigur că punctul de ne întoarce spre trecut în Ucraina a fost depășit, deja avem opțiunea noastră.

VERIDICA: Care este acest punct?

PĂUN ROHOVEI: Nu ne mai întoarcem la ceea ce a fost cândva, știți foarte bine... Vă aduceți aminte de evenimentele din 2013-1014 din Ucraina, când poporul ucrainean a făcut o alegere. De fapt, în istoria contemporană, Ucraina e unicul stat care luptă și varsă sânge pentru opțiunea sa civilizațională. Aici vorbesc de integrare europeana și euroatlantică.

„Suntem conștienți că nimeni nu ne e dator să ne apere patria”

VERIDICA: Vorbeați de ajutorul important pe care Occidentul și Alianța Nord-Atlantică l-au furnizat Ucrainei. Însă mesajele acestora au fost că nu vor trimite trupe în Ucraina. Este un punct pe care îl negociați cu Alianța Nord-Atlantică?

PĂUN ROHOVEI: Aici m-aș întoarce la cuvintele domnului Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei. Săptămâna trecută a făcut o declarație prin care a menționat foarte limpede faptul că Ucraina este conștientă că trebuie să își apere de sine stătător hotarele, suveranitatea și integritatea teritorială. Noi suntem conștienți că nimeni nu ne este dator, în ciuda faptului că mulți care s-au grăbit să facă declarații că nu trimit trupe. Noi nu am cerut nimănui trupe, dar, în același timp, vedem foarte multe inițiative de ajutor. Marea Britanie, de exemplu, fără multe declarații și consultări, a încărcat în avioane muniții și tehnică militară și în câteva ore au fost pe aeroportul din Kiev. Statele Unite, la fel, alte state la fel. Noi suntem conștienți că trebuie să ne apărăm singuri patria, dar, în același timp, dăm semnale că aceste pericole care vin în urma acțiunilor Federației Ruse sunt îndreptate nu numai împotriva Ucrainei. Sunt foarte importante și mesajele politico-diplomatice. Aici aș vrea să aduc sincere mulțumiri părții române pentru demersul său diplomatic și politic. A făcut foarte mult pentru ca Ucraina să se apropie și mai mult de structurile europene și euroatlantice. Începând cu anul trecut, la inițiativa domnului Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, Ucraina a fost invitată la întrevederea miniștrilor afacerilor externe din trei state NATO - Polonia Turcia și România. De asemenea, amintesc inițiativa domnului ministru Aurescu de a organiza o întrevedere a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE la Kiev. E un semnal foarte puternic din partea României că e alături de noi și înțelege ce se întâmplă și știe cum trebuie să acționeze, asta e foarte important. În plus, avem și alte domenii în care cooperăm foarte activ, inclusiv în domeniul tehnico-militar. În 2020 am semnat un acord interguvernamental de cooperare tehnico-militară care a intrat în vigoare după ce a fost ratificat de ambele părți în decembrie anul trecut. Acolo există un câmp foarte larg de cooperare între statele noastre și aici nu e vorba numai de tehnică militară.

VERIDICA: Unii politicieni români au afirmat că prin acest acord România se obligă să lupte alături de Ucraina împotriva Rusiei.

PĂUN ROHOVEI: Nu cred, România este membră NATO și și-a enunțat opțiunea. Opțiunea fiecărui membru NATO e cu totul alta decât a lupta, înseamnă nu numai de a lupta cu arma în mână. Până la urmă, e vorba de o luptă pentru securitatea și stabilitatea din regiune, un schimb de experiență sau niște exerciții militare comune cu partenerii la Marea Neagră. E un semnal destul de puternic, dar revin și vreau să subliniez acest lucru: suntem conștienți că nimeni nu ne e dator să ne apere patria dacă nu ne vom apăra noi singuri.

În Ucraina nu există secesioniști sau rebeli și teritorii secesioniste. În Ucraina există teritorii temporar ocupate ilegal de către Federația Rusă

VERIDICA: În Vest se afirmă că, în condițiile în care Rusia a ocupat teritorii ucrainene, opțiunea pro-europeană și pro-atlantică a Ucrainei este nerezonabilă și orizontul de timp pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-a mărit considerabil. Cum priviți această chestiune?

PĂUN ROHOVEI: Sunt diferite puncte de vedere. În afară de războiul pe care îl purtăm cu Federația Rusă, ne-am făcut foarte multe din temele pentru acasă care ne-au fost date de Uniunea Europeană și NATO. De aceea considerăm că opțiunea noastră ar putea fi pusă în practică, indiferent ce crede fiecare. În domeniul reformelor, vreau să vă asigur că în Ucraina s-a făcut foarte mult.

VERIDICA: Cum va gestiona Kievul o eventuală criză energetică?

PĂUN ROHOVEI: Rusia reduce treptat tranzitul gazelor prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina. Conform datelor noastre, din ianuarie 2022, tranzitul gazelor din Federația Rusă a fost redus de două ori, de la 109,6 mil. metri cubi la 52,5 mil. metri cubi pe zi. Dar consumul de gaze naturale a scăzut în Ucraina iar capacitatea garantată pentru importuri a crescut: din Slovacia, până la 42 mil. metri cubi pe zi, din Ungaria, până la 8 mil. metri cubi pe zi.

Rusia insistă asupra lansării rapide a gazoductului Nord Stream 2 și îl folosește ca armă asimetrică. Nord Stream 2 a provocat deja o criză energetică în Europa. Totodată, Moscova forțează unele state membre UE să încalce legislația europeană în domeniul energetic. Prin intermediul proiectului Nord Stream 2 Federația Rusă insistă asupra prezenței sale militare în zona Mării Baltice și încearcă să submineze capacitatea NATO de a garanta securitatea în regiunea Mării Baltice.

VERIDICA: Care este în acest moment situația în teritoriile ocupate de Rusia, în Donbas în special, dar și în Crimeea? Războiul durează de opt ani și încă mai face victime. Câți oameni au murit și câți au plecat și s-au refugiat în alte zone?

PĂUN ROHOVEI: Da, este o tragedie pentru oamenii de acolo, o tragedie pentru părinții soldaților... Din 2014 până în prezent am pierdut aproximativ 14.000 de ostași. Acum sunt mai puțini, dar sunt vieți omenești, totuși... Anul trecut, au murit peste 50 de soldați, în 2020, 61. În pofida înțelegerilor de încetare a focului, mercenarii ruși, împreună cu ofițerii ruși încalcă permanent acest regim de oprirea focului. Chiar în 14 ianuarie, nu demult, am avut, în pofida înțelegerilor de încetare a focului din decembrie 2021, 99 de încălcări într-o singură zi, am avut patru morți și 14 răniți numai într-o singură zi. Peste două milioane de oameni sunt refugiați interni, dar care și-au găsit locul în societatea ucraineană, majoritatea sunt in Kiev, Odesa sau în partea de vest a Ucrainei, în Liov.

Dați-mi voie să subliniez că în Ucraina nu există secesioniști sau rebeli și teritorii secesioniste. În Ucraina există teritorii temporar ocupate ilegal de către Federația Rusă – Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol și teritorii temporar ocupate din regiunile Luhansk și Donețk.

Nu există un loc mai periculos pentru etnicii ruși și rusofoni decât teritoriile ocupate ilegal de către Federația Rusă. Narațiunile de „încălcare a drepturilor etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina” au fost utilizate ca pretext fabricat pentru agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Aceste narațiuni nu au nimic cu realitatea și sunt utilizate în continuare la cel mai înalt nivel de către oficialii ruși. Agresorul acuză întotdeauna victima pentru ceea ce face: aceasta este o practică standard în toate războaiele Kremlinului.

În teritoriile temporar ocupate din regiunile Luhansk și Donețk, Rusia continuă să mențină prezența militară. Numărul total estimat al trupelor din cadrul Districtului Militar de Sud al Federației Ruse în aceste teritorii temporar ocupate ale Ucrainei este de 35.000 de persoane. O mare parte din aceștia sunt mercenari din rândul populației locale. Numărul total al militarilor ruși în aceste teritorii ucrainene este de 3.000, dintre care 2.100 sunt militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse care luptă împotriva Ucrainei în mod constant. Generalii și ofițerii ruși ocupă funcțiile de comandă.

„Ne putem aștepta la orice din partea Federației Ruse”

VERIDICA: Serviciile de informații occidentale dar si cele ucrainean au avertizat că Rusia pregătește o diversiune ca pretext pentru invazie. Cel mai recent avertisment este cel al Washingtonului, care a spus că Rusia pregătește un film despre un atac al forțelor armate ucrainene și un genocid împotriva rușilor.

PĂUN ROHOVEI: Noi suntem foarte recunoscători partenerilor noștri care ne oferă informații despre eventuale provocări. Noi așteptăm, ne putem aștepta la orice din partea Federației Ruse. Eu nu aș comenta aceste informații difuzate în presă, totul e posibil. Analizând unii pași ai Federației Ruse, de exemplu [acordarea de cetățenii] celor care au rămas în Donbas – sunt peste 600.000 de oameni care au primit deja pașapoarte ale Federației Ruse – îmi pun întrebarea în ce scop se face. Știți narațiunea rușilor  - „noi vom apara rușii sau cetățenii Rusiei oriunde s-ar afla”. Nu exclud faptul că se creează artificial o situație în care Putin ar putea spune, de exemplu, „uite, am 600.000 de oameni acolo, cetățeni ai Rusiei, care au nevoie de apărare din partea noastră”, și să fie un pretext pentru o invazie directă. Eu cred că se fac pregătiri pe mai multe planuri și sigur că provocările despre care se difuzează informații pot avea loc.  Este un război de tip hibrid. În etapa actuală și în acest război se încadrează orice viclenie. Opinia publică internațională știe mai multe despre războiul Ucrainei cu Rusia în ultimii doi-trei ani, dar noi  ducem războiul cu Federația Rusă din 2014. Am învățat foarte multe lucruri,  am suferit mult, dar am și învățat. Vreau să vă asigur că și armata ucraineană și civilii sunt pregătiți pentru a da o ripostă dacă se va întâmpla. Dar sper să nu se întâmple.

Tags: Ucraina , Rusia , război , NATO , Crimeea , Criza din Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă: Dacă cineva nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, nu este Chișinăul, ci Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă: Dacă cineva nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, nu este Chișinăul, ci Moscova

Diferendul transnistrean nu este o barieră în calea procesului de aderare a Chișinăului la UE, consideră ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă. Într-un interviu acordat Veridica, diplomatul moldovean a arătat că, în cazul unei victorii a Ucrainei în războiul cu Rusia, liderii de la Tiraspol vor deveni „mai flexibili”. Victor Chirilă a analizat riscurile de securitate pentru Chișinău, dar și principalele proiecte realizate de Republica Moldova în parteneriat cu România.

Andrei Kurkov: Putin a obținut ceea ce nu dorea – consolidarea națiunii ucrainene

Andrei Kurkov: Putin a obținut ceea ce nu dorea – consolidarea națiunii ucrainene

Andrei Kurkov este unul dintre cei mai importanți scriitori ucraineni contemporani. Scrie în rusă, dar a fost catalogat drept „dușman al culturii ruse”. Într-un interviu acordat Veridica, Andrei Kurkov a vorbit despre întoarcerea Rusiei la monarhie sub „țarul” Vladimir Putin, decuplarea – cel puțin temporară – de la cultura rusă, dar și despre războiul Moscovei împotriva țării sale.

Dan Stoenescu, Însărcinat cu afaceri UE pentru Siria: „Situația din Ucraina afectează și Siria”

Dan Stoenescu, Însărcinat cu afaceri UE pentru Siria: „Situația din Ucraina afectează și Siria”

Siria rămâne o țară marcată de conflict și de o criză umanitară profundă, în care se ciocnesc și interese multiple ale unor actori statali și non-statali, potrivit Însărcinatului cu afaceri al UE, Dan Stoenescu*. Într-un interviu acordat TVR și VERIDICA, Dan Stoenescu a explicat că UE, chiar dacă nu recunoaște regimul Assad, discută cu acesta pentru a putea să le ofere asistență sirienilor, dar a vorbit și despre legătura dintre războiul din Siria și cel din Ucraina.

Marian Voicu

12 Feb 2022

Actualizat la: 12 Feb 2022 19:32:08
Marian Voicu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
  • Ucraina e un stat suveran, un stat independent și conform dreptului internațional, conform actelor normative internaționale, inclusiv a documentelor care au fost aprobate și se aplică de către instituțiile internaționale, ca stat independent, Ucraina are dreptul suveran de aș formula propriile opțiuni în politica externă, de a-și formula prioritățile politicii externe și de a le realiza, iar integrarea europeană și euroatlantică este o opțiune a poporului ucrainean. Este stipulat în Constituția Ucrainei, de aici pornim. Avem dreptul de a ne construi viitorul, iar răspunsul Statelor Unite e foarte clar – fiecare stat are dreptul să își construiască viitorul așa cum dorește.
  • Putin provine provine dintr-o cultură politică foarte diferită de cea a Occidentului. El încearcă să-și atingă scopurile prin forță, prin amenințări. Putin se oprește doar acolo unde este oprit, înțelege doar limbajul forței. Federația Rusă mai întâi trebuie să ofere explicații, ca stat care a lansat războaie împotriva Georgiei, împotriva Ucrainei; ca stat care a ocupat ilegal teritorii ale Republicii Moldova, Georgia, Ucraina; ca stat care comite atacuri cibernetice, asasinate, desfășoară campanii de dezinformare în statele membre NATO și UE.
  • Ucraina este conștientă că trebuie să își apere de sine stătător hotarele, suveranitatea și integritatea teritorială. Noi suntem conștienți că nimeni nu ne este dator, în ciuda faptului că mulți care s-au grăbit să facă declarații că nu trimit trupe. Noi nu am cerut nimănui trupe, dar, în același timp, vedem foarte multe inițiative de ajutor. Marea Britanie, de exemplu, fără multe declarații și consultări, a încărcat în avioane muniții și tehnică militară și în câteva ore au fost pe aeroportul din Kiev. Statele Unite, la fel, alte state la fel. Noi suntem conștienți că trebuie să ne apărăm singuri patria, dar, în același timp, dăm semnale că aceste pericole care vin în urma acțiunilor Federației Ruse sunt îndreptate nu numai împotriva Ucrainei.
  • Nu există un loc mai periculos pentru etnicii ruși și rusofoni decât teritoriile ocupate ilegal de către Federația Rusă. Narațiunile de „încălcare a drepturilor etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina” au fost utilizate ca pretext fabricat pentru agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Aceste narațiuni nu au nimic cu realitatea și sunt utilizate în continuare la cel mai înalt nivel de către oficialii ruși. Agresorul acuză întotdeauna victima pentru ceea ce face: aceasta este o practică standard în toate războaiele Kremlinului.
Emine Japarova: „Misiunea lui Putin de a comite un genocid în Ucraina e clară chiar din propriile sale declarații”
Emine Japarova: „Misiunea lui Putin de a comite un genocid în Ucraina e clară chiar din propriile sale declarații”

Tătarii din Crimeea au fost primele victime ale agresiunii rusești din Ucraina și continuă să fie persecutați de Moscova, potrivit ministrului adjunct de externe de la Kiev, Emine Japarova. Într-un interviu acordat Veridica, Japarova, care coordonează strategia pentru Platforma Crimeea și este responsabilă, printre altele, cu diplomația publică și relația cu organizații internaționale, a explicat cum încalcă Rusia convențiile de Geneva și de ce crimele sale din Ucraina pot fi considerate genocid.

Marian Voicu
Marian Voicu
13 Dec 2022
Andrei Soldatov: Teama apocaliptică a lui Putin este că o nouă revoluție e iminentă în Rusia
Andrei Soldatov: Teama apocaliptică a lui Putin este că o nouă revoluție e iminentă în Rusia

Rusia lui Putin este tot mai asemănătoare cu Rusia lui Stalin, consideră jurnalistul Andrei Soldatov, unul dintre cei mai apreciați experți în serviciile secrete ruse. Într-un interviu acordat Veridica și TVR, Soldatov a explicat cum a corupt Putin societatea rusă, de ce FSB-ul este continuatorul KGB-ului sovietic, care sunt metodele și mentalitatea ofițerilor de informații, și cum au ajuns aceștia să creadă și să îl convingă și pe Putin că un război în Ucraina este necesar.

Marian Voicu
Marian Voicu
20 Nov 2022
Olevs Nikers: Scenariul ideal este înfrângerea totală a Rusiei, cel realist – un acord de pace
Olevs Nikers: Scenariul ideal este înfrângerea totală a Rusiei, cel realist – un acord de pace

Pentru Statele Baltice și NATO, cel mai bun deznodământ în războiul din Ucraina ar fi o înfrângere totală a Rusiei, spune președintele Fundației de Securitate Baltică, Olevs Nikers. Cu toate acestea, Nikers este de părere că cel mai realist scenariu pentru finalul războiului ar fi un acord de pace, ceea ce ar însemna că Țările Baltice și puterile occidentale vor fi nevoite să gestioneze problema Rusiei pe termen lung.

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis
17 Nov 2022
Dan Stoenescu, Însărcinat cu afaceri UE pentru Siria: „Situația din Ucraina afectează și Siria”
Dan Stoenescu, Însărcinat cu afaceri UE pentru Siria: „Situația din Ucraina afectează și Siria”

Siria rămâne o țară marcată de conflict și de o criză umanitară profundă, în care se ciocnesc și interese multiple ale unor actori statali și non-statali, potrivit Însărcinatului cu afaceri al UE, Dan Stoenescu*. Într-un interviu acordat TVR și VERIDICA, Dan Stoenescu a explicat că UE, chiar dacă nu recunoaște regimul Assad, discută cu acesta pentru a putea să le ofere asistență sirienilor, dar a vorbit și despre legătura dintre războiul din Siria și cel din Ucraina.

Marian Voicu
Marian Voicu
04 Nov 2022