PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

china-rusia
© EPA-EFE/SERGEY KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin sosesc pentru discuțiile Rusia - China la Kremlinul din Moscova, Rusia, 21 martie 2023.

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Propagandă: Rusia și China caută soluții de pace durabilă în Ucraina, iar Occidentul este împotrivă

ȘTIRE: „Diferențele de abordări ale situației din Ucraina au fost discutate în timpul vizitei de stat în Rusia efectuată de președintele Chinei Xi Jinping. […] Potrivit lui Vladimir Putin, autoritățile chineze sunt ghidate în inițiativele lor de principiile adevărului și respectului pentru dreptul internațional. Xi a confirmat acest lucru, susținând că noua arhitectură de securitate ar trebui să fie construită pe vechiul drept internațional, și nu pe niște reguli inventate de Statele Unite […].

Occidentul doar mimează că vrea pace în Ucraina. După cum știți, la 15 martie 2023, la o întâlnire a miniștrilor apărării NATO și a tuturor celor care simpatizează cu Ucraina (Ramstein-10) s-a decis să fie trimise 150 de tancuri Leopard pentru a fi lansată o contraofensivă eliberatoare și victorioasă a Forțelor Armate ale Ucrainei. […]

Este o strategie și o tactică tipic occidentală, înșelătoare și duplicitară: ei vorbesc despre pace, dar, în același timp, încearcă să atragă cât mai mulți participanți în procesul confruntării și în război, să creeze haos și apoi să se prezinte ca niște pacificatori. […]

Dar Putin și Xi sunt politicieni cu experiență și vor încerca să colaboreze. Dacă Rusia este învinsă în Ucraina, atunci China va fi următoarea pentru o „execuție democratică”. Este mare păcat că războiul va continua sub masca unei lupte pentru pace, pe care Occidentul o duce prin acțiuni militare.

NARAȚIUNE: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Realitate: Rusia a invadat Ucraina, fiind sprijinită pe parcursul războiului de China

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping, presa guvernamentală din Rusia a scris despre planul de pace discutat de cei doi lideri. Presa rusă a acuzat Occidentul că respinge un plan de pace și că își dorește continuarea ostilităților cu orice preț.

Portalul mai scrie  și că războiul din Ucraina are loc din vina Occidentului care îi oferă Kievului armament și îl încurajează să-și elibereze teritoriile. Dacă Rusia va fi învinsă de Occident în acest război, „următoarea victimă” va fi China, care va trece printr-o „execuție democratică”. Lăudând planul de pace al Chinei, respins de Ucraina și de Occident, presa rusă scrie că statele NATO îi oferă tancuri și rachete Kievului, continuând în acest mod războiul. În baza acestor afirmații, o serie de canale de Telegram apropiate de Kremlin, au distribuit narațiuni false despre pacificatori (China, Rusia) și agresori (NATO, SUA, Occident) în contextul războiului din Ucraina. Presa rusă numește inițiativele lui Xi Jinping și Putin ca fiind idei de pace durabilă, bazată pe respectul față de dreptul internațional.

În realitate, potrivit normelor dreptului internațional, în special a Cartei ONU, fiecare stat are un drept inerent să se apere. Armata rusă a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, iar acest act de agresiune armată a fost condamnat de majoritatea statelor lumii și de cele mai importante organizații internaționale.

Occidentul nu este parte a conflictului, ci doar ajută Kievul să se apere. Nu Occidentul a cauzat războiul prin livrarea de armament Ucrainei, ci Moscova, care a invadat un stat suveran și independent. „Operațiunea militară specială” a avut ca scop inițial să schimbe conducerea politică a Ucrainei și să subordoneze Kievul intereselor politice ale Moscovei. Propaganda rusă face o rocadă narativă clasică: cauza este schimbată cu consecința. Cauza – invadarea Ucrainei de către Rusia – este prezentată într-un mod voit fals ca o consecință a livrărilor de armament.

Agresiunea rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii de mai multe ori. 141 de state membre ale Adunării Generale ONU au votat o rezoluție care condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Doar 5 state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. Cu ajutorul specialiștilor din străinătate, Kievul colectează probe pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei. Au fost lansate o serie de mecanisme internaționale pentru desemnarea Rusiei drept un stat care finanțează terorismul. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina. 

Președintele Zelenski a salutat cu prudență planul de pace al Chinei de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar a spus că ar fi acceptabil doar dacă va duce la retragerea trupelor de pe întreg teritoriul ucrainean ocupat de Vladimir Putin. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a respins propunerea „nerealistă” a Chinei de a pune capăt conflictului, scriind pe Twitter că Beijingul nu ar trebui să „parieze pe un agresor care a încălcat legea și va pierde războiul”.
Potrivit presei internaționale, China a susținut Rusia încă din primele zile ale războiului. Beijingul a furnizat tehnologie de care armata Moscovei avea nevoie pentru a continua luptele în Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export, potrivit unei analize a datelor vamale rusești. În timp ce Occidentul a sprijinit eforturile defensive ale Ucrainei, China a ajutat un stat agresor.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut același scop politic. Potrivit propagandei ruse,  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Presa guvernamentală rusă a mai scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina, știind că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. Pentru a convinge opinia publică de necesitatea desfășurării mobilizării în Rusia, presa rusă a scris că Minskul și Moscova formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO.

  • Publicație / Media:
    UKRAINA.RU
  • Data publicării:
    21/03/2023
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    Canalele de Telegram ale presei din Rusia și liderilor separatiști din Donbass
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina

Occidentul sprijină corupția și criminalitatea din Ucraina, spălând bani în detrimentelor interesului cetățenilor, potrivit propagandei pro-Kremlin.

FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

Președintele Rusiei a atacat Ucraina pentru că suferea de sindromul Havana, indus energetic prin sistemul HAARP de pe teritoriul acesteia, susține Cozmin Gușă.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul a forțat Rusia să invadeze Ucraina

Rusia a fost nevoită să invadeze Ucraina în contextul înarmării nejustificate a Kievului de către Occident, potrivit presei pro-Kremlin, care o citează pe Maria Zaharova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
FAKE NEWS: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei

NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.

Veridica
08 ian. 2025
FAKE NEWS: Bill Gates, deposedat de privilegii în Kenya

Bill Gates şi-a pierdut imunitatea și privilegiile speciale în Kenya, din cauza creșterii numărului de decese cauzate de vaccinuri, afirmă conspiraţioniştii români.

Cezar Manu
07 ian. 2025
Republica Moldova 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Narațiunile false au vizat referendumul pentru integrare europeană și, totodată, au încercat să inducă frica de război sau de o așa-zisă „agendă” LGBT și să accentueze diviziunile din cadrul societății.

Veridica
06 ian. 2025
Ucraina 2024: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Propaganda rusă a îmbinat narațiuni anti-ucrainene cu cele anti-occidentale. Obiectivul a fost acela de a slăbi societatea ucraineană din interior, precum și sprijinul extern pentru Kiev.

Marin Gherman
04 ian. 2025
România 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Politicieni, influenceri și o parte din mass-media au promovat narațiuni false care țin de discursul suveranist, războaiele din Ucraina și Orient, negaționism climatic și teorii ale conspirației, de la „dictatura sanitară” la aselenizare.

Cezar Manu
02 ian. 2025
FAKE NEWS: Chișinăul a provocat criza energetică din Transnistria

Autoritățile de la Chișinău au provocat criza gazului preconizată a începe în ianuarie, după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc, potrivit publicației ruse ng.ru. De fapt, Rusia a refuzat să continue livrările de gaz în regiunea transnistreană prin altă conductă.

Veridica
30 dec. 2024