Existența Ucrainei pe „teritoriile istorice ale Rusiei” va fi motiv permanent pentru război și uciderea ucrainenilor, afirmă fostul președinte rus, Dmitri Medvedev. Acesta e unul din cei mai virulenți exponenți ai propagandei ruse și a amenințat în trecut și cu războiul nuclear.
Propagandă: Ucrainenii vor fi nevoiți să accepte ocupația rusească pentru a avea o viață pașnică
ȘTIRE: „Existența Ucrainei pune în pericol viața ucrainenilor. Am în vedere nu numai statul actual, regimul politic banderovist. Mă refer la orice altă Ucraină. De ce? Existența unui stat independent pe teritoriile istorice rusești va fi în permanență un motiv pentru reluarea acțiunilor militare”, a scris [Dmitri Medvedev] pe canalul său de Telegram.
Potrivit lui Medvedev, există „o probabilitate de o sută de procente” pentru un dezgheț al conflictului „indiferent de hârtiile privind securitatea” semnate de Ucraina și statele din Occident. Politicianul presupune că un nou război va fi posibil „peste cinci sau chiar zece ani”.
„Având de ales între viață și un război permanent care va aduce moarte, majoritatea ucrainenilor (cu excepția unei minorități a naționaliștilor tâmpiți) vor alege viața. Ei vor înțelege că viața în cadrul unui stat comun, pe care acum nu-l iubesc, este mai bună decât moartea”, a subliniat Medvedev […].
Kremlinul a precizat în repetate rânduri că scopurile operațiunii speciale vor fi atinse. Președintele rus a declarat anterior că Moscova nu a refuzat vreodată să negocieze cu Ucraina, dar acest lucru este împiedicat de decretul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din octombrie 2022 privind imposibilitatea încheierii unui armistițiu atâta timp cât Vladimir Putin va fi președintele Rusiei.
NARAȚIUNE: Existența Ucrainei independente le pune în pericol viața ucrainenilor.
Dmitri Medvedev admite că Rusia poartă un război imperial de cucerire
CONTEXT: Dmitri Medvedev este primul demnitar rus de rang înalt care admite, indirect, faptul că toate pretextele invocate de Rusia pentru a justifica invadarea Ucrainei (existența unui așa-zis pericol la adresa securității sale, un răspuns la o agresiune a NATO/Occidentului, denazificare etc.) sunt false și că războiul este unul imperial al cărui obiectiv este cucerirea Ucrainei și asimilarea acesteia în cadrul statului rus. Dmitri Medvedev, fost președinte și fost premier al Rusiei, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, este văzut ca unul dintre cei mai loiali subalterni ai lui Vladimir Putin. Medvedev a fost ales de Putin să fie președinte în locul său într-o perioadă în care liderul de la Kremlin nu a putut, din cauza legii de atunci, să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. Medvedev a mimat un reformism și o disponibilitate de a se apropia de Occident cât timp a fost președinte, însă orice urmă a acelei deschideri a dispărut demult: de la declanșarea invaziei Ucrainei la scară largă, Dmitri Medvedev a devenit unul dintre cei mai virulenți propagandiști ai Rusiei și a amenințat în repetate rânduri, începând cu 2022, că aceasta va recurge la arsenalul său nuclear; cea mai recentă astfel de amenințare a fost făcută în ianuarie 2024. Diatribele lui Medvedev au vizat și anterior integritatea teritorială și chiar existența Ucrainei ca stat, el propunând, de pildă, împărțirea acesteia între statele vecine,
Realitate: Ucrainenii își dau viața pe front pentru statul lor și consideră Rusia un inamic istoric
Amenințarea lui Medvedev și relatările presei ruse cu privire la aceasta au ca punct de pornire narațiunea falsă privind inexistența unui popor ucrainean distinct și lipsa de legitimitate a unui stat ucrainean, care ar fi fost fondat pe „teritorii istorice” ale Rusiei. Totodată, se încearcă inducerea ideii că majoritatea ucrainenilor nu ar vrea, de fapt, să reziste în fața Rusiei și că doar o minoritate de „naționaliști”/extremiști de dreapta poartă războiul.
În realitate, ucrainenii își dau viața pe front pentru statul lor și consideră Rusia un inamic istoric. În toamna anului trecut, 73% dintre ucraineni au declarat că sunt împotriva oricăror cedări teritoriale în fața Rusiei. De asemenea, 94% dintre ucraineni consideră că Vladimir Putin este un Adolf Hitler al secolului XXI. Rusia este consideră de către 90% dintre ucraineni un inamic istoric. Despre vreo cedare teritorială sau dorință de a intra în componența Rusiei condusă de Putin nici nu poate fi vorba, potrivit datelor sociologice.
Presa rusă dezinformează și atunci când dezvoltată ideea despre Ucraina ca un teritoriu istoric al Federației Ruse. De fapt, apartenența teritorială din trecut a unor regiuni sau orașe nu are nicio importanță pentru sistemul de drept internațional actual și nu justifică atacurile Rusiei. În anul 1991 peste 93% dintre ucraineni au votat în cadrul unui referendum național, în prezența unor observatori internaționali, pentru independența Ucrainei. Decizia a fost susținută în toate regiunile ucrainene, inclusiv Crimeea și Donbas. În 1997 Rusia și Ucraina au semnat un tratat de bază, potrivit căruia Moscova recunoaște independența și sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Rusia nu numai că a recunoscut frontierele Ucrainei, care includeau peninsula Crimeea și regiunile Odesa, Donețk și Lugansk, dar s-a obligat conform Memorandului de la Budapesta, din 1994, să se abțină de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei.
Din această perspectivă, nu Ucraina ca stat reprezintă un risc de securitate și un focar al viitoarelor conflicte, ci sfidarea de către Rusia a normelor dreptului internațional și dorința Kremlinului de a reface URSS și de ocupa teritorii care aparțin unor state vecine.
Scopul acestei narațiuni false este de a justifica acțiunile Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei în ochii opiniei publice interne, dar și a descuraja rezistența ucraineană în fața invaziei Moscovei prin crearea unei dileme false: capitularea sau moartea.
Veridica a demontat pe parcursul celor 23 de luni de război pe teritoriul Ucrainei o serie de narațiuni false asemănătoare. Potrivit propagandei ruse, Odesa și sudul Ucrainei sunt ale Rusiei. Presa rusă a mai scris că ucrainenii așteaptă salvarea de la Rusia, în timp ce conflictul armat din Ucraina este un război civil pentru că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Politicienii ruși și presa guvernamentală de la Moscova au mai încercat să convingă opinia publică că Ucraina nu a existat până la apariția URSS.
Verifică sursele: