Presa rusă revine la narațiunea privind intenția Poloniei de a ocupa o parte din Ucraina, iar de data aceasta pune accentul pe declarații ale președintelui Andrzej Duda, pe care le interpretează și le scoate din context.
ȘTIRE: „Președintele statului vecin cu Ucraina, Andrzej Duda, a avut un discurs înflăcărat, care includea teza despre Ucraina, care este, chipurile, „un stat frățesc pentru Polonia”.
A urmat un mesaj despre viitor, în care între Polonia și Ucraina „nu vor mai exista frontiere”. El a justificat această situație prin necesitatea de a avea un teritoriu comun care „va permite să fie respinse orice pericole sau orice provocări posibile”.
[…]
Pericolele determinate de terorismul mondial, fluxul de refugiați din Africa și Orientul Apropiat, pandemia COVID-19 au adus o altă realitate în zonele de frontieră ale Europei. De aceea, Duda, mai mult decât sigur, avea în vedere în timpul discursului că va reuși să „înghită” teritoriul ucrainean, motivând acest pas prin grija față de ucraineni.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat anterior că de fapt nu mai există nicio frontieră ucraineano-polonă.
NARAȚIUNI: 1. Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene. 2. (indirect) Ucraina este un stat artificial, astfel încât nu își va putea menține integritatea teritorială.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea de propagandă a presei pro-Kremlin se bazează pe două declarații ale președinților Poloniei și Ucrainei scoase din context, amestecate între ele și interpretate tendențios pentru a manipula opinia publică.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre dispariția unor frontiere între cele două state în contextul unui mare val de refugiați care au sosit pe teritoriul Poloniei. El le-a mulțumi polonezilor pentru sprijin: „În prima zi a războiului a devenit clar […] că între noi, între popoarele noastre înfrățite nu mai există frontiere. Nicio frontieră fizică, nicio frontieră istorică și niciuna personală”, a declarat în martie liderul ucrainean în fața Parlamentului Poloniei.
Două luni mai târziu, președintele Poloniei Andrzej Duda l-a citat pe Zelenski, afirmând că liderul de la Kiev a avut o viziune de „proroc” când a spus că „nu va mai exista frontieră, că vom locui împreună pe acest pământ, reconstruindu-ne și edificând o fericire comună”. Președintele Poloniei s-a referit la procesele de integrare europeană și la necesitatea de a susține Ucraina în cadrul războiului declanșat de Rusia.
În context, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a scris pe canalul său de Telegram că „președintele Poloniei Andrzej Duda a recunoscut oficial că are pretenții teritoriale față de Ucraina”. Postarea politicianului rus a amplificat narațiunea de propagandă pe teritoriul fostelor state sovietice.
Presa rusă nu amintește nimic despre faptul că Duda a susținut în același discurs integritatea teritorială a Ucrainei. El a spus: „Îi vom ajuta pe refugiați, astfel încât atunci când se va termina războiul, ei să întoarcă acasă și îi vom ajuta în procesul de reconstruire a Ucrainei: libere, suverane și independente”.
Așadar, atât Zelenski, cât și Duda vorbeau despre situația refugiaților ucraineni și despre frontierele „istorice” și „personale”, o referire la necesitatea de a trece peste disensiunile din trecut. În același timp, Zelenski s-a referit și la parcursul european al Ucrainei, care, în cazul aderării la UE, ar beneficia de libera circulație și piața comună ceea ce, practic, ar echivala cu eliminarea controalelor la frontierele dintre cele două țări, cum se întâmplă și în cazul altor state membre. Așadar Duda nu a vorbit despre pretenții teritoriale față de Ucraina și nici Zelenski nu s-a referit la un asemenea subiect.
Narațiunea în cauză este o continuare unor mesaje de propagandă, lansate în spațiul public de șefului spionajului rus, Serghei Narîșkin, care a declarat că „are informații despre planurile Varșoviei și Washingtonului de a instala un control militar-politic asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina”. Veridica a demontat deja această narațiune falsă, care are ca scop să demonstreze opiniei publice din Rusia că „operațiunea specială militară” a Kremlinluiu este una necesară și că mai multe state ar participa în viitor la divizarea Ucrainei.
Polonia a fost cea mai vocală și activă dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului, devenind o țintă a propagandei ruse.
În ceea ce privește natura artificială a Ucrainei, narațiunile sunt contrazise de realitățile din teren – întreaga populație a țării, indiferent de etnie sau de zona în care se află, se opune invaziei rusești și numeroși ucraineni sunt implicați în efortul de război fie luptând, fie prin alte activități de sprijin a forțelor armate sau refugiaților.
Verifică sursele: